Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2019 11:15 - 8 март-ден за...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.03.2019 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 8 март — ден за международна солидарност на жените в борбата за икономическо, социално и политическо равноправие. Решението за ежегодното празнуване било прието на II Международна конференция на социалистките в Копенхаген през 1910 по предложение на Клара Цеткин.

В СССР и другите социалистически държави международния женски ден се провеждал под знака на мобилизация на жените, освободени от социалния гнет и получили равни права с мъжете на активна дейност във всички области от стопанския, обществено-политически и културен живот. Жените в социалистическите страни давали в този ден резултатите своето участие в комунистическото и социалистическо строителство. В несоциалистическите страни този ден се отбелязва, като ден на борба за правата на жените и социалния прогрес, под лозунг, произтичащ от конкретните условия и обстановка. Във всички страни жените провеждат деня 8 март, като ден за солидарност в борбата за мир.

Но не всички това ги устройва и измислят всякакви небивалици на тема за произхода на този ден. Крайно десните по традиция ще пуснат забавни изтории за това, че празнувайки 8 март вие празнувате тържеството на американските проститутки. Правителственните СМИ на постсъветското пространство ще се опитат да затъмнят значението на празника и ще го преименуват на ден на пролетта, цветята, женствеността и задължителните подаръци (cui podest?).

На Запад либералите не са отишли по-далеч от нашето правителство — всяка година те се опитват да го представят като ден за борба за «правилен» състав на съвета на директорите, защото вярват в капитализма с човешко лице. Естествено, по-нататък те нищо не могат да разрешат и затова е необходимо да отстранят опитите да си спомним за «съветския» произход на празника.

Така и в днешните драскулки от Google присъства сюжет за момичето, което успяло да стане художничка изключително благодарение на унищожаването на ГДР. Страшно е да се представим, че сега трябва да поясняваме, но все пак художници в ГДР е имало. И даже художнички. При това не само в стила на социалистическия реализъм, както много биха могли да си помислят.

Към съобщението сме прикрепили и няколко картини от Източна Германия (най-добрите). Наслаждавайте се.

image



image

image

image

image



image

image

image


















image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661027
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031