Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2019 12:00 - Кредитен капитал
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 230 Коментари: 0 Гласове:
0



33. Кредитен капитал

Наред с фабрикантите и търговците в присвояването на добавена стойност, създавана от наемните работници, участват и банкерите.

Как са се появили собствениците на банките? Защо в капиталистическото общество се образуват  свободни пари, които се събират в ръцете на банкерите?

Известно е че парични спестявания има у различните слоеве от население и те могат да отдават известна част на банките. Но тези спестявания са най-незначителната част от средствата за капиталистическите банки. В тях се съсредоточават главно парите на промишлените капиталисти, оказали се свободни от използване в промишленото производство по различни причини.

Първо- ежегодно се освобождават огромни суми, изразходвани преди време на закупуване на машини, оборудвания, транспортни средства и т. н. Да допуснем, че капиталист а е вложил за това цели 1 млн. долара. Если срок службы машин и оборудования составляет в среднем 10 лет, то ежегодно из стоимости, перенесенной на новый товар, фабрикант должен откладывать 100 тыс. долл., чтобы через 10 лет заменить все старое оборудование и купить взамен новое.

Второ- в банките се оказват част от пари, предназначени за попълване на запаси от суровини, гориво, вспомогателни материали.

Трето- работниците получават заработена заплата един път в седмицата на две седмици и на месец, а създават стойност ежедневно. У капиталиста-промишленик отново се освобождава част от пари, които могат да бъдат отдадени в банка.

Четвърто- в банките се натрупват временно средства от тези отрасли, производството на които носи сезонен характер.

Пето- фабрикантът прелива част от печалбата за разширение на производството на стоки (за покупка на нови машини, оборудване и т н.).

Шесто- тази част от печалбата, която е предназначена за лично потребление, се разходва не в един ден, а постепенно.

Както виждаме, непрекъснатият ход на капиталистическото производство неизбежно освобождава значителни суми пари. Освободените пари капиталиста отдава на друг капиталист – банкерът в кредит, т. е. за временно ползване и получава за това възнаграждение във вид на проценти. Временно свободные денежные капиталы вкладываются в банки, где собирается огромная масса денег. Ето този паричен капитал, който се събира в банките и се предава на други капиталисти — собственици на фабрики, заводи, магазини — на кредит се нарича кредитен капитал.

Разбира се, капиталиста никога няма да отстъпи, макар и временно, своя капитал безплатно. Той получава определено заплащане, което носи име кредитен процент (банков процент).

И така кредитния капитал се нарича оаричния капитал, отдадне в кредит и носещ на своя собственик проценти.

Кредитният капитал, както виждаме е породен от промишления капитал и представлява негова обособена част.

Но освен свободните пари- освободени в хода на промишленото производство, източник за кредитен капитала служат и рантиерните капитали. Тази група капиталисти не е свързана с нито една от производствените сфери: нито с промишлениците, нито с транспорта, нито с търговията. Они вкладывают свои капиталы в банк и живут на получаемые от банка проценты.

И накрая източник на кредитен капитал, както ние по-горе говорихме, служат и паричните спестявания на трудещите се и другите слоеве от буржоазното общество.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659957
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031