Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01 22:20 - Забележителни книги...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 81 Коментари: 0 Гласове:
-1Забележителни книги!
Който не ги е чел, да ги прочете, няма да съзалявате!
Благодарим на другарите от тюменския Молот за добрата подборка.  
 Подборката е на книги, възпитавали  героите от Гражданската и Великата Отечественна, съзнателни борци за делото на работническата класа.

 Какви книги так високо са се ценили от болшевиките, вдъхновявали ги на борба в продължение на много години? В какво се състои тяхната значимост? Ето какво пишат за това самите болшевики:

 «Когато ние, младите марксисти, занимавайки се с пропаганда, използвахме нерядко и такива произведения на художествената литература, като да кажем, «Спартак», «На разъмване», «Овод» на Войнич, на Степняк-Кравчински, такива негови произведения, като «Къщата на Волга», «Андрей Кожухов», на Чернишевски «Какво да правим?».
 (от речта на Емелян Ярославски на първия конгрес на съветските писатели в 1934 година)

 "Чернишевски Ленин считал не само за забележителен революционер, велик учен, водещ мислител, но и голям художник, създал ненадминати образи на истинския революционер, мъж, безстрашен борец от типа на Рахметов.
 - Ето това е е истинска литература, която учи, вдъхновява. Аз романа "Какво да правим?" го  прочетох пет пъти , намирайки всеки път в това произведение все нови вълнуващи мисли."
 (От спомените на М. Есен)
 «...Недопустимо е да наричаме примитивен и бездарен романа «Какво да правим?». Под негово влияние стотици хора станаха революционери. Могло ли това да стане, ако Чернишевски е писал бездарно и примитивно? Той например, увлече моя брат, увлече и мен. Мен ме увлече дълбоко. (...) Това е вещ, която даде заряд на целия ми живот».
 (От спомените на Н.В. Валентинова за Ленин)

 Жената на революционера Яков Свердлов пише в своите спомени: «Да чете Яков се научил сам, без външна помощ и скоро любими негови автори станали такива писатели, като Степняк-Кравчинский, Джованьоли, Войнич. Яков се увличаше по подвига на Спартак, борбата на Андрей Кожухов и Овод, мъжеството и беззаветната храброст на Гарибалди».

 Жената на П. А. Заломов, който послужил на Горки за прототип на главния герой за неговия роман «Майка» писала, че той много обичал книгата за Овод.

 «И дълги още години Овода на Войнич стоеше пред мен, като образец за подражание, като пример за мъжествена самоотверженост на революционера. И не само за мен. Романът «Овод» добре е бил познат и любим на бакинската болшевишка младеж от онова време. Аз помня например, нашата беседа за «Овода» с младия болшевик Ваничка Фиолетов (един от 26 бакински комисари, разстреляни от английски наемници в 1918 година). Така както и за мен, Овод и за Фиолетов служил за образец на неукротимия революционер. Той говореше за него с възторг...
 Наред с «Андрей Кожухов», а по-късно и с «Майка» на Горки романа «Овод» изигра огромна роля във формирането на революционното съзнание на водещите работници в Русия и широко се използвала от болшевишките нелегални в цел агитация и пропаганда».
 (Болшевикът-писател П. А. Бляхин в писмо на Е. Таратута)

 «Аз не съжалявам за изминалия път...Да умирам разбира се не искам, но вярвам — аз ще успея да умра както следва. И Овода го разстреляли през пролетта, когато расте младата трева...»
 (Ръководителят на комунистическите нелегални в Рига, на който посмъртно било присвоено звание Герой на Съветския Съюз- Имант Судмалис в писмо до своята жена)

 Защо трябва да се четат тези книги, най-добре описва Николай Островский, който чрез устата на своя герой Павка Корчагин казва: «Книгите, в които ярко са описани мъжественните, силни с дух и воля революционери, безстрашни, преданно посветени на нашата кауза, оставяха в мен трайно впечатление и желание да бъда, като тях».

 "Човечеството е създало немалко прекрасни книги, които ни въодушевяват с водещи идеи, зоват на борба за свобода. Сред тях има и няколко особенно вдъхновени книги. Те притежават огромна сила на непосредствено въздействие. Те водят в бой, те учат на борба, не щадяйки собствен живот. Това са книги-бойци, книги-пълководци. (...)
Съдбата на авторите на тези книги ни е известна. Теса били забележителни художници, но не само в това е тяхната сила — светът знае немалко художници с голямо майсторство. Именно това, че те са били активни борци, непосредствено участвали в битките за освобождаване на родината, това, което те вложили в своите книги е великата страст, пламъкът на борба за свобода и им помогнало в създаването на толкова вълнуващи произведения. Те действително приравнявали перото с щика."
 (Е. Таратута, съветска писателка и литературовед)

 Книгите може в различни формати да намерите на болшевишкия облак: https://yadi.sk/d/7H7VQSXnlSOZ5g.
 Рецензия за всяко произведение ще бъде подготовена отделно.
 Приятно четене и самовъзпитание.Гласувай:
0
1Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 557645
Постинги: 1224
Коментари: 155
Гласове: 280
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031