Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2021 19:16 - За Ведите и още
Автор: hranislav Категория: Други   
Прочетен: 2623 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 29.01.2021 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

"Най-бързото от всичко, което лети е мисълта" , гласи надписът върху снимката на стройна вещица от германското окултно общество Врил (1919 - 1945 г.). Изглежда петте вещици са взаимствали от изложеното в Риг-Веда.

 image

 

Ведите (множествено число от Веда, на санскрит वेद - знание и по - точно свещено знание; думата е от същия индоевропейски корен, от който произлизат славянските ведение, неведение) са четири индуистки текста (свещени книги на древните индоарийци):

I. Риг Веда.
II. Сама Веда.
III. Яджур Веда.
IV. Атхарва Веда.

Смятани са за основните писмени паметници на индуизма. Първите три се считат за ортодоскални. Последната (Атхарва Веда) не се приема от някои брамински съсловия (съсловия на хиндуистки жреци, представители най - висшата каста в Древна Индия
).

Ведическия период в Индия е свързан с нахлуването на арийските племена от север в индийския полуостров, което е започнало някъде 2500-2000 г. пр. Хр. и е продължило до към 1500 г.пр.Хр. Те са донесли със себе си и първата Веда – Ригведа. Знанията във Ведите, векове наред са препредавани само устно. Към корпуса от шрути литература, обозначаван понякога изобщо като ведически корпус, по - късно се прибавят Брахманите, Араняките, а след това и Упанишадите (други свещени индуистки текстове).

Повечето историци смятат, че Ведите са създадени между 1800 и 1200 г. пр.н.е. Известният руски индолог Григорий Бонгард-Левин, например, с помощта на сравнителния лингвистичен метод датира Риг Веда в края на II - първата половина на I хилядолетие преди новата ера. Отделните части на най-старата и най-значимата веда - Риг Ведата са с различни автори и датират от различни периоди.

Сред последователите на различни, базирани на индуисткото наследство, религиозни традиции мнозина вярват, че Ведите са най-старите текстове на света (в един сайт прочетох невероятно звучащата теза, че ведите са на 45 000 години...).

В традицията на индуизма (наричана във Ведите Санатана Дхарма), тези свещени текстове са разглеждани като божествено откровение. Смята се, че те са разкрити на ведическите мъдреци и не са написани от тях. Школите на Ведическата философия (Веданта и Миманса) определят Ведите като апаурушея - "без автор", в смисъл, че не са създадени от човешко същество, а са вечни по природа. В Упанишадите се казва, че те са "диханието на Абсолютната Истина". Ведическата традиция приема Ведите за най-висш авторитет.
Словото на Ведите е считано за неръкотворно, за несъздадено от човек, те се приемат за дадени чрез божествено откровение. Според преобладаващите в началото митологични възгледи те са дар от митологичния Пуруша, а през брахманския период се приема, че са дадени от висшия Брахман чрез Пуруша /в митологичните представи от ведическия период Пуруша е първоначално живо същество, от чиято жертва, изразяваща се в разчленяване на части, възниква всичко/. Брахман е непроменливата, безкрайна, иманентна и трансцедентална реалност, която е божествената основа на всичката материя, енергия, времето, пространството, цялото битие, всичко във вселената и отвъд нея. 

Споменатата Веданта (едната от двете школи на Ведическата философия) означава „кулминацията на знанието” или „крайното знание”. Състои се от две думи „Веда” и „анта”, първата означаваща „знание”, а втората „край”. Друго едно обяснение е „краят на Ведите”, тъй като ядрото на Веданта са Упанишадите, а те съставляват последната част от Ведите. 

Общоприето е разбирането, че Ведите (самхитите, брахманите, араняките и упанишадите) са основните ведически произведения. Те са наричани още шрути (буквално: „това, което е чуто от Бога“); шрути (санскрит) - чути (бълг. език). Шрути е част от устната традиция на Сампрадая - древната последователност от учители и ученици вървящи по духовният път, включващ различни духовни школи, споделящи една философия.

Текстове, като Пураните, Бхагавад гита и Махабхарата са смятани за допълнителни. Те са наричани смрити (запомненото, т. е. книгите, създадени като част от традицията; закони и сказания допълващи шрутите). Според Мадхвачаря (1238-1317 г.), един от основните учители (ачарии) на ведическата философия, Бхагавад гита, Пураните, Махабхарата и Панчаратра също са ведически произведения. За да бъде прието за ведическо, дадено произведение трябва да не противоречи на останалите ведически произведения и да достига до същото заключение (сиддханта) - предполагам, в християнството на този принцип е определяно кои от десетките евангелия разказващи за живота и делото на Исус да бъдат признати за истинни. Всички произведения, принадлежащи към шрути и смрити традицията се приемат за ведически.


За четирите Веди:


I. Риг Веда
.

Риг-веда (Веда на стиховете) включва упътвания за провеждането на жертвоприношенията и самите мантри при изпълнението на ритуалите. Името Риг-веда произлиза от „рич”, „риг”, което значи слово и от там – Ригведа е „знание за словото“. Словото е било средството, чрез което са оперирали арийските жреци. Риг Веда е най-древната и най-важната от четирите Веди. В сегашния си вид тя съдържа 1028 химна, организирани в десет книги, наречени мандали. Размерът им варира, а единствено първата и десетата са приблизително еднакви по обем. Отделните части са с различни автори и датират от различни периоди, докато фактическата им възраст е неясна. Повечето изследователи датират Риг Веда във второто хилядолетие преди новата ера, но има и много по-ранни датировки. Независимо от точната ѝ възраст, тя е сред най-древните текстове в света. Риг Веда е най-древната и най-важната от четирите Веди.

