Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 12:00 - "Военното положение" в Украйна
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1382 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 26.11.2018 г., в района на Керченския пролив стана  дребен морски конфликт между гранични катери на ФСБ РФ и буксирни кораби на ВМС на Украйна. След този конфликт и на неговото формално основание украинското правителство въвело на месец т. н, «военно положение» (ВП) в страната.

«Как може да коментираме тези събития?» — питат насшите читатели.

Преди всичко е нужно да си спомним думите на В. И. Ленин за това, че всички ние ще си останем глупави в политиката, докато не се научим зад едни или други събития, действия, факти и произшествия да виждаме интересите на определени общественни класи. Това означава в дадения случай, че морския конфликт е станал неслучайно, а е организиран от украинската олигархия по поръчение на нейните западни «партньори» и възможно по таен сговор с част от крупната буржоазия на РФ.

За какво е нужен на империалистите този конфликт? Може да предположим следното.

В Украйна, както се изяснява, има още много активи, принадлежащи на руската олигархия. При въвеждане на «военно положение» (по всякакъв измислен повод), у държавата, която е подложена на нападение се появява правото да конфискува активи и авоари на държавата-агресор. Иначе казано, такова «военно положение» е законен предлог за поредно локално преразпределение на капиталистическа собственост или пазар . Этот передел активов и арест (конфискация) денежных авуаров РФ, а это немалые валютные суммы, даёт украинской и американской буржуазии практически чистый «бандитский» доход, когда задёшево, при небольших затратах капиталов и государственных сил, в карманы одной кучки международных разбойников попадают миллиарды, награбленные до этого другой бандитской кучкой.

Провокация конфликта в Керченском проливе, несомненно, имеет своей целью прощупывание боевой готовности Черноморского флота и Северо-Кавказского военного округа РФ. Такая «разведка боем» для Запада весьма важна, поскольку слежение за действиями вооружённых сил России в этой ситуации вскрывает, в общих чертах, характер оперативного развёртывания и состав сил, которые могут быть брошены РФ в борьбу за контроль над Чёрным морем и Кавказом в ходе начальных операций будущей войны за передел этого важнейшего региона.

Въведеното от Украйна «военно положение» може да доведе до закриване на турските  проливи за търговския (нефтен и газов) флот на РФ — под предлог че е получила статус на страна-агресор и на основание протест от Украйна, като страна-жертва, в Съвета по Безопасност към ООН. Затварянето за руската олигархия на един от каналите за експорт на нефт и газ в Европа позволява на крупните западни монополи бързо да заемат тези ниши от енергийния пазар, на които засе още действат «Газпром», «Роснефть» и други компании, непосредственно определящи политиката на руското правителство. Ясно также, что в условиях регионального «военного положения» или локальной войны затрудняется или полностью срывается строительство газопроводов в районе Чёрного моря.

Не бива да се изключват и сирийските дела. За правителството на РФ ще бъде затруднено да снабдява и поддържа своята империалистическа групировка в Сирия само по въздух или по околни пътища, чрез балтийските и северни пристанища, ако заради този случай за Черноморския флот бъдат затворени Босфора и Дарданелите. В този случай целия източен район на Средиземно море, през който преминават важни морски търговски пътища от Сирия в Европа, ще преминат в ръцете на САЩ и НАТО, и така без Черноморския флот една слаба ескадра на Северния флот нищо няма да направи.

В този случай, аке няколко държави от Предна Азия и Близкия Изток под натиск на САЩ временно затворят своите въздушни пространства за авиацията на РФ (като държава-агресор), то да се поддържа експедиционния корпус, провеждащ в Сирия империалистическите интереси на руската буржоазия няма да може. А това означава, че сирийските позиции на «Шел», «Бритиш Петролиум», банка Морган и т. н. западни учреждения ще се засилват и борбата за преразпределение на изгодния сирийски транспортен коридор (Персийски залив — Европа), вътрешния пазар на страната, нефтените месторождения и средства за преработка на суровина ще бъдат спечелени от империалистите на САЩ, Англия и Франция.

