Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2019 12:00 - Просто възпроизводство
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 23. Просто възпроизводство.

Капиталистическото общество, както и всяко друго, мо­же да съществува при условие, ако процеса на про­изводство постоянно се възобновява. Постоянното по­втаряне на процеса на производство се нарича възпро­изводство. Ако производството се повтаря в предишни размери, то се нарича просто възпроизводст­во. В этом случае прибавочная стоимость, созданная наемными рабочими, полностью идет на личное потреб­ление капиталиста.

Да допуснем, че дядо Вася а спестил с труд 180 хил. рубли и решил да започне с тях «свое дело» (авансирал капи­тала). Със 160 хил. рубли купил оборудване, суровина и материали, необходими му за производството на това, което е решил да произвежда, арендовал помещение и пр. (постоянен капитал), а с 20 хил. рубли наел работници, които ще работят при него (заработената заплата на работниците е променлив капитал). Предположим, что весь постоянный ка­питал затрачивается у него на производство товара. В този случай при норма на добавена стойност от 300% в годината ще произведе продукция на 240 хил. рубли:

160 хил. руб. (с) + 20 хил. руб. (v) + 60 хил. руб. (т) = 240 хил. рубли.

Възпроизводството у него е просто, следователно, всяка добавена стойност в размер на 60 хил. рубли ще се изразходва от дядя Вася на лично потребление — в «дело» той нищо повече не влага, не разширява, живее от това. В следващата година това производство ще се повтори в същия размер.

Примерът е прост, но интересен, защото ни позволява да направим важни изводи.

Първо- цялата собственост на дядя Вася (а значи и на всички капиталисти въобще!) е нищо повече от натрупана добавена стойност, създадена им от наемните работници. Ако капиталиста използва в първата година за лично потребление 60 хил. рубли, то от 180 хил. рубли първоначално от тях «вложени в делото» (авансирани), остават чисти неговите собствени, неговите лично заработани (ако първоначалните 180 хил. рубли въобще са били на нашия абстрактен дядя Вася действително лично заработени, а не присвоени по пътя на грабеж от други хора, както това често е при капиталистите, които в «дело» влагат не 180 хил. рубли, а милиони и милиарди рубли и долари) 120 хил. рубли, а след още две години целия този капитал ще бъде изразходван — той е само «ядене», потребявайки по 60 хил. рубли ежегодно. Не­смотря на это, для продолжения производства у него еже­годно имеется в наличии стоимость в 180 тыс. рублей. Откуда эти деньги берутся? Ведь в этой сумме уже через 3 года нет ни одного рубля от денег дяди Васи (капиталиста). А его деньги замещаются той прибавочной стоимостью, что создали ему за три года его наемные рабочие. Следователно, в процес­а на възпроизводство целия капитал е натрупана добавена стойност. И ни один капиталист не может сказать, что все, что он имеет, он заработал сам. Это ложь! Все, что он имеет, ему создают рабочие.

Второ- процесът на възпроизводство показва, че източника на заработена заплата на работниците е стойността, създадена от тях самите в процеса на произвеждане на стоки, а съвсем не подарък-награда за труда на капиталиста. Не капиталиста на тях е благодетел, не той ги издържа и храни, а обратно- работникът издържа капиталиста.

Когато ние разглеждахме покуппкопродажбата на работна сила, то изходихме от това, че капиталиста авансира със своите пари на заработената заплата. Но така може да бъде само в самото начало на процеса на производство. Во всех остальных витках производства, то есть при повторяющемся производстве (воспроизводстве) капиталист покупает рабочую силу на деньги, вырученные при реализации прибавочной стоимости, произведенной на его заводе или фабрике его наемными рабочими несколько раньше. Другими словами, это все равно часть прибавочной стоимости, созданной его рабочими.

По-нататък, когато работника се труди във фабриката, той се намира изцяло в разпореждане на стопанина. Ще си кажете, че излизайки зад фабричните врати, той става сво­боден и може да прави каквото си иска. Так ли это? Оказывается, нет. Работникът се е изморил, изгубил своята физическа и умствена енергия. Той трябва да си отпочине, да се нахрани, да се възстанови за да събере сили.

Защо? От гледна точка на капиталиста, за да може отново да отиде да работи за него, за своя работодател — капиталист.

Излиза, че и личното потребление на работника е по същество, възпроизводство на работната сила за ка­питалиста. Животът на работника и извън работното време принадлежи на капиталиста. «…Класс рабочих, — пишет К. Маркс, — даже вне непосредственного процесса труда — является такой же принадлежностью капита­ла, как и мертвое орудие труда».

И това още не е всичко. Работникът, колкото и да се тру­ди, получава само заработената заплата, т. е. част от стойността, произведена от него за капиталистическото предприятие. Лъвската част от стойността, създадена от ра­ботниците отива за собственика на средствата за производство (Примерът по-горе с дядя Вася: за всички работници — 20 хил. руб., а за Вася едни само 60 хил. рубли). Колкото и пъти да се повторя производството на матери­ални блага, работникът ще си остане работник, т. е. той постоянно ще е принуден да продава на капиталиста своята работна сила. Повече у него нищо няма, той повече нищо не може да продаде на пазара. Защо? Защото е лишен от средства за производства.

А капита­листът? Той е и ще си остане капиталист и в началото и в края на производството и при постоянното му повтаря­не. Больше того, при каждом возобновлении произ­водства он присваивает себе все больше и больше приба­вочной стоимости (в нашем примере, каждый год по 60 тыс. рублей).

И така капиталистическото производство постоянно се повтаря и заедно с товаотново и отново се възобновяват отношенията на експлоатация на ка­питалистите над работниците, като отношения между собственици на средства за производства и тези, които нямат нищо, освен своята работна сила, която той е принуден постоянно да продава, просто за да живее.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659270
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031