Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2018 12:00 - Цигарените игри на руската власт
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Я, въобще съм човек, както сега казват – без вредни привички, или не пия и не пуша. И всъщност мен лично малко ме касае новината, която аз неотдавна видях в руските СМИ. Но помисляйки аз разбрах, че и мен ме засяга поредната мисъл на властта, както и останалите наемни работници в нашата страна.

Новината е следната.

Минздрав РФ предложил поправки в Налоговия кодекс, съгласно който индексацията на акцизите на силния алкохол и цигари е необходимо да се провеждат ежегодно до 2020 година минимум на 10% и 20% на година[1]. В пояснителната записка ръста на стойността на акцизните марки се обосновава «министерството на здравето» с  ръста на нивото на инфлация, повишение на курса на валутата, увеличаване стойността на тарифите на естествените монополи и индексацията на заработената заплата[2]. Мол, если все это растет, то должны расти и акцизы.

Примитивната логика на заблуждаващия действията на руското правителство (минздрав явно не сам е измислил всичко това, а по общо съглашение с всички министри-капиталисти) е напълно закономерна и даже имаща известна полза за трудещите се — защото руското правителство иска да застави буржоата да се дели с държавата, а значи и с всички граждани на страната! Но всъщност това съвсем не е така, а обратно — «дели се» с буржоата (и с алкохолно-цигарените капиталисти и търгвци и с руското правителство!) ще се наложи отново на простите работяги.

И действително, какво е това акцизи?

БСЕ обяснява този въпрос така:

«Акцизите – това са най-разпространена форма на косвени налози на потребление. Те обикновено се падат на предмети за лично потребление, но могат и да са предмет на производствено потребление. По общи правила, Акцизите, както и другите видове косвенни налози, леко се прилагат от производителите на продукти за потребителите…»[3].

А ето какво казва Уикипедия:

«Акциз — косвен налог, налаган в момента на производство на стоки за масово потребление (цигаривино и т. н.) вътре в страната, за разлика от митническите плащания, носещи същата тази функция, но на стоки, доставяни от чужбина, т. е. от други страни. Включената в цената на стокаъа или тарифата за услуги и така фактически се плаща от потребителите»[4]. Забелязваме, че авторите на «свободната» Уикипедия, се стараят да покрият природата на налозите на обратно, подчертавайки противоположността на природата на акцизите и митническите плащания.

Но и двата източника в един глас утвърждават, че не е сладко повишението на акцизите (косвените налози) за «потребителите», т. е. за нас.

Преди да разкажа, защо се получава така, а значи да изясня класовия смисъл на  манипулацията на руското правителство с акцизите, искам да кажа следното.

Докато изблици на недоволство от руските работници и трудещи се от проводимата политика на управляващата буржоазна класа в РФ остават отделни случаи, олигархията ще продължи и по нататък своята людоедска линия по вземане на максимално възможното количество пари от джобовете на населението. Докато руските работници не се осъзнаят, че тяхната сила е в общонационалното (и даже общосветовно, интернационално!) единство, буржоазната държава, като инструмент на потискане на угнетената класа, ще продължава да приема закони в интересите на едни само банкери, цигарени и алкохолни магнати, крале в енергетика, нефт, газ, търговски мрежи и други представители на крупния бизнес. А интересите им се изразяват в максимизация на техните печалби. И се изразяват накрая, в тотално ограбване на трудещите се и като следствие, в по-нататъшно тотално обедняване. Държавата не само че не помага на обикновения народ да преживее и подобри своето материално положение, а обратно- благословява този процесс, всячески помага за най-добри идеи за ограбване на народа и създаване за него на най-благоприятни условия в законодателното поле.

Пушенето, като масово социалное явление е изгодно за бизнеса. Пушенето е зависимост, а при капитализма всяка зависимост на човека леко се обръща в звън на монети. И эти монеты идут не на мероприятия по действительной борьбе за здоровье нации. Эти баснословные прибыли идут на материальную поддержку банкиров, в карманы ряда дражайших олигархов, они тратятся на репрессивный аппарат буржуазного государства и на привлечение «иностранных инвесторов» на выгодных этим инвесторами условиях, главным из которых являются государственные гарантии получения или высоких прибылей. Поясним для тех, кто не вполне понимает, что такое госгарантии. Госгарантии – это значит, что если иностранный инвестор (по правде говоря, никакой это не «инвестор», а чистой воды паразит и грабитель народа России!), вдруг не получает прибыли в желаемых для него размерах, то российское государство из собственного кармана возмещает ему недостающую часть, урезая соответственно иные расходы российского государства, например, на образование, здравоохранение, науку, развитие сельского хозяйства и промышленности и т.д. и т.п.

