Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 12:10 - Закон за тендецията на средната норма на печалба към понижение
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Материал подготовлен в рамках курса «Политическая экономия капитализма»)

30. Закон тенденции средней нормы прибыли к понижению

Интересите на обществото малко трогват капитали­ста. Той се стреми да получи по-голяма печалба, а за тази цел търси повишение на нормата на добавената стойност. Сред множеството пътища капиталиста използва и такъв: усъвършенства техниката и се сдоби­ва с получаване на допълнителна добавена стойност. В резултат се увеличава степента на постоянния капи­тал, зщото новите машини обикновено струват по-скъпо.

А какъв е резултата за обществото? С ръста на дела на по­стоянния капитал се повишава и органичния строеж на капитала. Естествено, нормата на печалба пада. Но падането на нормата на печалба в сравнение с ръста на ор­ганичния строеж на капитала не става бързо.

С какво да си обясним това? Работата е в това, чте на този процес противодействат редица явления.

Първо- в огромна степен расте нормата на добавената стойност.

Вторo- с ръстa на производителността на труда поевтинява производството на машини, суровини, гориво. Във връзка с това се забавя ръста на органичния строеж на капитала, което, в края на краищата спира понижаването на нормата на печалба.

Трето- огромният ръст на промишленна резервна армия способства за съхранение на предприятията, прие­мащи ръчен труд, което неизбежно намалява темповете на ръст на органичния строеж на капитала.

Четвърто- расте количеството използван променлив капи­тал, т. е. увеличава се числото въвлечени в произ­водството работници.

Ето това обстоятелство и обуславя действието на закона за тенденциите на нормите на печалбата към понижение.

Независимо от тенденцията на нормата на печалба към падане, масата на печалба, получавана от капиталистите, през цялото време расте, защото тя зависи от обема на използвания капитал и степента на експлоатация на работниците.

Ето как е ростяла печалбата на корпорациите на САЩ (чиста печалба след плащане на данъци, в млрд. рубли):

1955 г. 27,0 1961 г. 27.2 1964 г. 38,7
1959 г. 28,5 1962 г. 31.2 1965г. 44,5
1960 г. 26,7 1963 г. 33,1 1966 г. 48,1

Законът за тенденция на нормата на печалба към понижение изразява противоречия, органически присъщи на капита­лизма. Например, усилването на експлоатация на трудещите се се явява един от способите на противодействие на падането на нормата на печалба. В същото време той неизбежно задълбочава противоречията между пролетариата и капитали­стите, което намира свое изразяване в икономическата и по­литическа борба на работническата класа против буржозаията.

Присвоение прибавочной стоимости, превращение ее в капитал, безграничное накопление капитала — вот цель капиталистического производства. Как достигает­ся она? Ростом производительности труда. Но для этого приходится увеличивать долю постоянного капи­тала, что ведет к понижению нормы прибыли. Полу­чается, таким образом, что цель капиталистического производства наталкивается на объективно обуслов­ленные методы достижения ее. Производительность труда, призванная обеспечить высокую норму при­были, превращается в средство ее понижения.

Известно,е че капиталистите се стремят да преодолеят падането на нормата на печалбата с разширение на производството, повишение на нормите на експлоатация на работниците, например с интензификация на техния труд или урязване на техните заплати. Но в резултат от задълбочаване на класовата борба на пролетариата против буржоазията и второ- пада платежоспособното търсене на трудещите се, т. е. търсенето на стоки и услуги, определящи размера на имащите у тях средства. В резултат на това «пазара се свива», и това става спирачка за по-нататъшното развитие на капиталистическото производство.

Противоречивостта на капиталистическото производ­ство, както виждаме, се изразява в това, че развитието на производителните сили, осъществявани в името на висо­ката норма на печалба, само поставя на своя път такива препятствия, които в условията на капитализма не мо­гат да бъдат разрешени.

«Истинският предел на капиталисти­ческото производство — пише Маркс — това е самия капи­тал…»

Далее

К курсу «Политическая экономия капитализма»




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1692554
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930