Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2018 15:00 - Преди 9 май
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 501 Коментари: 1 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте, другари.

В навечерието на Празника на Победата на Съветския народ във Великата Отечественна война над хитлеристка Германия ние с вас ще направим кратък обзор на СЪВРЕМЕННИТЕ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ по темата (постановъчни, използващи компютърна графика), за да може вие (родители, учители) да се ориентирате на това, което се показва на децата в учебно - познавателни цели.

Напомняме, че със съветската документалистика за Великата Отечествена война и предвоенния период в СССР (разделът постоянно се попълва) вие можете да се запознаете от
https://vk.com/videos332474132?section=album_2

Когато говорим за съвременните филми, даже подавани ни като документални у внимателните родители възниква закономерен въпрос с каква идеологическа позиция се подава информацията в тези филми.

 За авторите на съвременните документални сериали, следва да кажем, че те макар че избягват споменаването на ролята на СССР и социалистическия обществен строй в отразяването на фашистската агресия, те се отказват от най- черните щампи на буржоазната пропаганда.

И така ето няколко най-популярни документални сериали за Великата отечественна война. ... Ние ще разгледаме 4 от тях и ще дадем по 2-3 серии от всеки.

1. Неизвестна война (не съвсем съвременен (70-те г), още без елементи на комп. графика, затова пък със забележителен водещ (американец) и качествена хроника на военните години) - 20 сериен филм.
Пълно описание (посерийна анонтация) на филма може да се види тук https://vk.com/page-49221075_47386035

Филмът е съвместен- межди СССР и САЩ и е ориентиран на американския зрител. Независимо от това в 20 серии е вложено макар и съкратено, но достатъчно подробно описание на основните етапи от Великата Отечественна война.
Към съдържанието - идеологически брътвежи може да се отнесе само хипертрофирано преувеличената роля на съюзниците във Войната (в т.ч. поставки на техника и материали), известни незначителни уговорки, изглеждащи даже комично. Например, селските колхози и колхозници са се превърнали от водещия във ферми и фермери. Важно е (и това трябва да го отбележим, в чест на пропагандистите в СССР), че така макар и повече или по-малко правдива информацията за войната донесена до аудиторията значителна част от която изпитвала затруднения с това, да намери на картата страните -участници във втората световна война и въобще смътно си представят кой с кого е воювал.

2. Велика война (сериал Стар Медиа, сниман за к 65-тата годишнина от Победата) - 18 серии. Закадрован текст - Дюжев. Сериалът е много качествен с "картинки". Компютърна графика, с документални кадри дават своето. В този смисъл сериала е удобен за възприятие от съвременните деца.
Но!!!!! В идейно е лош. Съвсем "гнили пропагандни щампи", тип, "изхвърляли труповете", "те самите искали, но Хитлер ги изпреварил", не (а и буржоазната пропагандна машина се е отказала от това, осъзнавайки, накрая, тяхната контрапродуктивност), но има и по "хитри", спретни в текста, отровни хапчета. Например, размазано разсъждение по повод на офицерския корпус на Вермахта, че те не били разделени от гражданската война и не се подлагали на репресии, затова били по квалифицирани и боеспособни от....
 Ако някой от вас другари изпитва затруднение как да прокоментира на децата тази глупост може да се обърне към нас.
Препоръчваме гледането на този филм с родител !!!!!

3. Сериал "Освобождение" От 12 до 32 серия. Заключителен етап от Великата Отечествена война. Качествен сериал с обилие от документална хроника и грамотни коментари. Идеологически глупости не са забелязани!!!
Обхванат период от войната 1944 - 1945 гг. (основно задграничните операции на Червената Армия). Препоръчваме го за гледане.

4. Документален сериал "Оръжието на Победата". Дава се по тк "Звезда". Тук е оригинала https://www.youtube.com/watch?v=09IF3kRIYe0&list=..
За автори на сериала - големи адмирации. Не се забелязват идеологически манипулации, но затова пък предметно са се съсредоточили на разбор на всички нюанси свързани с производството и боевото приемане на оръжието на Победата. Или напълно си е дало името.
Да се знае с какво оръжие са воювали нашите славни предци е добре. Ще е интересен за малките деца.



1. Неизвестная война https://vk.com/videos332474132?section=album_46

2. Великая война https://vk.com/videos332474132?section=album_47

3. Сериал "Освобождение" https://vk.com/videos332474132?section=album_43

4. Документальный сериал "Оружие Победы" https://vk.com/videos332474132?section=album_45



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - истината
08.05.2018 15:02
НА 9 МАЙ ПО-ГОЛЯМОТО ЗЛО КОМУНИЗМА ПОБЕДИ ПО-МАЛКОТО НАЦИЗМА



НА 9 МАЙ ПОЛОВИН ЕВРОПА БЕШЕ ПОРОБЕНА ОТ КОМУНИЗЪМ



КОМУНИЗМА ИЗБИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ МИЛИОНИ ОТ НАЦИЗМА



БЪЛГАРИЯ С ХИТЛЕР ИМАШЕ МАКЕДОНИЯ И ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ



БЪЛГАРИЯ СЪС СССР ЗАГУБИ МАКЕДОНИЯ И ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ



БЪЛГАРИЯ СЛЕД ВСВ БЕШЕ „ГЛАСУВАНА” В ЛАГЕРА НА ПОБЕДЕНИТЕ



РУСКИТЕ, БЪЛГАРСКИТЕ И СРЪБСКИТЕ КОМУНИСТИ НАПРАВИХА ОТ БЪЛГАРИТЕ – МАКЕДОНЦИ ТАМ



ИМЕННО РУСКИ, БЪЛГАРСКИ И СРЪБСКИ КОМУНИСТИ ОТРОДИХА И ОТКЪСНАХА МАКЕДОНИЯ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1690890
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930