Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2018 09:00 - Един от нашите...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един от нашите участници зададе такъв въпрос:

"Известният водещ Савик Шустер предлага да се въведе в Украйна т.н. безусловен основен доход (БОД). Тази идея той изказва вече в третой предаване. Зная че марксистите негативно се отнасят към идеята за БОД, но можете ли да ми отговите на следните въпроси.
1. Има ли за вас нещо интересно в тази новина?
2. Как марксистите се отнасят, ако в коя да е капиталистическа страна все пак се въведе БОД?
3. Ще искат ли марксистите тогава да се отмени БОД в тази страна?

Ето и видео от тези телепредавания на Шустер за БОД:
https://www.youtube.com/watch?v=Nw3Tb_Rjoo0&t=1260s
https://www.youtube.com/watch?v=A48O-H3qGCk&t=1570s
https://www.youtube.com/watch?v=6V92kHLWE0g

Отговор на РП:

1. Новината е колкото-толкова. Не е от първостепенна важност. Може да е интересна само, като повод да поговоримразясним за БОД.

2. Няма да въведат капиталистите БОД, не се вълнувайте. И даже да го въведат, то истинските марксисти трябва да разоблачат пред масите тази уловка на капиталистите, която в най-добрия случай дълго няма да просъществува - идеята БОД напълно противоречи на класовите интереси на капиталистите и обективните икономически закони на капиталистическия способ за производство.

3. От тук и отговора на последния въпрос - марксистите няма да искат отмяна на БОД, това ще е глупаво. Животът сам ще покаже и докаже на трудещите се маси, че БОД, даже да бъде въведен, няма да реши техните проблеми, и няма да се разреши нито едно противоречие в капиталистическото общество, без което нормален живот за тези, у които няма средства за производства и които са принудени заради това да продават единственото, което имат - своята работна сила, никога няма бъде.

БОД - това е приманка за дребнобуржоазните слоев е от населението и изразяване идеите на дребнобуржоазния "социализъм" - утопични мечти и илюзии на обикновения човек, че може да се живее припечелвайки, не работейки, нищо не правейки и не произвеждайки, или фактически паразитирайки на другите, защото все някой трябва да произвежда това, което смята да потребява този обикновен човек! И кой ще го произвежда - част от обществото, което не получава този БОД, или трудовия народ на други страни - за това вижда се не се говори.
От тук се получава, че идеите за БОД - това са все тези идеи на империализма, идеи за експлоатация и угнетение на едни народи и страни над други страни и народи. Именно затова и се раздухва периодично тази гнила ябълка за БОД ту в една страна, ту в друга (отначало в Швейцария, сега и в Украйна), за да се отвлече народа от поредната лъжа за възможността да се подобри живота при капитализма без  пролетарска революция и построяване на истински комунизъм.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1679508
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930