По-нататък. Официалният превод (макар и временен и частичен)  на политика и икономика на Украйна на военни релси означава, че:

— замразяват се и се отписват всички вътрешни дългове на украинската буржоазия, преди всичко, дълговете на работническата класа и други трудещи се по заплати и социални плащания — без възобновяване след отмяна на «военното положение»;

— Ще се повишат цените на едро и дребно на предмети от първа необходимост, без индексация на заплати и компенсационни плащания на малообезпечени категории от населението (без обратно намаляване на тези цени след отмяна на ВП);

— може да бъде въведена т. н. «военно-трудова повинност», което означава открит преход на украинската крупна буржоазия към система на фашистско концлагерно робство, което в дадените условия ще осигури на буржоазията желаната максимална печалба. Заще се прави всичко това? За счёт того, что заработная плата в этой системе отменяется, норма эксплуатации взлетает в разы, а содержание «военных» рабов сводится к минимальным затратам капитала на барак-казарму и самую дешёвую солдатскую еду;

— под прикритието на палячковщината с въвеждането на «военно положение» украинските «ястреби», т. е. фашистващата и най-агресивна част от украинската олигархия (и американската, която стои зад тях), ще се проведе крупно ограбване на «умерените» украински олигарси и крупни капиталисти, които в даден момент не са заинтересовани от голяма война — с цел по-нататъшно преразпределяне на пазарите и капиталите вътре в Украйна. При това тези «умерени» могат да бъдат експроприрани веднага от двете страни: и в Украйна — под лозунга «борба с руската агентура в украинския тил» и в Русия, където у тях има собственост и капитали — под предлог «рязко падане на надеждност и кредитоспособност на украинските партньори». В этом смысле в России под угрозу «национализации» попадают и активы некоторых украинских «ястребов», в т. ч. и президента Украины П. Порошенко. Това обстоятелство косвенно указва на това, че в конфликта в Керченския пролив действително е могла да бъде заинтересована известна част от руските крупни бизнесмени и висши чиновници, които имат дял на капитали и пазарни сектори със свои украински колеги;

— официално се откриват канали за доствка в Украйна на големи количества оръжия на крупните фирми от САЩ и Британия. «Военното положение» снема цял ред международни ограничения на доставка на оръжия по сделки на правителствата между тях. Это означает, что от Керченского конфликта неплохо выигрывают такие американские и английские оружейные монстры, как «Белл», «Пратт-Уитни», «Локхид», «Роллс-Ройс» и «Нэшенэл Дайнемикс».

Накрая (и това е главното!), още по-силно се свалят гражданските права и свободи в Украйна, а така също в граничните с нея европейски страни и възможно с Турция. До предел се усилва фашистско-гестаповската борба с революционното движение на работническата класа. Буржоазията вече непосредственно наблюдава своя исторически край, затова се готви към най-крайни стъпки по своето спасение, по продължаване на изключителното си положение в обществото. В този смисъл започналия конфликт в Азовско море е на ръцете на цялата световна буржоазия, защото дава повод за затягане на всички фашистски гайки във всички капиталистически страни.

Днес особенно се нуждае от «военно положение» именно украинската олигархия. В страната явно са видни признаци на организация на работническата маса, при това «закваска» на такива полу-стихийни организации често встъпват младите «ветерани от АТО», т. е. бившите участници от войната в Донбас.

Кои са тези хора? Това са нашите обичайни работници, служещи, самозаети, които са стигнали до това да участват в малка империалистическа война, като така са получили боен опит и известна поправка на съзнанието си, връщайки се в производството, в своята нищета и безправен граждански живот. Организуются они пока что, в основном, на экономической почве. Но самото развитие на съвременния капитализъм, влошаването до предел нужди и трудности на обикновените труженици, задълбочаването на всички общественни противоречия, умножени на бойния опит, активността на тези ветерани и нелегалната циркулация на оръжие, могат да доведат и водят до това, че работническите протести се усилват, придобиват военна насоченост, стават все по-смели и «настъпателни». Остава всъщност само една стъпка до открита въоръжена съпротива на стопаните и държавата. Т. е. на украинских предприятиях, где работает много воевавшей молодёжи, дело вполне может дойти до стрельбы между полицией и рабочими. И ещё неизвестно, на чью сторону в этой ситуации встанут войсковые части, в которых когда-то служили эти рабочие: расстрел гестаповцами отцов, матерей и бывших братьев по оружию сегодня — покажет действующим военным, что с ними буржуазия сделает завтра, и против кого она заставляет их воевать.

