Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2020 22:00 - В Атина се състоя фестивал на комунистическата гръцка младеж "Одигитис"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 160 Коментари: 0 Гласове:
0




Съвместната борба заедно с КПГ, вярата в силата на народа, социализъм, за да  победи живота!

На 17, 18 и 19 септември 2020 година в Атина преминали централни мероприятия на 46-я фестивал на Комунистическата младеж на Гърция (КМГ), на които присъствали множество хора при строго съблюдение на всички необходими мерки по безопасност и охрана на здравето.

Това е бил голям фестивал, приятелски, но в същото време познат, който гръмогласно призовавал към ежедневна борба за право на образование, работа, здраве, живот. Този фестивал станал глътка на надежда и оптимизъм!

Тази година много комунистически и антиимпериалистически младежки организации, които не успяха да присъстват на фестивала поради пандемията, изпратиха свои видео поздрави.

Както подчертал в своето слово Генсек ЦК КПГ Димитрис Куцумбас: «Тазгодишният фестивал се отличава не само с факта, че се провежда с необходими мерки за защита. Защото даже нашите опоненти признават, че на членовете и другарите на КМГ е присъща съзнателна дисциплина по отношение на мерките по охрана на общественото здраве. Именно това ги тревожи, защото те знаят, че тази дисциплина предполага недисциплинираност към несправедлива експлоататорска система.

 Днешният фестивал прави посланието си специално в мрачната ситуация, в която се намират нашите хора. Може би лозунгът „Социализмът, за да можем да дишаме, така че животът да побеждава“ се основава на последните думи от вика на Джордж Флойд, който започнал да се задавя, когато американски полицай притиснал гърлото му с коляно, но в резултат подобни писъци стават все повече и повече по целия свят и у нас.

Това е вик на бедност, несигурност за бъдещето, бежанци, безработица, неплатен труд, несправедливост, расизъм, експлоатация на по-голямата част от шепа паразити, потъващи в лукс.

Този вик може да се чуе само когато класовата борба се засилва, когато все повече хора участват в организираната борба, особено на новата смяна на работническата класа, когато има ясна и твърда цел: да се предотврати най-лошото развитие на събитията, да се бори животът да побеждава, така че да победи работническата класа, завладявайки властта, изграждайки ново социалистическо общество.

Днешният фестивал е особен, защото върви срещу течението. Тъй като разклаща съзнанието, което всеки ден се бомбардира с различни изказвания като „нищо не се променя“ или разяждащи изказвания, че „няма място за борба, трябва да покажем национално единомислие“.

Говорейки за нарастването на пандемията, генералният секретар на Централния комитет на КПГ отбеляза, че „системите за обществено здравеопазване дори в метрополиите на капитализма се тестват, рушат и отнемат със себе си стотици хиляди животи. Капиталистическата криза изплува. Ден след ден бремето му пада върху плещите на тези, които са платили скъпо за предишната криза, върху плещите на трудещите се, бедните. по-рано от очакваното. Той се явява нова възможност за крупния капитал да се избави от това, което пречи на неговите печалби. Или от правата на трудещите се, които още са останали.

На почвата на новата световна капиталистическа криза се засилва опасната конкуренция между империалистическите центрове и буржоазията на всяка страна. Тя се проявява по всякакъв повод. Даже и с ваксината.

Неслучайно все по-често чуваме за „дипломацията на ваксините“, което в крайна сметка показва, че критерият, залегнал в основата на тези игри, придобива предимство пред конкурентите, по-голяма рентабилност на компаниите.

Част от този пъзел (състезание) е и много опасно развитие на събитията за гръцкия народ и народите в региона: от Балканите до Северна Африка, от Егейско море до Близкия изток.

Горните фактори, въпреки относителната си независимост, не са изолирани един от друг и още повече не съвпадат случайно, както твърди правителството и други буржоазни партии, говорейки за тройна криза („икономическа“, „санитарно-епидемиологична“, „национална“) сякаш тази тройна криза е падна от небето или защото такава е нашата съдба.

Такъв анализ маскира класовата и по-дълбиката същност на фактите. Той крие, че всички тези фактори се допълват, а единият е продължение на другия.
...

Всъщност говорим за проявата на една и съща политика, която се основава на осигуряване на рентабилност на капитала на всички нива и която в същото време напълно игнорира нуждите на хората..

В крайна сметка говорим за задънени улици, варварство, разпад на самата капиталистическа система, за които народите ще плащат дори с живота си в случай на война. Това е, което много уместно, във връзка с пандемията, беше отразено в лозунга „Капитализмът е истински вирус“!

Д. Куцумбас говори подробно за гръцко-турските отношения, развитието на пандемията и капиталистическата криза в Гърция, целите на борбата, определени от работническото и народното движение, и добави: „Това не е преувеличение, днес, в 21 век, да имаме стабилна работа с добра заплата и съответни права, високо ниво на здравеопазване, образование, висококачествена култура, спорт, да живеят в човешки условия. Ние можем! Такъв план у КПГ има. Планирайте за днес и утре, въз основа на Програмата за сваляне на капиталистическата система, осветяваща пътя, водещ до различна организация на обществото и икономиката, където хората ще бъдат на власт и ще бъдат собственици на богатството, което произвеждат. Това е новото общество и ние не само мечтаем за него, но се борим всеки ден, за да го доближим възможно най-скоро.

Социализмът! За да победи живота! »
image
image
image
image
image
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1693208
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930