От тук следва, че към инициативата на руското правителство по повод на систематичното повишаване на акцизите на цигари и алкогол, има смисъл отначало да поговорим за тези които имат изгода от този закон. Кои са те?

Това е явно:

  1. Цигарените и алкохолни капиталисти-монополисти.
  2. Държавният апарат на РФ.
  3. Участниците на «черния» пазар.

Да разгледаме по-поподробно цигарената сфера (в алкохолния примера е същия, само имената на компаниите е друг).

  1.   Цигарени монополисти.

Пазарът на цигарена продукция в Русия фактически е поделен между три транснационални корпорации: British American Tobacco (BAT), Philipp Morris International (PMI) и Japan Tobacco International (JTI), които се конкурират едни с други само относително, а всъщност се намират в явен сговор. Освет тях на пазара на РФ присъства още и руската компания «Донской табак», но в тази година тя ще бъде погълната от вече споменатата корпорация «JTI»[5].

Тези монополисти оказват сериозно влияние на всякакви решения на държавния апарат на РФ, които пряко или косвено могат да повлияят на успешното въвеждане на делата на цигарените крале. Те назначават влиятелни чиновници и обществени деятели за лобиране на своите интереси[6]; използват механизми за манипулации на общественото съзнание (в името на повишаването на продажбите или отвличане на вниманието на обществеността от вредата, причинявана от пушенето, на други проблеми); финансират секретни програми, пречещи на научните изследвания, свързани с изучаване последствията от тютюнопушенето и преодоляване на никотиновата зависимост,  и т.н.

«Зелената светлина» за тютютневите ТНК в Русия се даде с унищожаването на СССР, когато Ег. Гайдар разтворил пред чуждестранните капиталистически монополи вратите, разрешавайки вноса в Русия на оборудване за производство на цигари без всякакви акцизи. При това, вноса на оборудване, например за производство на еднократни спринцовки или лекарства за болни от рак деца се облагал с голям данък. А за тютюневите машини данък нямало. Това довело до факта, че степента на пушещото население в Русия рязко нараснало, а парите от продажба на цигари, преди, когато съществуваше СССР, оставаха в страната, сега в основно напускат границата – отивайки в портфейлите на западните и японски капиталисти.

Изхождайки от определението за акцизите, подчертаващо, че акцизите, както и другите видове косвенни данъци, леко се прилагат от производителите на продукти на потребителите, преживявайки за съдбата на цигарените магнати в РФ във връзка с поредното повишаване на акцизите явно не стои: себестойността на производството на кутия цигари за тях на руските производства е копеечна[7], стачки не се предвиждат, както това става в европейските страни[8], а печалбите се изчисляват на стотици милиони долари[9].

«PMI», «BAT», и «JTI» – гиганти в индустрията и в световен мащаб. «BAT», например тази година ще купи американския производител на цигари «Reynolds American»[10] и ще стане крупна световна цигарена компания, а значи ще може да координира своите действия из целия свят така че да компенсира известно забавяне на обогатяването си в отделни страни (ако това се случи). А «JTI» планирует купить конкурента в Юго-Восточной Азии, чтобы доминировать в этом регионе[11], и тоже только увеличит свои прибыли, не потеряв ни копейки от заявленной акцизной политики в России, всю тяжесть которой испытает на своих плечах российское население. Плюс, никуда не делись развивающиеся рынки[12] – Бразилия, Бангладеш, Индонезия, Филиппины, Вьетнам и т.д., с которых табачные магнаты имеют фантастические барыши.

Повишаването на акцизите в Русия акулите в тют"юневия бизнес няма да ги засегне никак — за всичко ще плати руския работник, служещите, интелигенцията и др. трудещи се слоеве от населението.

