Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2018 22:10 - Защо на капиталистите са им нужни попове
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 925 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Ишимбайската трикотажна фабрика (Република Башкортостан) ръководството обявило за съкращаване на персонала: от почти 400 работници ще уволнят 80 човека.

Средната заплата в предприятието е 13 000 рубли. При това работниците постоянно получават тези трохи със закъснение. На данный момент просрочка выплаты зарплаты составляет 16 дней.

Нерядко във фабриката няма работа и работниците са пускани в отпуск без издръжка.  работата достигнала до там, че в предприятието официално е въведен 7-часов работен ден, а от това може само да се радваш, но ако имаш прилична заплата и ясно определен график на работа.

Работниците, узнавайки за съкращенията се възмутили до крайност, из фабриката преминало мърморене, ръководството си спомнило всичко — и постоянните задръжки на заплати, и лошите условия на труд, и пр. В предприятието явно се образувала предстачна ситуация. Но рабочим пока не хватило организованности выступить вместе против капиталиста, они еще раздумывали.

Затова не се поколебал собственика на фабриката Анатолий Саушин. Разбирайки, че неговата политика по отношение на работниците днес-утре може да доведе до акции на протест, а и до стачка, той решил да ги натисне при това със странен начин.

Вчера той привикал във фабриката поп от РПЦ, който започнал да призовава работниците «да се обединят около своя стопанин, вярно да му служат и да изпълняват неговата воля, да го обичат, като роден баща, който храни работниците«.

 

ИТР и работниците били оскърбени от присъствието на попа, който призовавал за смирение пред своето унижение, за да «не се гневи господ бог».

Един от работниците характеризирал това като буржоазно-попски цирк, като «духовен гнет против работниците». Освен това добавил:

«ние се върнахме във времената на царска Русия, днес нас ни плашат с небето, като си мислят, че ще се уплашим. Но това няма да им помогне, бог е за робите, а ние жадуваме за свобода. Поповете няма да помогнат на капиталистите, значи следващите, които ще дойдат са войниците от росгвардия, които ще ни заставят да се подчиняваме на волята на господина посредством штикове и куршуми.»

М.С., рабочий Ишимбайской трикотажной фабрики




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661237
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031