Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2020 15:00 - Президентът на Куба...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът на Куба Мигел Диас-Канел Бермудес преди няколко часа встъпил с обръщение в рамките на заседанието на 75-ата сесия на Генералната Асамблея на ООН. Юбилейната сессия на ООН за първи път преминава във видеоформат.

Даваме откъси от речта на Президента на Република Куба:

«Пандемията по коренен начин изменила всекидневния живот: от ден на ден в света расте количеството заразени и умрели..
Нашите граници са затворени; нашата икономика се съкращава; нашите запаси са изтощени».

«Животът претърпява радикална промяна в обичаите на предците, а увереността отстъпва място на несигурността; дори най-добрите приятели са непознати под маските, които ни спасяват от инфекция. Всичко се сменя».

«Желаното от човечеството право да живее в мир и сигурност, справедливост и свобода, които са в основата на ООН, е постоянно под заплаха».

«Днес повече от 1,9 трилиона долара се губят в безсмислена надпревара във въоръжаването, подхранвана от агресивната и воюваща политика на империализма, сред които действащото правителство на САЩ е най-големият показател, който представлява 38% от световните военни разходи. Говорим за видимо агресивен и морално корумпиран режим, който презира и атакува многостранността, използва финансово изнудване в отношенията си с агенциите на ООН и оставя СЗО, ЮНЕСКО и Съвета по правата на човека с безпрецедентна арогантност.».

«Необходимо е срочно  да се реформира Организацията на Обединените Нации! Тази мощна организация, възникнала в резултат на две световни войни, отнели живота на милиони хора, и която е резултат на всеобщото разбиране за значението на диалога, преговорите, сътрудничеството и международната легитимност, вече не може да отлага своето обновяване и демократизация. Днешният свят се нуждае от ООН не по-малко, отколкото света, в който Организация та се роди».

«Куба нееднократно е заявявала своята готовност за сътрудничество в делата по демократизация на ООН и в защита на международното сътрудничество. Както каза първият секретар на кубинската комунистическа партия, генералът от армията Раул Кастро Рус, цитирам го: „Международната общност винаги може да разчита на искрения глас на Куба пред несправедливостта, неравенството, изостаналостта, дискриминацията и манипулацията; и да установи по-справедлив и равноправен международен ред, в центъра на който наистина има човек, неговото достойнство и благополучие "». 

«Днес ние сме неволни свидетели на катастрофата, до която светът бе воден от ирационалната и нестабилна система за производство и потребление на капитализма, както и от десетилетия наред несправедлив международен ред и прилагането на принципите на груб и необуздан неолиберализъм, който изостри неравенството и жертва правото на свободно развитие на хората».

«За разлика от неолибералната система, която разделя и изхвърля милиони хора, осъждайки ги на оцеляване, вирусът COVID-19 не прави разлика между богати и бедни, но опустошителните му икономически и социални последици ще бъдат фатални за най-уязвимите граждани, хората с най-ниски доходи. както в слабо развити страни, така и в точките на бедността в големите индустриализирани градове».

«Не можем да разглеждаме COVID-19, глада, безработицата и нарастващото икономическо и социално неравенство между хората и между държавите като независими явления. Има спешна нужда от цялостни политики, които дават приоритет на хората пред икономическите или политическите облаги».

«Пандемията на COVID-19 не изненада Куба. С дългогодишен опит в борбата с ужасни епидемии, някои от които умишлено бяха организирани като част от продължаваща война срещу нашия политически проект, група от мерки, основани на нашите основни способности и силни страни, веднага бяха приложени на практика».

«Ние настояваме за прекратяване на враждебната и клеветническа кампания срещу алтруистичната работа на Куба в областта на международното медицинско сътрудничество, която с висока надеждност и проверими резултати спомогна за спасяването на стотици животи и за намаляване на въздействието на болестта на различни географски ширини. Международните лидери и организации на гражданското общество признаха с изключителен авторитет хуманистичната работа, предприета от Международния медицински екип на Хенри Рийв, специализиран в спешни случаи и сериозни епидемии, и се застъпиха за Нобелова награда за мир».

«Докато правителството на Съединените щати игнорира призива за обединяване на усилията в борбата срещу пандемията и се оттегля от СЗО, Куба, в отговор на получени искания и ръководена от дълбоката солидарност и хуманистично призвание на своя народ, засилва сътрудничеството си, като изпраща над 3 хиляди 700 служители, организирани в 46 медицински екипа в 39 държави и територии, засегнати от COVID-19».

«В тази виртуална реч искаме да потвърдим публично, че Боливарската република Венецуела винаги може да разчита на солидарността на Куба пред лицето на опитите да се дестабилизира и подкопае конституционния ред, гражданско-военния съюз и да се наруши работата, започната от командващия Уго Чавес Фриас и продължена от президента Николас Мадуро в полза на венецуелеца.

Ние също отхвърляме действията на Съединените щати, насочени към дестабилизиране на Република Никарагуа и потвърждаваме нашата непрекъсната солидарност с нейния народ и правителство, водени от командващия Даниел Ортега.

Ние сме солидарни с държавите от Карибите, искаме справедливо обезщетение за ужасите на робството и търговията с роби в свят, в който нараства расовата дискриминация и репресии срещу общности от африкански произход.

Ние подтвърждаваме нашата историческа ангажираност за самоопределение и независимост на братския народ на Пуерто-Рико.

 Ние поддържаме законните искания на Аржентина на суверенитет над Малдивски острови, Южными Сандвичевите острови и Южна Джоржия.

Ние потвърждаваме ангажимента си към мира в Колумбия и убедеността си че диалогът между страните е пътят към постигане на стабилен и траен мир в тази страна.

Подкрепяме търсенето на мирно решение на ситуацията, наложена на Сирия, чрез преговори, без външна намеса и при пълно зачитане на нейния суверенитет и териториална цялост.

Искаме справедливо уреждане на конфликта в Близкия изток, което се осъществява чрез реалното прилагане на неотменното право на палестинския народ да изгради собствена държава в границите преди 1967 г. и със столица в Източен Йерусалим. Ние отхвърляне опитите на Израил да анексира нови територии на Западния бряг.

 Ние изразяваме солидарност с Ислямска Република Иран пред лицето на агресивната ескалация от страна на Съединените Щати.

Ние подтвърждаваме нашата непоколебима солидарност със сахарския народ.

Ние решително осъждаме едностранните и несправедливи санкции против Корейската Народно Демократична Република.

 Ние подтвърждаваме нашия отказ от намерение да се разшири присъствието на НАТО до границите на Русия и въвеждането на едностранни и несправедливи санкции против тази страна.

Ние отхвърляме чуждата намеса във вътрешните работи на Република Беларус и потвърждаваме нашата солидарност с легитимния президент на тази страна Александър Лукашенко и братския ни белоруски народ.

Ние осъждаме намесата във вътрешните работи на Китайската народна република и се противопоставяме на всякакви опити за увреждане на нейната териториална цялост и суверенитет.».

«Лекари, а не бомби ”, обяви историческият лидер на кубинската революция и главният спомагащ за развитието на науката в Куба, главнокомандващият Фидел Кастро Руз. Това е нашия девиз. Ние предлагаме на света спасение на животи и съвместно използване на това, което имаме. От Организацията на Обединените Нации ние само искаме изменение в съответствие със сериозността на момента.

Ние сме Куба.

 Заедно да се борим за съдействие на мира, солидарността и развитието».
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680420
Постинги: 2369
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930