Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2019 12:40 - Миналият уикенд "жълтите жилетки"...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 153 Коментари: 0 Гласове:
0



Миналия уикенд „жълтите жилетки“ във Франция отпразнуваха годишнината от протестите си. Десетки хиляди хора отново излязоха на улиците на Париж и други градове на страната, изисквайки промяна в политиките, които се провеждат в страната.

Но този път правителството на Макрон направи отстъпки на протестиращите много по-бързо.В сряда на 20 ноември, френският премиер Едуар Филип и министърът на здравеопазването Агнес Бузин обявиха списък с мерки за подобряване на здравословното състояние. В списке указаны следующие меры:

1) Увеличение на държавното финансиране на здравеопазването с 1,5 милиарда евро за три години. Гласуването по този въпрос ще се състои през следващата седмица. (То есть ничего еще не решено! Пустословие пока - прим. РП)

2) Медицинските работници, получаващи по-малко от 1900 евро на месец, ще получат увеличение от 800 евро.

3) Частична ликвидация на задлъжнялостта пред болниците. В течение на 3 години държавата ще върне 10 милиарда евро, които да отидат на модернизация на болничните учреждения. (Ликвидания задолженности... в течение 3-х лет. Оригинально! А 3 години какво ще се прави? Ще си смучим пръстите? А больным умирать без квалифицированной помощи и отсутствия лекарств. - прим. РП).

Как то виждаме, отстъпките са само външни, за да се направи вид, че за трудещите се на Франция нещо се прави, но всъщност нищо не се прави.

Но защо е това бързане? Цяла година "жълтите жилетки" протестираха, а не успяха да спечелят такава милост. А теперь вдруг правительство Макрона "расщедрилось"...
Отговорът е прост. Френските власти се опасяват, че масовите вълнения на "жълтите жилетки" (сами по себе си са безопасни, не много плашещи властта на капиталистите) могат да съвпаднат със стачката на работниците, в това число с опасната общонационална безсрочна стачка на транспортните работници, която ще започне във Франция на 5 декември и може да се разгърне на неопределен срок и да доведе до колапс на транспорта в страната.

Работниците, за разлика от ЖЖ,  са организирани, те действат под ръководството на своите профсъюзи и искат повече - встъпват против пенсионната реформа, предлагана от правителството на Макрон и рязко урезваща правата на всички трудещи се във Франция.

Буржоазната власт със своите "отстъпки" иска да намали напрежението на класовата борба. Тя се надява, че ще и се отдаде да спре стачката на медработниците, която се готви вече месец. Эта стачка становится опасной, так как вкупе со «студенческим бунтом» против повышения расходов на проживание, протестными акциями "желтых жилетов" и общенациональной стачкой транспортников, вполне может привести к более широкому восстанию всего французского общества против капиталистической власти, и действующему правительству Макрона уже не удасться сохранить за собой теплые места.

https://russian.rt.com/inotv/2019-11-18/Times-ugroza-vseobshhej-zabastovki-vinuzhdaet
https://regnum.ru/news/2784478.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1689061
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930