Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2019 12:00 - Позорните постижения на капиталистическа Русия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди дни позиция на руската власт по повод на все по-ускоряващото се «стабилно» обедняване на граждани дал Дмитрий Песков, упълномощен глашатай на г-н В. Путин, човек с «вродено благородство на белогвардеец» (характеристика на поредната съпруга на Песков — Т. Навка). Поводо станали данните от отчета на Росстат в рамките на «Комплексно наблюдение на условията на живот на населението» за 2018 г. (публикуван тук http://www.gks.ru/free_doc/new_site/KOUZ18/index.html).

Така например, сред прочетеното в отчета се говори, че повече от 1/3 от руснаците нямат възможност да купуват на всеки член от семейството по два чифта удобни и подходящи за сезона обувки (по един за всеки сезон). На питане на журналист с коментар този Д. Песков съобщил:

«Аз се затруднявам да коментирам. Защо точно обувки? Защо именно 1/3 и от къде са тези цифри?.. Честно казано, аз ще съм признателен на Росстат за разясняване на тези данни. Ние се затрудняваме в разбирането на тези данни» (Източник https://www.interfax.ru/russia/656892).

Какво да кажем-реакция напълно очаквана: «да включим глупостите» и да потопим неудобните факти с демагогия. Всъщност методиката отдавна е обвита нанай-високо ниво ( да си спомним знаменитото «Просто няма пари днес… Вие се дръжте, всичко добро, настроение и здраве»).

Показателно е че Д. Песков се е спрял именно на този пункт и старателно  не споменава другите.

Предлагаме да се запознаем с някои интересни моменти от отчета http://www.gks.ru/free_doc/new_site/KOUZ18/index.html, като трябва да знаем че това е официална статистика, изрядно поукрасена и «напудрена».

И така, табл. 80.2 «Финансово положение на семействата» ( в отчета — съвкупност от лица, живеещи в едн жилищно помещение или негови части, както свързани, така и не свързани по отношение на родство, съвместно осигуряващи си храна и всички необходимо за живот):

Степента на руските домакинства, които нямат възможност:

  • да плащат жизнено необходими (важни) лекарственни препарати — 11%;
  • да се справят с неочаквани разходи (разходи на срочен ремонт на жилище или смяна на предмети с дълго ползване, срочни медицински услуги и така нататък) — 52,9%;
  • да заменяит излязли от употреба най-обикновени мебели — 53,1%;
  • да купуват за членовете на семейството нови дрехи — 11,2%;
  • да купуват за всеки член от семейството по два чифта удобни и подходящи по сезони обувки (по един на всеки сезон) (за което говори Песков) — 35,4%;
  • да си позволят храна от месо, птици или риба (или равноценна вегетарианска храна) един път на 2 дена — 10,1%;
  • да употребява плодове и зеленчуци според сезона— 21,1%;
  • да кани гости на семейно тържество (рожден ден, Нова година и пр.) — 25,3%;
  • всяка година за една седмица от отпуска да я провеждат извън дома (включително проведено време във второ жилище, у родственици, у приятели) — 49,1%;
  • нямащи възможност да осъществят нищо от написаното — 1,8%.

В тази таблица по-нататък: числото на домакинствата, които могат «да свързват двата кра» при покупка на най-необходимото с едни или други затруднения — 79,5%(!), при това над половината от тях— «със затруднения» или «големи затруднения»(!).

Само си помислете: 80% едва свързват двата края при покупка на най-необходимото!

Още малко статистика от този отчет.

Табл. 36.3 «Причини за необръщане за медицинска помощ в медорганизации и получаване на медицинска помощ от други източници»:

Граждани на въззраст 15 и повече години, имащи в 2018 година случаи на необращение в медицински организации при наличие на потребност в медицинска помощ, указали на следните причини на необращение (групите могат да се пресичат):

  • не разчитащи на ефективно лечение — 20,1%;
  • не са удовлетворени от работата на медорганизациите — 29,1%;
  • нямали време — 35,1%;
  • необходимото лечение може да се получи само на платена основа — 13,3%;
  • лечили се самостоятелно — 51%.

Табл. 76.4 «Санитарно-хигиенически условия на живеене на домакинствата»:

  • канализационна система ВЪОБЩЕ липва при 5,8% от домакинствата;
  • тоалетна ВЪОБЩЕ отсъства в 0,4% от домакинствата.

Табл. 70.3 «Посещение на мероприятия»:

Лица на възраст 15 и повече години посещавали за последните 12 месеца:

  • ресторант, кафе, бар — 48,6%;
  • кинотеатър — 39,5%;
  • концерт — 24,8%;
  • религиозно учреждение (среща) — 23,6%;
  • театър — 17,8%.

Или фактически констатира се че медицинска помощ за болшинството население отсъства или се явява платена и труднодостъпна, във века на «високите технологии» във всяко двадесето жилище отсъства канализация, а духовните потребности на обществото се удовлетворяват преимущественно с  чревоугодие и алкохол, дегенерирана и религиозна сивота. Да уж ние наистина живеем във велика страна!

Но всичко това, разбира се господата пескови не ги вълнува. Очевидно е че «елита» окончателно е загубил връзка с реалния свят и открито провъзгласява своите паразитни жизнени принципи, своя човеконенавистен светоглед, съгласно който съдбата на човека на труда — «селяндури» в разбиране на «господ» — дърпат каишката,  затягат коланите, за да може «надарените, светли хоря», «фаровете», за стоят на шията на милиони, да живеят в охолство.