Първо- далеч не всички руски пушачи ще се откажат от пагубната привичка даже под натиска на вдигнатия от монополистите цени на цигарите. Второ- цигарените монополи плавно ще преведат пушещите руснаци от обикновените цигари на електронните системи за изпарение на никотиносъдържащи течности и системи, в основата на които лежи нискотемпературно нагряване на тютюна. Подобные системы с нагревом «BAT» начал продавать в РФ с конца 2017 г. Специальные табачные палочки (т. н. «стики») для этих систем, называемых «GLO», «BAT» производит на своей фабрике в Санкт-Петербурге. «PMI» продаёт системы нагревания табака («IQOS») в России с 2015 г. и для производства «стиков» модернизирует свою фабрику «ФМ Ижора» в Ленинградской области. У «JTI» тоже есть подобная система («Ploom Tech») и она будет запущена в продажу в РФ в самом скором времени.  В 2016 г. в России рынок бездымных сигарет составил 15,5 млрд руб., в 2017 г. он вырос на более чем 10%[13].

  1. Държава.

Държавата, като послушен комитет по делата на богатите, провежда политика, изгодна на определена группировка от лагера на управляващата класа, намираща се в даден момент на кормилото на държавния апарат. На тази политика са подчинени приеманите в страната закони, и те винаги се маскират с «грижа за народа».

Да вземем «Антицигарената концепция 2018—2022 година»[14], внесена от Минздравом за раглеждане в правителството. Проповеждана цел – грижа за здравето на населението. Озвучены механизмы её достижения. Среди прочего, это повышение налоговой ставки и акцизов «до среднего уровня стран Европейского региона». Власти поднимут ставки, монополисты задерут ценник — никто из них в накладе не останется, все станет оплачивать самое слабое нынче звено – курящий трудящийся, ведь именно его деньги намереваются «приватизировать» заботливое правительство и его боссы — капиталистические монополии.

Така стана и през 2011 година[15], когато руската държава повиши акцизите на цигарите и това никак не се отрази на печалбите на обозначените по-горе цигарени магнати.

Ще приведем цитат от «Парламентска газета» от октомври миналата година:

«От 2012 година обема на цигарените постъпления в бюджета нараснаха повече от два пъти, акцизите се увеличиха примерно на триста процента, а числото на никотинозависимите се съкрати, по най-оптимистични данни на Минздрав, само с 10 процента (от 41 на 31 процента от общото число население), а по други, включително социологически въпроси, само на 5-7 процента, при това в големите градове даже зафиксиран ръст от 15-16 процента»[16].

И така:

— държавата получава доходи в бюджета за сметка на акцизите на цигари на вътрешния пазар (една само «BAT» е превела 157,8 млрд рубли в бюджета в 2017-м година[17]) и от импорта отвън – 15 млрд. рубли акцизи заплатили импортиращите цигари в 2017 година[18];

— държавата в лицето на отделни чиновници и цели ведомства получава крупни суми от монополистите в отрасъла за предвижване на интересите на последните;

— редица структури в държавата покриват сенчестия цигарен бизнес, получавайки от това своя мазен къшей;

— освен акцизите в скоро време ще се използва и т.н. «маркировка на цигарите», която ще попълни бюджета и ще вдигне цената на кутия «максимум на 50 копейки»[19], а  ще се проспонсира заявената цел — «противодействие на незаконния внос, производство и оборот на тютюнева продукция» — отново крайния потребител, т.е. трудещото се население;

— още една статия за доходи в касата по взаимопомощ за олигарсите с име «държавен бюджет» – това са глобите за нарушаване на антицигареното законодателство. Не е важно става ли реч за акцизна продукция или «контрафактна» – държавата все едно, къде е била произведена конкретна цигара – тя просто глобява. Это очень удобно и крайне доходно. Деньги текут от штрафов рекой, а делать при этом практически ничего не надо!

Само през първото тримесеие на 2018 година били наложени глоби за 30 милиона рубли[20], а в миналата 2017 – за 124 милиона[21]. А от януари 2019 г. ще стъпят в сила още група инициативи на руската власт, призвани да разширят глобите:

— електронните цигари ги приравняват към тютютневите, и не трябва да пушиш на обществени места, а обратно и производството на продукция ще се следи[22];

— ще влезе в сила забрана на пушене на нергиле в кафе, забрана за пушене в личния автомобил и в комуналката[23].

