Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2018 14:00 - Професията възпитател е...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Професията възпитател е важна съставяща в общественото образование. В Германия- господстващата буржоазна класа не се гнуси от хорска експлоатация. Не се спира даже пред децата и детското възпитание. В Берлин не издържали на безкрайната, жестока експлоатация 3500 възпитатели в детски градини и излезли на улицата. Демонстрацията преминала от площад Дороти до Бранденбургската врата. Днес заплащането на труда на възпитателите в детските градини е малка, а и условията на труда често са лоши.

Но немската буржоазия не бърза да увеличава финансирането на детските градини и другите социални учреждения. От тук е и кризата и недостига на възпитатели, педагози. Обществеността по този повод отдавна бие тревога. Профсъюзът (GEW) иска от правителството закон, регулиращ качествено възпитанието, грижа за децата и подготовка на специалисти. Днес в Германия средно на един възпитател в детската градина се падат 3 деца, а в някои федерални земли този показател варира от 1 до 14. В антагонистическото, класово общество условията на живот между бедни и богати силно се различават.

Германия не се явява изключение в това, като се признава и от някои буржоазни експерти. Например представителя на по-горе упоменатия профсъюз Бьорн Келер заявява: "У нас в страната всички деца трябва да имат равни права и възможности за своето развитие". Не разбирайки, а възможно разбирайки, но скривайки, че при капитализма никакви равни възможности няма. Да, навярно предложения от профсъюза и другите организации закон ще бъде приет. Но едва ли някакво сериозно подобряване на труда, условията на жизвот на работниците и техните деца ще стане. Ето и излезли работниците на демонстрация и точно не последен път."

Забележка на редактора:

Ситуация с воспитателями крайне остра на территории бывшей ГДР, где существовала система обеспечения детскими садами, подобная советской. После её упразднения, децентрализации и приватизации, большинство жителей восточной германии не могут себе позволить отправлять детей в выше названные учреждения. Однако, профессия воспитателя не стала "более оплачиваемой", или "престижной", и даже больше - она потеряла все свои положительные стороны - стабильную оплату труда и социальные гарантии.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1693555
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930