Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2019 12:00 - Функции на парите в стоковото стопанство
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 172 Коментари: 0 Гласове:
0



11. Функции на парите в стоковото стопанство.

Главното предназначение на парите — да бъдат всеобщ еквива­лент, мярка за стойност на всички останали стоки. Тази функция парите изпълняват само защото те самите имат стойност. По аналогии можно сказать: вес того или иного предмета измеряют с помощью гирь потому, что гири сами обладают весом. В деньгах воплощен общественный труд, именно поэтому они могут изме­рять общественный труд, овеществленный в тех или иных товарах.

Парите изпълняват функцията мярка за стойност иде­ално. За да се оцени стоката, не е задължително да имаш в ръка съответното количество злато. За това е достатъчно мислено  да приравниш стойността на златото към стойността на дадената стока. С други думи, на про­изводството на дадена стока и съответстващото количе­ство златао се изисква еднакво обществено необ­ходимо работно време.

Може ли  да се каже, че цената на стоката зависи само от неговата стойност? Не, не съвсем. Конечно, чем выше стоимость товара, тем выше его цена, и наоборот. Но цена товара находятся в обратной зависимости от стоимости золота. С повышением стоимости золота цена товара понижается, падает.

Цените на стоките трябва да бъдат изразени в еднакви единици, т. е. трябва да бъдат сведени до един мащаб, иначе е невъзможно да се сравнят. За еди­ница на измерване се приема определено количество паричен метал. Тежестта на метала, на­пример златото прието в дадена страна за парична единица се нарича мащаб на цените. Этой денежной единицей можно измерять цены товаров.

Така например в САЩ за парична единица служи долара, ко­йто съдържал до декември 1971 г. 0,888671 г чисто злато. Златното съдържание на съветската рубла е била равна на 0,987412 г чисто злато.

И така, парите изразявали своята важна функ­ция, а изразяването наи стойността на стоката, която се  изразява в пари се явява цена. А цените — това са «влюбените погледи, хвърлени от стоките на парите», както образно говорил К. Маркс.

За стокопроизводителя е много важно да знае цената на своите стоки. А това му е нужно не заради самото познаване, а за да извърши покупкопродажба на стоки.

С появата на парите обмяната на стоките съществено се из­менила. Преди една стока непосредственно се обменя ла с друга стока. Теперь же сначала происходит продажа товара (обмен его на деньги), а затем на вырученные деньги покупается другой товар. Такъв обмен, в който­ за посредстващо звено служат парите се нарича обръщение на стоки, а парите при това изпълняват функция на средства за обръщение.

Има същественни различия между парите, изпълняващи функция на мярка за стойност и средствата за об­ръщене.

Първо- може мислено да се определи цената на стоката и даже неограничено количество стоки, нямайки нито грош в джоба, не можеш да купиш. Разбира се пари може да се вземат в дълг. Но рано или поздно этот долг придется отдать реаль­ными, а не воображаемыми деньгами.

Второ- да се оп­редели стойността на стоката може само с пълноценни пари, т. е. такива, които сами имат стойност. А за да са посредник в об­ръщението на стоки, парите съвършенно незадължително е да имат такава стойност, както и обмените стоки. Почему? Защото, при покупкопродажба, когато парите играят ролята на посредник, нито купувача, нито про­давача не  се интересуват от парите сами по себе си. В обръщението на стоките парите трябва да засвидетелстват съответващата ценя на стоката, и толкова. За това говори и практиката на стоковото обръщение. Так, в ре­зультате длительного использования монеты стираются и теряют в весе. Стало быть, их стоимость уменьшается. Несмотря на это, они успешно выполняют роль посред­ника в обращении товаров. Кроме того, многие непол­ноценные деньги (серебряные и медные монеты) так­же вполне успешно справляются с функцией средства обращения. Тази особеност на парите създава възмож­ност да се използват в процеса на обръщение хартиени пари.

Хартиените пари нямат стойност, затова не могат да изпълняват функция на мярка на стойност на стоките. Те представляват само знак за стойност и за­менят пълноценните пари в ролята на средства за обръще­ние. Те имат принудителен курс, който се уста­новява от всяка държава в пределите на своите граници.

Знаци за стойност с принудителен курс се пускали още в XII в. в Китай. Кожите са служили в Древна Рус за пари, заменяйки се с малки късчета щампована кожа. В капиталистических странах бумажные деньги появились в XVII—XVIII вв. В Европе первые бумажные деньги были выпущены во Франции в 1716 г., а в России они появились при Ека­терине II в 1769 г.

С развитието на стоковото производство възниква функция на парите, като средство за натрупване.

Извяестен резерв от пари е необходим за да може изготвянето на стоките да не спре. У стокопроизводителя нерядко възникват трудности с пласирането на стоките. А производството на нови стоки изисква суровини и други материали. От къде да се вземат? Разбира се трябва да се купят от други стокопроизводители. Но если изго­товленные изделия не проданы и денег в наличии нет, неизбежны перерывы в производстве. Какво остава да се направи в този случай? Да се вземе дълг, а в най-лошия случай да се продаде работилницата и дасе намери работа при дру­г, по- богат собственик.

Така може да се случи с всеки обикновен стокопро­изводител. За да се избегне това е необходимо да продавате без да купувате, а след това да купувате без да продавате. Освен това за да разширите производството, също така е не­обходимо част от парите да спестявате. В този случай парите встъпват във функция на средства за натрупване. При этом деньги должны быть полноценными и, разу­меется, не в воображении, а в наличии.

Парите способстват за развитието на стоковото произ­водство, изпълнявайки функция на средства за платеж. Техно­логията при производство на стоки е различна: едни изискват дълго време, други се създават бързо. Кро­ме того, производство многих товаров, например сель­скохозяйственных, носит сезонный характер. Поэтому возможны случаи несовпадения времени изготовления и продажи товаров. Например, крестьянину нужны не­которые товары производственного назначения весной или летом, а зерно еще не созрело, и продавать нечего. Налага се да се купуват стоки на кредит, т. е. с отсроч­ен платеж. Продавачът на стоката е кредитор, купувача — длъжник. Для перехода товара от продавца к покупателю денег не требуется. Те се заменят с менителница, т. е. с дългово задължение. Деньги выпол­няют функцию средства платежа также при выдаче за­работной платы, уплате налогов и т. д.

За капитализма е свойствена широко развита световна търговия. Затова парите обслужват и различ­ни форми на външнотърговски връзки на световния пазар и в международния платежен оборот между стра­ните. Функция на световни пари може да изпълнява само златото. При этом оно принимается по весу, с уче­том содержания (пробы) металла.

Световните пари се използват като: 1) всеобщо средство за платеж, когато се погасяват дългови задължения; 2) всеобщо покупателно средство, когато се налага да се плати със злато за купувани стоки. Световните пари се явяват също така и всеобщо въплъщение на общественото богатство.

Такива са накратко основните функции на парите в стоковто производство.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660915
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031