Защо е този откровен маразъм и, извинете, поредно нагло ограничаване на свободата? Да, именно ограничаване на личната свобода на гражданите, защото в своя личен автомобил човек може да прави всичко, което иска— да пуши или не. Это его личное дело, и никто тут ему не указ, если его занятие никак не мешает другим.

Но логиката на фашистската власт е проста – колкото повече забрани, толкова повече глоби, а значи повече печалби у бизнеса под название «руска държава».

  1. Участници на «черния» пазар.

Спровоцираното повишение на акцизите и ръста на цените на цигарената продукция от официалните тютюневи гиганти закономерно ще увеличи обема на «черния» пазар за цигари. Така е било в Грузия, където обема на черния пазар на цигари нараснал след увеличението на акцизните ставки на тютюневите изделия в 2017 година[24]. Так было в Швеции[25], и в Евросоюзе вообще[26]. Так было и есть в США[27]. То же самое происходит и в России.

Спекулантите ще се насочат към пушачи с ограничен бюджет, не заплащащи в хазната акцизи и ДДС, ще наводнят със своята продукция граничните региони на РФ — Брянска, Смоленска[28], Калининградска[29],[30] област, Краснодарския край, Ростовска област и др. Кои са тези «контрабандисти»? Это — известные табачные компании, проводящие экспансию на иностранные рынки. Приведём яркие примеры сего явления из стран «правильного» капитализма.

В 2003 година канадските федерални служби подали съдебен иск за 1,5 млрд. долара против R.J. Reynolds и Japan Tobacco, обвинявайки ги в крупномащабни продажби на контрабандни цигари на територията на Канада.

В същата година властите на провинция Колумбия започнали процес против компанията Philip Morris, която я обвинили в това, че тя е лишила местния бюджет с милиарди долари доходи, използвайки сложни схеми за контрабанда и пране на пари.

През януари 2005 година против British American Tobacco били повдигнати обвинения в контрабанда на територията на Канада за милиони долари[31].

Отдавна съществува «черен пазар» на цигари вътре в самите Щати. Дилъри купуват десетки блокове в Северна Каролина, където цигарите струват примерно, 5,45$ кутията и я продават в Ню-Йорк, където я продават вече за 8 долара.

Да се върнем в Русия. Проникването на «контрабандата», а с други думи – борбата за пазара на пласиране, съдейки по официални данни върви достатъчно оживено (от 2010 г. обема на черния пазар е нараснал 80 пъти[32]), и днес от държавни поръчки на РФ по тази причина идват около 50 млрд. рубли[33]. «Контрабанда» поступает из Казахстана, Белоруссии, Армении, Таджикистана, Монголии и др. И това не е удивително, защото там антицигарените акцизи са много по-ниски от руските, и това провоцира сенчест внос на цигари в Русия[34].

В последно време, все повече «фалшификати» започнаха да се произвеждат вътре в Русия и не само нелегално, а в известните ни официални фабрики.

Завишавайки акциза и довеждайки цената за кутия до определена точка, когато «легалните» цигари престанат да бъдат достъпни за голяма маса от населението, определени групи вътре в държавния апарат стимулират производството на «фалшифицираните», като завладяват определен дял. (Това също е корупция. И то каква! Но за нея Навални ще ви разкаже! По их мнению, это просто удачный бизнес, к которому, по сути дела, они сами и стремятся, изображая из себя оппозицию действующей власти.) Наивно думать, что подобные объёмы производятся и попадают на прилавки магазинов мимо глаз заинтересованных лиц из числа всяких сенаторов, да губернаторов.

За сравнение следва да кажем, как е решавала проблема с пушенето плановата икономика в СССР.

Разполагайки с неограничен арсенал от административни възможности, комунистическата партия и Съветското правителство не отишли по пътя на просто затягане на гайките и ликвидация на пушенето в летищата и гарите. Борбата с тютюнопушенето се водила с разширяване на санитарно-образователни работи и пропаганда на здравословен начин на живот. Кроме этого советское руководство озаботилось вопросами улучшения качества табачной продукции, потребляемой советскими гражданами.

