Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2019 12:00 - Стачното движение в света расте
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не така отдавна «Рабочий путь» писал за протестното движение във Франция (виж. https://work-way.com/blog/2019/03/21/vseobshhaya-zabastovka-vo-frantsii/ и https://work-way.com/blog/2019/03/19/trudovuyu-frantsiyu-prizyvayut-ko-vseobshhej-zabastovke/).

Между другото стачното движение се шири в целия свят.

В Южно-Африканската Република Ассоциацията на държавните служещи на ЮАР и Националния профсъюз на работниците в здравеопазването мислят следващата седмица да проведат стачка. Основно искане — повишение на 9% на заплатата за всички сътрудници на данъчната служба на ЮАР. Преди на данъчните било предложено да се вдигнат заплатите със 7%, но тях такива условия не ги устройвали.

Не сладко видимо, в днешния капитализъм живеят даже представителите на буржоазната държавна машина — не най-бедните и работещи в относително добри условия граждани.

И още служещите от налоговата инспекция са недоволни от това, че правителството на ЮАР заявило за увеличение на данъците на доходите на физически лица и на добавената стойност, прикривайки това свое намерение демагогически с нищо не значещи фразички за «дефицит в бюджета и енергетическа криза». Независимо от това, че е напълно възможно да е така, че известна част от това увеличение на данъците може да отиде за увеличение на заплатите на служещите в данъчния департамент, то данъчните отлично разбрали, че ръста на цените в страната е предизвикано от увеличаването на данъците, и се «изяжда» всяка добавка към заплатата.

(Неволно си спомняме за нашите съотечественници, при това не само работниците събиращи суми от капитала — данъчните. Много често ще чуеш: «А какво аз мога да изменя сам? Аз само си изпълнявам своята работа!» Първо, не един — нас, наемните работници, нямащи собственост на средства за производство, хиляди и милиони и проблемите наши в корена си са еднакви. Второ- ако не възражаваш на капиталиста и безропотно изпълняваш неговите указания — значи го поддържаш и му помагаеш! А можеш да помогнеш не на капиталиста, а на трудещия се, на този с когото си «една кръв».)

***

Следващата новост — също от Африканския континент. В Мароко, в столицата на страната Рабат на 24 март полицията със сила разпръснала 15 хиляден митинг на стачкуващи трета седмица учители. Повод за протеста — всеки четвърти сътрудник от сферата на образование работи на временен контракт, което позволява на държавата на капиталистите нелошо да икономиса, не давайки на тези граждани на и без това не много обилни ползи, пенсии и пособия, които засега още се изплащат на «постоянните» държавни служители.

Полицията няколко часа водила преговори с протестиращите, предлагайки им «да не не разклащат лодката» и да живеят както се живее, след което използвала водомети за разгон. Правоохранителните органи и правителството на Мароко никакви коментари не дават — може би и няма такива проблеми в страна.

***

В Грузия социалните работници от Министерството на здравеопазването, раздразнени от отвратителните условия на труд, от 25 март започнали стачка. Основни искания — увеличение на щата от сътрудници, осигуряване на транспортни средства, адаптация на центровете за социално обслужване за лицата с ограничени възможности, подобрени стаи за конфиденциални и индивидуални събеседвания. В крупните градове — Тбилиси, Батуми, Кутаиси, Телави — преминали акции на протеста.

По думите на представителя на инициативната група соцработници Кети Хуцишвили, «работният график е ненормиран — 24 часа, 7 дена в седмицата. Соцработниците фактически постоянно са на път, пътуват със свои пари, или разходите на транспорт соцработника покрива от своя джоб. Няма психолози, юристи и соцработника трябва да изпълнява работата и на юрист, и психолог».

В отговор на тази «дързост» началстващите лицата, изпълняващи функциите на капитала, оказали на соцслужещите натиск, заплашвайки ги с уволнени и други мерки в случай на провеждане на стачка.

***

Накрая, новина по-позитивна. В Унгария на завод на южнокорейския производител на автогуми Hankook Tire десетдневна стачка на служещите със сплотеност на хората на труда, завършила с победа на 22 март — повишение на заплатите с 13,6% за всички сътрудници, независимо от длъжност и трудов стаж. Таак също представителите на капиталистите обещали да преразгледат системата от премиални плащания в полза на работниците.

Безсрочна стачка инициирана от Федерацията на работниците в химическата промишленост (VDSZ). Повод — намерение на ръководстваото на завода избирателно да повиши заплатите: «в средо в болницата» с 13,6%, при това на работниците с многогодишен стаж — с 2–6%, «новите» — с 22%, което възмутило работниците.

Ще отбележим, че в завода Hankook работят около 3300 человек. Унгарската автомобилна промишленост дава 1/3 от промишленото производство в страната.

***

Какви изводи следват от тези примери на класова борба ?

Първо- отдавна отхвърлихме илюзиите, че ние живеем в «народна» държава — такава държава няма и не може да има, докато на власт се намира нищожен клас паразити, в ръцете на които са всички заводи, земя, недра, всички социални институти.

Второ- няма и не може да има гарантирани права за човека на труда при капитализма. Буржоата-работодател по силата на обективните закони е задължен до предел да намалява издръжките по производство, в това число както по пътя на открито намаляване на заработената заплата, съкращаване на «социалните», така и със скрити способи по изземване на пари от джобовете — чрез ръст на цените на стоките (инфлация), увеличение на данъците, удължаване на работния ден и прочие. В капиталистическото общество има само едно гарантирано право — правото на избор: да работиш за шепа ориз или да умреш от глад.

Трето- трудещите се могат временно да подобрят своето положение само с решителна борба за своите права, своите интереси. И успехи в тази борба може да постигне, само тясно сплотен с такива угнетени, като него. Но е нужно да се знае, че тези завоевания ще са неустойчиви, временни и капитала непременно ще си вземе своето, ако не го унищожим.

Четвърто- нарастване на протестното движение и съответстващия му ръст на тази агресия и жестокост, с която капитала се опитва да потисне недоволството на масите — признакът за това е че капитализма напълно е изживял себе си, разложил се е, станал е спирачка на обществения прогрес, не е способен да осигури макар и сносно съществуване на експлоатираните хора на труда. Очевидно е че за човечеството капитализма вече не трябва.

А това означава, другари, че и на нас всички е нужно да станем и да се борим за своите права, за своето благополучие и своето бъдеще. Никой друг за нас това няма да направи!

Н.З.

Источники:

https://www.solidarnost.org/news/Yuzhnoafrikanskie_nalogoviki_gotovyatsya_k_zabastovke.html

https://www.solidarnost.org/news/V_Marokko_politsiya_razognala_mnogotysyachnyy_miting_uchiteley_.html

https://www.solidarnost.org/news/V_Gruzii_nachalas__zabastovka_sotsrabotnikov.html

https://www.solidarnost.org/news/Rabochie_shinnogo_zavoda_v_Vengrii_dobilis__povysheniya_zarabotnoy_platy.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1674146
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930