Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 12:00 - Стачка на работниците от завод "Гранит Селект" в Северна Осетия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 203 Коментари: 0 Гласове:
0



На 20 декември 2017 года работниците от производственната база на кариерното предприятие «Гранит-Селект» започнали стачка – напуснали своите работни места и затворили за камиони цялата територия[1]. Причина за стачката станало неплащането на работни заплати: работниците не получавали зарплати от май миналата година (осем месеца!) Дългът на предприятието пред някои работници достига 80 хил. рубли[2]. Протестиращите заявили, че няма да пускат КамАЗите, влизащи в завода за пясък и чакъл – докато не  им заплатят заработените пари[3].

«Гранит Селект» разработва гранитна кариера в селе Садон Алагирски район на Северна Осетия, заводът влиза в групата на компанията «Дорстройсервис», която работи на пазара вече десет години, днес се явява един от подизпълнителите на дъравната поръчка по строителството на волгоградския автомагистрала за световния шампионат по футбол.

Ръководството на предприятието обяснява неплащането на заплатите с отсъствие на финанси по различни причини. Но работниците на завода съобщили[4], че с територията на завода едвали ли не ежедневно се извозват пясък и чакъл. Т.е. продукцията, създавана с труда на работниците се продава, значи и пари у стопаните на завода има, и баснята за отсъствие на финанси е нагла лъжа.

Генералният директор на завода Георгий Казбеков, който по съвместителство е и депутат в парламента на републиката от «Единна Русия»[5], обещал да се разплати с работниците до края на август, но не направил това. Всеки път, когато работниците започват да се възмущават ги привикват в офиса и говорят за пренос на датата на плащане. Последният път им обещали да платят до 15 декември, но пак излъгали.

«Радвайте се, ако получите своите пари през януари», – цитират Казбеков стачкуващите.

Ръководителят на «Гранит Селект» се изплашил и самолично излязъл пред работниците и отправил към тях своите помощници, за да им предаде поредното обещание да изплати дълга през януари. Но работниците поискали да се погаси дълга по заплатите до Нова година. «Ние искаме заплати до Нова година. Ние не искаме да пишем заявление нито в прокуратура, нито в милиция, нито в следственния комитет. Това нищо не дава», — говори един от протестиращите Асланбек Лолаев, казвайки, какво мислят работниците.

Осъзнавайки, че протестиращите са настроени решително, ръководството на предприятието се опитало да прибегне до помоща на охраната — те няколко пъти викали нарядите на полицията, надявайки се със заплахи и уговорки да спрат стачкаъа и да заставят работниците да се върнат на работа[6].

Но повече от всичко стопанина на «Гранит Селект» се боял от отглас, като забранил на местните журналисти да осветлят стачката, заплашвайки, че ще се оплаче на тях главата на Северна Осетия В. Битаров. В СМИ информацията за стачката попаднала само зашото самите работници разказали за нея и нейните причини.

Федор Свободин

[1] http://vladikavkaz.bezformata.ru/listnews/rabotniki-severoosetinskogo/63643062/

[2] https://kavkaz.versia.ru/v-severnoj-osetii-alanii-sotrudniki-granit-selekt-nachali-zabastovku

[3] http://vladikavkaz.bezformata.ru/listnews/alagire-bastuyut-rabochie-kotorim/63639095/

[4] https://news-r.ru/news/north_ossetia_alania/178029/

[5] https://www.kavkazr.com/a/28930820.html

[6] http://zabast.com/?p=2552




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688672
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930