«Да се разгледа въпроса с намаляване на производството на безфилтърни цигари и преход на производство на цигари преимущественно с филтър; да се усвои производството на нови филтри за цигарени изделия, да се осигури максимална задръжка на никотина, въглероден окис и други вредни вещества; да се усвои до 1 януари 1982 г. производството на възстановн тютютн, осигурявайки значително намаляване в него на вредни вещества», — говори се в постановление № 706 «Мерки по засилване борбата с тютюнопушенето»[35].

Незадълго до излизането на този документ се появило постановление на Совмин на СССР № 390 от 28.05.1978 года «Мерки по повишаване качеството на цигарите». В него, в частност се предписва:

«Министерството на селското стопанство а СССР и Всесъюзната академия по селскостопански науки с името на В. И. Ленин ще осигурят по-нататъшно развитие на научните изследвания по тютютна, насочени на създаване на нови високопродуктивни сортове тютютн…; ще направят производствени опити по отработка на технологии по садене, събиране и сушене на тютюн тип Вирджиния и Бърли и при получаване на положителни резултати ще се осъществят необходими мероприятия по разширение на производството на тютюн от тези типове».

За решаване на задачите по подобряване на качеството на цигарената продукция били мобилизирани най-различни ведомства и министерства в СССР. Например на министерството на корабостроителната промишленост се предписало да осигури доставка на оборудване за качественна обработка на тютюн. Министерству тракторного и сельскохозяйственного машиностроения надлежало организовать серийное производство новых машин для работы на табачных плантациях. Не осталось в стороне и министерство внешней торговли СССР, которому поручалось закупить в Народной Республике Болгарии 500 табаконизальных машин, 2500 машин для вершкования табака, 1500 машин для полистной уборки табака и 50 комплектов оборудования типа «Балк – Кюринг» для сушки табака. Наконец, министерству пищевой промышленности, непосредственно отвечавшему за качество табачных изделий, предписывалось перейти на приемку табака непосредственно в хозяйствах – производителях.

Това се нарича комплексен подход за решаване проблемите по охрана на здравето на съветските граждани от тютюнопушене. Както е видно, съветските ръководители добре са разбирали, че даже най-непримиримата борба с пушенето с използване на всички средства за пропаганда и профилактика няма да доведат до сериозно намаляване на пушачите в страната. Поэтому наряду с запретом курения в общеобразовательных школах партия и правительство решили обеспечить трудящихся страны хорошим табаком без вредных примесей и сомнительных ингредиентов[36].

Може ли в условията на пазарна икономика да стане нещо подобно? Не не може. При капитализма може да стане и регулярно стават само морализаторски монолози на охранени лица от трибуната на политическия олимп за «здравето на нацията». Но, да се говори за действителна защита на здравето на нацията и да се прави подобно на това, което е правила властта на работническата класа в СССР – това са две големи разлики.

Няколко думи за качеството. Качественни цигари в днешните за масовия потребител няма. Его заменяют сотнями химических добавок и отходами табачной промышленности[37]. «Эффективная» рыночная экономика сделала из сигареты фитиль, имеющий форму и вид сигареты, но не имеющий ничего общего с табаком. Това е толкова печелившо! Цигарата изгаря бързо, а значи ще се пуши още. Вот вам и «здоровье нации» и «борьба» с курением по-капиталистически!

Лесно разбираме, защо цигарените монополисти не са съгласни[38] с искането за разкриване на състава на цигарите (указвайки ги на кутията), което влиза в проекта на «Антицигарената концепция», разглеждана от правителството. Защото е доходно да се пълнят цигарите с лайна и да се трови и без това не здравия работник, служещ и техните деца, за да не му пречат там някакви концепции. В погоне за прибылью в царстве рынка нет и не может быть места реальной заботе о здоровье пролетария. Самата система на капитализма устроена така, че бизнесмена да плюе на интересите на обществото въобще и трудовия народ в частност — иначе той губи печалба, а значи става неконкурентоспособен и неизбежно ще изгуби от своите по-опитни и аморални събратя по класа.

Тук може да си спомним за още един известен морализатор – РПЦ, лобираща за себе си безмитен внос на акцизен тютюн още в далечната 1996 година[39]?

