Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08 12:00 - Какви свойства притежавата стоката
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 33 Коментари: 0 Гласове:
0 5. Какви свойства притежава стоката.

На пръв поглед такъв въпрос може да ни се стори странен. «Каквито и да са стоките, техните собствени специални качества имат много различни свойства»,— могат да кажат четящите ни другари. Действително, когато говорим например за костюм, то ние говорим за неговия цвят, материала, от който е ушит, размера и т. н.  Такова обикновено, житейско отношение към тстоката, по принцип се ограничава със знанието на физиче­ските свойства на стоката. Но малко се замислят над това, че освен тези природни, вещественни качества стоката притежава още и обществени свойства.

Говорейки за стоката, ние преди всичко имаме в предвид, че стоката — това е вещ, която удовлетворява каква да е потребност на човека. Това свойство на стоката носи име потребителска стойност. Но не трябва да се ка­зва, чв всяка вещ, която удовлетворява потреб­ностите на човека се явява стока. Возьмем, например, воздух. Безусловно, он необходим всем и без него не один человек не может жить. Значи едно качество стоката има: тя удовлетворява жизнената потребност на хората. Но кто станет покупать воздух, когда для каждого его вдоволь! Никто. Воздух не продают, не покупают, ни на что не обменивают, он ни­чего не стоит. Воздух — дар природы всем людям на нашей планете.

Но този въздух, по-точно част от него — кислорода става стока, когато се намира в кислородна бутилка. За да се получи кислорода, трябва да се при­ложи определено количество човешки труд. Он приобрел новое свойство: на него затрачен труд. Значи кисло­рода може да стане стока само благодарение на труда на хората. Теперь наше представление о товаре обогатилось. Товар не только предмет, удовлетворяющий потреб­ности человека, он еще и продукт человеческой деятель­ности.

Възниква въпрос: всеки ли продукт от труда на чове­ка става стока? За отговор ще се обърнем към пример. Крестьянин в своем хозяйстве вырастил зерно. Часть этого зерна пошла на питание семьи и его самого, а оставшаяся часть израсходована в этом же хозяйстве на корм скоту. Можно ли считать зерно этого крестьянина товаром? Нет. Зърното, както и всеки продукт, може да стане стока само тогава, когато тя има потребителска стойност за други, а не за производителя на дадената вещ, т. е. тя притежава обществена потребителска стойност.

По-нататък ни е известно, че кре­постните селяни са били принудени част от зърното да го предадат без всякакъв обмен, безвъзмездно на своя помешчик във вид на вноска. Следователно, това зърно удов­летворявало потребностите на други хора, не на този, който го е произвел. Но, имея общественную потребительную стоимость, зерно в данном случае все же не являлось товаром. То може да стане такова само тогава, когато се произвежда за обмяна с други продукти от човешкия труд. Особеността на стоката в това и се заключава, че неговата потребителска стойност (в нашия пример зърното) може да се използва само при условия на обмяна. От ръцете на производителя-селянин зърното трябва да премине в ръцете на потребителя чрез покупко-продажба. Таким образом, то­варом становится лишь такая потребительная стои­мость, которая переходит к потребителю через куплю-продажу (обмен).

И така, да направим няколко извода. Потребителската стойност може да стане стока само при определени условия, а именно: ако тя се явява продукт от труда на човека, ако тя притежава обществена по­требителска стойност, т. е. да удовлетворява потреб­ностите на другите хора, а не само на този, който я е произвел или я вла­дее и последно, когато тя е произведена за обмяна, за покупкопродажба.

За да се извърши обмяна, не е достатъчно само наличие на обществена потребителска стойност на продукта на труда. Да допуснем, че селянина иска да об­мени своето зърно на плат, произведен от тъкача. Ткачу же нужно зерно. Казалось бы, нет никаких пре­пятствий для обмена: и зерно и холст имеют общест­венную потребительную стоимость и вполне удовлет­воряют потребности и крестьянина и ткача. Но кре­стьянин хочет купить не холст вообще, ему нужно определенное количество холста, например 20 м. Одна­ко едва ли ткач согласится отдать свои 20 м холста за 1 кг зерна. Такой обмен его не удовлетворит. За да може този обмен да се състои, тези продукти освен потре­бителска стойност трябва да имат способност да се обме­нят с другите продукти в определено количе­ствено съотношение. Това свойство на стоката да се обменя с друга стока в определена количествена пропорция носи името обменна стойност.

Ние стигаме до заключението, че стоката може да бъде такъв продукт на труда, който притежават две свойства:

1) потребителска стойност, т. е. спо­собност да удовлетворява каква да се потребност на чловека, и

2) обменна стойност, т. е. способност в определена количествена пропорция да се обменя с друга стока.

Тези свойства на стоките са неразривно свързани по между си. Ако едно от тях отсъства, то нямаме стока.

Как се използва стойността на стоката за потребление и кава ек обменната стойност за про­дажба. Всяка стока, била тя зърно или плат, не може да бъде в едно и също време използвана от своя собственик и като потребителска стойност и като обменна стой­ност. Да кажем, тъкача произвел плата изпол­звал потребителската стойност на този плат, то той вече няма да може да се възползва от неговата обменна стойност. И обратно, ако и той продаде плата и използва неговата обменна стойност, то той така се лишава от въз­можността да я употреби, като потребителска стойност. Както виждаме, двете свойства на стоката взаимно се допълват и в същото време едно свойство противостои на другото.

Така стоката е вещ, която притежава обществени свойства. Това се обяснява с това, че една или друга вещ се превръща в стока в сила на определени обществени условия в живота на хората, т. е. такива условия, които предизвикват необходи­мост от обмяна, покупкопродажба. «Там, където буржоазните икономисти виждали отношение на вещите(обмяна на стока със стока) — писал В. И. Ленин — там Маркс разкрил отношение между хората. Обмяната на стоки изразява връзката между отделните производители при посредничеството на пазара».
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 509048
Постинги: 1094
Коментари: 134
Гласове: 243
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031