Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2019 12:10 - Заявление на Комунистическата партия на Испания (марксиско-ленинска) относно постановление на съда
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове:
0



Постановлението на Върховния съд, който осъди лидерите на движението за каталунска независимост на дълги срокове затвор, отразява репресивния характер  на монархическия режим. Тъй като президентът на сегашното правителство настоява за идеята, че Испания е пример за върховенството на закона, където доминира равенството пред закона и независимостта на съдебната система, истината е, че решението на Върховния съд е явно политическо. Юридическите аргументи само се опитват да замаскират очевидния факт: осъществяването на демократичните права на самоопределение, съдържащи се в многочислените документи на Организацията на Обединените Наций са осъдени и потъпкани.

Това постановление ще доведе до сериозни политически последствия, такива като дълбок разкол с Каталуниия, представлява само по себе си качествен скок в постепенната деградация и ограничаване на гражданските права и демократични свободи в нашата страна. Испания не е демократична страна. Съществува изкуствен парламент- демократична фасада, зад която се крие олигархичната власт, която управлява извън и против народните интереси. Монархията — наследството на Франко се явява ключ към корумпираната система, която бе създадена в годините на т. н. демократичен преход.

Националният въпрос в Испания, както и други структурни проблеми, не може да бъде решен в днешните конституционни и политически рамки. Правото е свързано с лъжлив патриотизъм, който скриваа данъчното мошеничество, скриването на капитала в данъчни убежища и неудържима корупцию. Испания е тяхно имение. Тяхната защита на единството на Испания не е нищо повече от защита на техните класови интереси. Но институционалната лява страна също не предлага решения, защото нейния политически хоризонт е ограничен  от Конституцията от 1978 година.

Пламените речи на Ciudadanos, Vox, а така също на “Народната партия против каталунския народ” показват много опасна тенденция в испанското право-склонност към открит фашизъм или к ъм профашиски позиции. Необходимо е да се осъди и да се борим с тези позиции. Испанският национализъм се опитва да раздели работниците, пропагандирайки ненавист и раздор.

Каталунците имат право да избират свое то политическо бъдеще. Комунистическата партия на Испания (М-Л) защитава правото на самоопределение на националностите, осъществявани по пътя на референдума с всички правни гаранции. Но това демократично упражнение не може да бъде достигнато в рамките на днешния политически и конституционен порядък. Невярно, както твърдят монархичните политици, че в рамките на Конституцията може да се защитят всички права и  да се предявяват всички искания, ако те се изразяват мирно, то репресиите, проводими в Каталуния се явяват най-очевиден признак, че това не е така.

Само политическото скъсване с монархията, само провъзгласяването на Народна и Федеративна Република ще позволи на историческите народи да определят своето отношение към всички в Испания. Ние предлагаме сформиране на народно единство, което да положи край на режима, обричащ милиони испанци на безработица и бедност, който нарушава техните свободи и определя националния суверенитет, подчинявайки нашата страна на империализма на САЩ.

Комунистическата партия на Испания (М-Л) осъжда това предложение, което е насочено на потискане на демократичните права; ние искаме свобода за каталунските политически затворници и осъждаме репресиите, които монархичната държава осъществява в Каталуния.

15 октомври 2019 г.

Изпълнителен комитет

 Источник http://www.pceml.info/actual/index.php/2014-09-05-18-39-59/comunicados/699-comunicado-del-pce-m-l-sobre-la-sentencia-del-proces

Переведено с английского Полиной Брик, Октябрь 2019




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687288
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930