Елцин, по молба на един известен тютюнев митрополит, благополучно подписал указ от 18.09.96 № 1363 «За укрепване на бюджетната дисциплина в частта намитническите плащания», освобождавайки църквата от акциз[40]. Така църквата за сметка на държавния бюджет (т.е. не попаднали тук пари от акцизи на импортирани цигари от небезизвестната компании Philipp Morris International) напълнила своите джобове, и в същото време, докато нейното стадо дояждала последния хрян без сол, тя помагала на чуждестранните и новопоявили се руски капиталисти да вземат от джобовете на доверилите им се хора последните копейки. «Алтруизмът» на Елцин, направил такива благини на «обществените организации», както виждаме, имал напълно ярки материални основания: и на западните стопани угодил, и на властта на капитала в страната помогнал да се укрепи. В тези неспокойни времена добралите се до властта апологети на капитализма било жизнено необходимо по-бързо да промият мозъците на объкания от «прелестите» на пазарната икономика работническа класа и църквата с нейното многовековно умение да заблуждава народните маси, била необходима на експлоататорите, като въздуха.

Другарите, интересуващи се от събитията около безмитния импорт на цигари и участието в него на църквата могат да прочетат по подробно.

Освен тези трима големи играча (цигарените монополисти, държавата и «черния пазар»), да кажем и за другите играчи- протегнали ръце към очакваното повишаване на акцизите.

  1. Фармкорпорациите. Огромните печалби от антитютюневи препаратов, огромни печалби носят и лекарствата за обикновени болести, провоцирани от пушенето.
  2. Цигарените корпорации на чуждите пазари. Експортът от Русия на стоки от групата «цигари, съдържащи тютюн» за периода ноември 2016 – ноември 2017 е бил $516 млн[41]. При повышении акцизов на производство внутри России экономическая выгода от продажи российских сигарет за рубежом просядет — экспорта станет меньше, а образовавшиеся на зарубежных рынках пустоты заполнят своим товаром местные табачные дельцы или же российские капиталисты, перенесшие свое производство на местные рынки труда.
  3. Производителите на електронни «системи за доставка на никотин»[42]. Пазарът на подобни устройства расте с изпреварващи темпове. По итогам 2016 г. в мире он уже достиг $10 млрд. Прогнозы также обещают рост: $32 млрд – к 2021 году, $50 млрд – к 2025-му[43].

В края на краищата повишаването на акцизите на цигарите в Русия сигнализира за борба вътре в лагера на крупната буржоазия за преразпределение на потоците печалба и предел на световните пазари на цигарена продукция. Грижа за здравето на трудещите се не става и дума. Курящее население в итоге условно разделится на несколько категорий:

  • на тези, които ще преминат на т.н. електронни системи за доставка на никотин;
  • на тези, които ще продължават да купуват кутия вече за 100 рубли и повече;
  • на тези, които ще купуват по-евтини «фалшиви» цигари;
  • на тези, които ще пушат цигари, произведени у дома или купувайки такива[44];
  • и на тези, които съкратят количеството купувани цигари или въоще се откажат от тютюнопушене.

Последните, разбира се при такъв живот, когато не знаеш, какво ще бъде утре, ще са нищожно малцинство.Tези предсказуеми последствия са ясни на всички руски чиновници, причастни към «борбата» за здравето на нацията. Собственно, ради них они и старались, повышая акцизы на табак, поскольку они позволяют значительно увеличить прибыли капиталистов всех рангов и сортов за счет еще большего ограбления трудящегося населения России.

Скептик

 

[1] http://taxpravo.ru/novosti/statya-405740-minzdrav_hochet_kajdyiy_god_uvelichivat_aktsizyi_na_alkogol_i_sigaretyi_na_10_20

[2] https://rg.ru/2018/02/28/akciznye-marki-na-alkogol-i-tabak-vyrastut-v-cene.html

[3] БСЭ, ред. 1, т.2, стр. 102, 103.