Признаци за това, както се казва са налице. Ще приведем още няколко «ярки» примера.

През ноември 2018 г. ВРИО главата на Липецка област Игор Артамонов (бивш вице-президент на Сбербанк, съгласно декларацията за доходите през 2017 г. заработил 131 милиона рубли) по време на среща със студенти в Елец заявил:

«Ако цените в магазините не ви устройват, то значи заработвате малко, а не че цените са високи… Вие не трябва да искате нищо от бюджета. Никакви нови пътища, детски градини, спортни обекти.  Защото ако всички искания се изпълнят, то бюджета просто няма да остане, той е много скромен, не като на Москва. И въобще, всички тези въпроси не трябва да ви интересуват». (Источник https://wek.ru/ne-ceny-vysokie-a-vy-malo-zarabatyvaete-eshhe-odin-chinovnik-nagrubil-rossiyanam).

Такa също ВРИО главата на региона дал на студентите съвет «да инвестират в себе си» (разбира — удряй по главите, за да станеш успешен паразит)

През ноември 2018 г. заместник министъра по строителството в Красноярския край Евгений Ганчуков, в «миналото» (разбирай — формално «пенсиониран») директор по развитието на групата компании «Монолитхолдинг» (крупен строител в Красноярск и един от големите строители в Сибирски федерален окръг), надзираващ всички «проблемни» строежи в региона (разбирай — поставен да гаси справедливото недоволство на измамени клиенти, прикриващ тила на едрия капитал), се отметнал находчиво на среща с тези самите инвеститори в красноярския Студенски град. В новият шестнадесететажен блок на Ленинградска, 1 той измамените притежатели е трябвало да засели още в 2015 година (строителството е започнало в 2012 година). Строителят обявил, че не може да изпълни своите задължения. На дострояване на блока са необходими около 30 милиона рубли. Некоторые из жильцов, находясь в безвыходной ситуации, задавленные кредитами и ипотекой, поселились в недостроенном доме, в котором отсутствуют электричество, вода и отопление.

Как вие мислите, какво предложил находчивия чиновник?

«Фалиране на компанията, след година ще се съберем и ще помогнем, но не е в това въпроса. Ще помогнем, но как: тъй като сумата по дострояването е 30 милиона — много просто: …внесете сами парите и сами достройте… Достройте своя дом, сега. Не разбирате!? Докато не доплатите — не можете да го построите

Животът не се заключава в какви да е там пари — 200–300 хиляди — или квартира! Продайте и купете готова!» (Източник 1, Източник 2 https://lenta.ru/news/2018/10/17/dolya/, http://zavtra.ru/events/ocherednoj_obnaglevshij_chinusha).

А иначе тези «господа» са прави, заявявайки с открит текст: «Плюем от високо на вас и проблеми. Отворете си очите, отблъснете илюзиите по повод на това, че държавата «РФ» трябва да служи на вашите интереси! Никой и нищо за вас, трудещите се, няма да направи, освен вас самите!» И с това е трудно да не се съгласим! Действительно, все эти холуи денежного мешка нам с вами ни к чему!

Но категорично невярно е да се винят отделни лица- прислуга на бизнеса, както това се прави от някои либерални граждани-заблудители. Защото тогава се получава, че е достатъчно просто да се заменят отделни гайки в системата — и веднага ще заживеем! Не, отговорност от конкретни чиновникици да снемем ние не предлагаме. Научният подход изисква разглеждане на коренните причини на явленията. А коренната причина — отношенията на хората в капиталистическото общество, по-марксически — капиталистически производственни отношения.

Както е известно, основния икономически закон на капитализма — стремеж към получаване на максимална печалба, която и определя отношенията между хората. А основната материална предпоставка, икономическата основа на капиталистическото производство — частната собственост на средствата за производство, позволява на капиталистите да експлоатират наемните работници, заплащайки им само малка част от техния труд, присвоявайки, слагайки си за себе си в джоба във вид на печалба лъвския пай от създадените от друго (работниците) богатства. Държавата в лицето на чиновницит е задължено с всички достъпни средства да поддържа такъв порядък на нещата, като създава лъжлива илюзия «за грижата и благото на целия народ».

Няма никакъв абстрактен «народ» — има тесен слой общество, което владее средствата за производства — заводи, фабрики, пароходи — класа на капиталисти — и затова тя може да живее и живее за сметка на чуждия труд и има многочислен клас пролетарии, които нямат в свое разпореждане средства за производство, за своето физическо живеене те трябва ежедневно и ежечасно да продават своята работна сила — единственото с което разполагат.

Закономерeн извод — катастрофално обедняване на хората на труда и невъобразимо обогатяване на класата на паразитите — капиталистите — и висшия слой на тяхната прислуга — чиновничеството (за взаимоотношенията на капиталисти и чиновничество — виж статията на РП «О хозяевах и приказчиках» https://work-way.com/blog/2019/03/30/o-hozyaevah-i-prikazchikah/).

Преминаването от света на илюзиите в реалния свят, осъзнаването на своето положение от трудещия се, осъзнаването на истинския враг — това е главната задача да днешния ден. Не позволяването да ни заблуждават е жизнено необходимо, защото на това заблуждение се държи целия людоедски световен порядък на капитализма, а за да се разпознае лъжата може само като се владее макар и необходим минимум от политграмотност. Именно необходимым, поскольку сама жизнь заставляет трудящихся думать, как ее изменить к лучшему, чтобы можно было по-человечески жить, а не выживать.

Н.З.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660722
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031