От тук е виден още един «смисъл» за «военното положение»: под неговото прикритие МВД и СБУ получават изключителни права и провеждат изземване на цялото или почти цялото оръжие от населението, а така също провеждат усилено търсене на «неблагонадеждни елементи» във войската.

В този смисъл, в смисъл на борба на буржоазия против революционното движение на украинската работническа класа, «военното положение» все по силно напомня именно на полицейска многоходова операция, в която армията, по-скоро ще е външен пръстен, а вътре охраната ще тероризира всичко, което се съпротивява на управляващата олигархия. При това за приличие правителството може да демонстрира движение на войски, може да разгърне части на границата и на Азовско море, защото формално Украйна, като обидена буржоазна държава е задължена някак си да отговори и да реагира на «агресията на РФ».

Да, историята знает случаи, когато от нищото, от типа на стълкновение на два съда или изстрел на пушка и т. н., стават casus belli — повод за война. И всеки такъв «казус» в най-общ смисъл за цялата наша работническа класа е лош признак. Да, «военное положение» не вводится на заранее известный срок, это абсурд, так как, начав военные действия, никогда нельзя точно знать, когда они закончатся.  На определен срок се въвежда именно полицейско положение, за което се говореше по-горе. Но при всём том, что пока не началась масштабная война, всё же та волосина, на которую империализм подвесил народы мира, 26 ноября стала ещё тоньше. Это надо хорошо понимать.

Днес е важно да разберем и друго — това, че социалния характер на войната, нейното истинско значение се определя не от това, къде стоят украинската, руска или друга войска, и не от това, кой кого първи обидил или първи произвел изтрел. Характерът на разрастващата се война се определя от това, каква политика тази война продължава, и класата какви цели си поставя в тази война. Ясное че в предвоенната провокация, в подготовката и в самата война е заинтересована само една обществена класа — световната империалистическа буржоазия, която се противопоставя на цялото трудещо се човечество, на което не са нужни нито разбойническа политика по преразпределение на света, нито продължение на тази политика с военни средства, т. е. световна война.

При това следва да се помни и тактическия момент. Това, че в Украйна е обявено «военно положение», още не означава открито обявяване на война на Русия. Но особеността на момента се явява това, че още повече се изтрива границата между мирното положение и войната: във войната се вливат и воюват без открито обявяване.

Две думи за оперативно-мобилизационното положение в Украйна.

Днес се забелязва известно предвижване на войски на ниво полк и по-големи (бригади и други оперативни съединения) в Херсонска, Запорожска и Днепропетровска област. На линията между ЛДНР и Украйна — обичайна напрегната обстановка с периодична артиллерийска стрелба. Косвенных признаков подготовки к крупному наступлению пока не замечается. Скрытой мобилизации с украинской и днровской сторон пока не наблюдается. На двое суток были закрыты все КПП на линии Украина — ДНР, однако с утра 28.11.2018 г. движение через эти КПП понемногу возобновилось. Надолго ли — неизвестно. Украинските работнически кореспонденти отбелязват, че ешелони с оръжие, муниции, боеприпасами и т.н по железните пътища на Западна Украйна засега не се вижда. Основните бойни кораби на украинския флот стоят в Одеса и Николаев, признаци за събиране за далечни бойни походи също засега няма. Но обстановка постоянно меняется, и за ней нужно внимательно следить.

Аналитическая группа МЛРД РП




Гласувай:
0



1. bojinkata - Не са "буксирни" кор...
03.12.2018 12:57
Не са "буксирни" кораби! Два бронекатера и един изгнил буксир са арестувани за несанкционирано преминаване на руската граница! Да бъдем точни!
цитирай
2. radostinalassa - Една от целите е да се избият помежду си...
05.12.2018 21:57
колкото се може повече руси. Другата е ЮС да си завира носа в Черно море за повече от 21 дни и да донесе демокрацията там. Дано не достигне и до нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659380
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031