[4] https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B7

[5] http://www.vestifinance.ru/articles/99023

[6] https://www.kommersant.ru/gallery/pic/458183

[7] https://360tv.ru/news/dengi/sebestoimost-1000-sigaret-dollar-74767/

[8] https://www.businesslive.co.za/companies/retail-and-consumer/2016-10-20-philip-morris-stubs-out-production-at-strike-hit-boksburg-tobacco-factory/, https://www.belfastlive.co.uk/business/wrightbus-strikes-multi-million-pound-12102777,

[9][9] http://www.forbes.ru/rating/350867-50-krupneyshih-inostrannyh-kompaniy-v-rossii-2017

[10] http://www.vestifinance.ru/articles/80033

[11] http://www.vestifinance.ru/articles/89961

[12] http://www.vestifinance.ru/articles/89961

[13] https://www.vedomosti.ru/business/articles/2017/10/11/737370-british-american-tobacco

[14] https://naidemadvokata.ru/blog/antitabachnaya-koncepciya/

[15] https://rb.ru/article/sigarety-v-rossii-rekordno-podorojayut-vsled-za-vodkoy/6454347.html

[16] https://www.pnp.ru/economics/dokhody-ot-dyma-500-milliardov-kazne-ostalnoe-v-teni.html

[17] http://провэд.рф/article/47949—bat-rossiya—vlozhit-1-7-mlrd-rubley-v-proizvodstvo-sistemy-nagrevaniya-tabaka-glo—v-peterburge.html

[18] https://rg.ru/2018/04/19/amerikanskie-sigarety-popali-pod-kontrsankcii.html

[19] https://rg.ru/2018/04/15/reg-szfo/v-rossii-nachalas-prodazha-promarkirovannyh-sigaret.html

[20] https://rg.ru/2018/05/10/shtrafy-za-narushenie-antitabachnogo-zakona-sostavili-30-millionov-rublej.html

[21] https://rg.ru/2018/02/27/na-124-mln-oshtrafovali-narushitelej-antitabachnogo-zakona-v-2017-godu.html

[22] https://www.bfm.ru/news/384962

[23] https://www.bfm.ru/news/370774

[24] https://sputnik-georgia.ru/reviews/20180428/240249812/Obem-chernogo-rynka-sigaret-v-Gruzii-vyros-posle-ih-podorozhanija.html?_ga=2.260140168.44214934.1527919554-2101519892.1527919554

[25] http://www.rustabak.ru/articles/detail.php?ID=46527

[26] http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/611675

[27] https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:OjoTUpQkJGsJ:https://www.vice.com/ru/article/bn5333/i-spent-a-day-with-a-guy-selling-illegal-cigarettes-on-the-streets-of-nyc-1023+&cd=20&hl=ru&ct=clnk&gl=ru

[28] http://www.vestifinance.ru/articles/100597

[29] https://rg.ru/2015/06/30/reg-szfo/sigarety.html

[30] https://rg.ru/2018/05/22/reg-szfo/kaliningradskie-tamozhenniki-zaderzhali-tonnu-kontrabandnyh-sigaret.html

[31] https://www.tobaccofreekids.org/assets/global/pdfs/ru/ILL_facts_ru.pdf

[32] https://www.pgplaw.ru/news/comments-in-the-media/investigation-rbc-how-does-the-black-market-of-cigarettes

[33] http://www.mk.ru/incident/2018/04/20/eksperty-otmetili-rost-chernogo-rynka-sigaret-v-rossii.html

[34] https://www.pnp.ru/economics/dokhody-ot-dyma-500-milliardov-kazne-ostalnoe-v-teni.html

[35] http://www.bestpravo.ru/sssr/gn-zakony/m1r.htm

[36] http://www.tabaccounion.ru/wordpress/?p=548

[37] https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PKFe1FY9QyQ#!

[38] http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:aLKbvmSAoKcJ:www.ntv.ru/novosti/1947421/+&cd=7&hl=ru&ct=clnk&gl=ru

[39] https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB

[40] https://echo.msk.ru/programs/razvorot/567410-echo/

[41] http://ru-stat.com/date-M201611-201711/RU/export/world/04240220

[42] http://expert.ru/ural/2017/34/ne-budem-posyipat-golovyi-peplom/

[43] https://www.if24.ru/tabak-stavka-na-elektroniku/

[44] https://www.bfm.ru/news/370842




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681960
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930