Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2018 12:00 - Как от добавената стойност се образува печалбата
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0



(Материал подготовлен в рамках курса «Политическая экономия капитализма»)

27. Как из прибавочной стоимости образуется прибыль.

Печалбата — това е излишъка на доходите над разходите, т. е. известен прираст, увеличение стойността на самия ка­питал. Целият въпрос се състои в това, как се получава този излишък.

Да дадем пример. Да допуснем, че за производството на партия тъкани капиталиста разходва 1 млн. рубли,от които 100 хил. рубли — амортизационни разходи, 600 хил. рубли — разходи на суровини, материали, гориво и т. н. и 300 хил. рубли — заплати на работниците. При норма на добавена стойност, равна на 100%, сто­йността на всички партии тъкани ще бъде равна:

1) старата стойност (стойността на постоянния капитал, пренесен на стойността на новата стока) — 100 хил. рубли + 600 хил. рубли = 700 хил. рубли;

2) новата стойност — стойността на възпроизведения променлив капитал — 300 хил. рубли + добавената стойност 300 хил. рубли = 600 хил. рубли.

Така, стойността на всички партии тъкани ще е равна: 700 хил. рубли+ 600 хил. рубли = 1300 хил. рубли.

Тези 1300 хил. рубли изразяват количеството общест­вено необходим труд, изразходван за производ­ството на дадената партия тъкани. Но 300 хил. рубли (добавена стойност) са продукт на незаплатения труд. За производството и капиталиста не е изразходил и пукнат грош! Стойността на стоката за капиталиста се състои от разходите на оборудване, суровини и работна сила, т. е. в нашия пример тя е равна на 1 млн. рубли. Тези разходи и са капиталистическите издръжки на производството, които са равни на сумата на постоянния и променлив капи­тал.

«Тази част от стойността на стоката — писал К. Маркс — е обезщетената цена на потребените средства за производ­ство и цената на използваната работната сила, възстановява само това, което струва на стоката за самия капиталист и затова образуват за него разходи при производството на стоката».

От гледна точка на капиталиста, разходите за постоянния и променлив капитал са еднакво необходими. Него го интересува само получаване на доход. Затова изли­шъка от добавената стойност от 300 хил. рубли., встъпват като резултат от разходите за целия капитал и приемат форма на печалба за капиталиста. Създава се озаблуждаваща видимост, че печалбата от 300 хил. рубли е породе­на от целия капитал, като променливия, така и постоянния, и се явява резултат от капиталистическите издръжки за производството.

В действителност печалбите са добавена сто­йност, създавана само от труда на наемните работници в произ­водството, но встъпваща, като по рождение от целия аван­сиран капитал. Ето защо Маркс нарекъл печалбата превърната форма на добавена стойност.

Печалбата маскира обществените отношения на капи­талистическото общество. В предприятията капиталиста произвежда стоки. В тях се въплъщава стойността (в това число добавената стойност), създадена с тру­да на наемните работници. Капиталистът продава стоки, печелейки пари, сумата на която превишава първона­чално авансирания капитал. Ще си кажете, че получената им печалба е възникнала може би в процеса на обръщане — в резултат на обмяната на стоки за пари- 1 млн. рубли за капиталиста след продажбата на стоките се превръщат в 1 млн и 300 хил. рубли. Но на дело тя е създадена с труда на работниците, тези самите работници, които капиталиста не заплатил за стоките на сума 300 хил. рубли нито копейки! А капиталиста само тези стоки превръща в парична форма. Получава се че тези 300 хил. рубли изразяват отношенията между капиталистите и наем­ните работници, те са резултат от добавения труд на на­емните работници.

Има още един интересен момент, който следва да се отчита. Капиталистът може да получи печалба и в този случай, когато стоките се продават под своята стойност. В нашия пример той ще получи печалба, ако стоката се продаде за 1250 хил. рубли., 1200 хил. рубли и даже за 1050 хил. рубли. Т. е. всяка надбавка към капиталистическите производствени из­дръжки (към 1 млн. рубли) ще бъде за капиталиста печалба.

Работата е в това, че в условията на капитализма има големи колебания на пазарните цени нагоре и надолу от нивото на стойността. Затова величината на печалбата в дадения конкретен момент у даден конкретен капиталист мо­же рязко да се колебае в зависимост от колебанията на цените на пазара и така самата печалба ще е по-голяма или по-малка от цялата сума на добавената стойност, произве­дена от неговите наемни работници.

В тези условия истинския източник на печалбата — добавената стойност още повече се затъмнява и маскира. Затова е много важно да се умее да се отличава външната видимост наблюдавана в обикновения живот и явленията от тяхната действителна същност, от тези дълбоки процеси, които стават всъщност в икономиче­ския живот на капиталистическото общество.

Далее

К курсу «Политическая экономия капитализма»




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659310
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031