II. Сама Веда.

Сама веда – „веда на песнопенията” от „саман” което означава буквално „равен”, „монотонен”. При нея важна е мелодичността, хармонията на звуците, чрез което се е считало, че се задействат силите на природата, (боговете) при жертвоприношенията. Сама Веда се състои от 1 549 станси (строфи), в голямата си част (с изключение на 78) взети от Риг Веда. Сама Веда служи за помагало на свещеници, участващи в жертвоприношението сома. Самата подредба и употреба на стиховете е изцяло зависима от самия ритуал. Химните на Сама Веда се пеят с точно определени мелодии.

III. Яджур Веда.

Яджур Веда (Веда на жертвените молитви) се състои също основно от стихове, заимствани от Риг Веда. За разлика от Сама Веда, тя е приложима към жертвения ритуал като цяло, а не само по отношение на жертвоприношението сома /култът към бог Сома (Луна) се основава на разбирането, че той, дарителят на свещената напитка сома, привлича към себе си човека и му дава безсмъртие, отвеждайки го „на третото небе на небесата”, в „нетленен свят“, където са постигнати „желанията на нашите желания“/.

Яджур Веда е веда за жертвоприношенията, името идва от санскритската дума „ягня” – „жертвоприношение” (санскрит е основен богослужебен език на три религии - индуизма, будизма и джайнизма).  И ето още едно езиково сходство, което ми направи впечатление. На украински език агне е..."ягня". Българският и украинският езици, имат корени или в санскрит, или в езика от който произлиза санскрит (като второто се смята за по - вероятно). Агнетата биват използвани за курбани, т.е. жертвоприношения и до ден днешен.


IV. Атхарва Веда


Атхарва Веда (Веда на жреците, Веда на заклинанията) се различава от другите веди в това, че не е изцяло религиозна по своя характер и няма връзка с жертвоприношението сома. Тя се състои основно от заклинания за зло и благословии (заклинания срещу враговете, демоните и магьосниците или донасящи полза и вдъхновяващи любовта и щастливия семеен живот). Атхарва Веда съдържа и текстове, призоваващи здраве и дълголетие, покровителство при пътуване, дори и успех при игра на хазарт. Тази книга изобилства със заклинания за постигане на всичко, което човек може да си пожелае. Тя е противоречива веда от гледна точка на ортодоксалните разбирания, тъй като една част от мантрите са за „бяла магия”, а други за „черна” магия. От тук и отхвърлянето на тази веда от част от брахманските съсловия.


Всяка една от тези четири веди се се състои от следните части:


1. Самхита — химни и молитви.


2. Брахмана — трактат, кореспондиращ с дадената самхита, съдържащ правилата за извършване на жертвоприношенията и ритуалите. В тях има обяснения за смисъла и целта на ритуалите, философски концепции, поучителни истории. 

3. Араняка — текстове, в допълнение на брахманите, които предлагат различни обяснения на ритуалите; буквално „горски книги”, които са наставления, адресирани за аскетите, чиято цел е била постигане на мокша (освобождение от кръговрата на преражданията) и свързаните с това практики и жертвоприношения.

4. Упанишади — занимават само със същината на философията. Те са около 150 на брой философско-мистични трактати. Има 108 упанишади, които се считат като класически. От тях 12 са главни, а останалите се водят второстепенни. Дванадесетте главни са създадени в поезия и в проза в периода между около 600 г. пр. н. е. и 200 г. пр. н. е. Вярва се, че те описват пътя на познанието и разкриват знанието за Абсолютната Истина. Упанишадите третират проблемите на Битието и човека директно. В тях няма ритуали и излишни (за достатъчно напредналите в Пътя) неща, а само чисто знание, което е било предназначено за малцина готови и избрани ученици. Думата „упанишад“ има също няколко значения – „упа-ни-шад” е със значението на „близо, ниско, да седна с респект”, т.е. „да седна с респект близо в нозете на гуру”. „Упа” „близо” означава, че ученика е готов да възприема, „ни”, долу, означава, че ученика поставя учителя, по-високо от себе си и е готов да слуша с любов и смирение, а „шад”, „седя” подразбира интровертната настройка на ученика, необходимо условие за възриемане на духовни знания ("ни" ми звучи като "ниско", а "шад" току виж е езиков прадядо или по - стар брат на "седя"). За да се схване висшето знание, знанието за Върховния Аз, човек според тези текстове трябва да бъде интровертен (склонен да се съсредоточава главно върху вътрешния си свят.). Така самата дума упанишада етимологически посочва качествата на ученика, потърсил учител. Но думата може да се тълкува и като излязла от „упасана”, което се превежда най-добре с английското „devotion”, обожание, любов, практиката на обожание и отдаденост; deva ("божество" на санскрит) - devotion (английска дума за оБОЖание). Друго значение на „упанишад” е „тайна”, „да седим заедно в тайна”. 
Упанишадите съставляват т.нар. Брахмавидя (Богапозная) или знание за Брахман, сърцевината на Веданта. Те биват освен ведантиски, също и йога упанишади и тантра упанишади. Има две основни теми в Упанишадите, които се въртят около две думи: Брахман и Атман. Често те са използвани и като синоними. Брахман е непознаваемата абстрактна реалност, която дава всичко, а Атман е познаваем или по-скоро има възможност да бъде преживян, това е индивидуализираният Брахман образно казано (личностния Вселенски дух), бленувана цел на всички индийски аскети и йоги, нашето безсмърно Аз, безсмъртната човешката душа (според недуалистичното учение адвайта веданта индивидуалната човешка душа е тъждествена с Вселенския дух). Казано с езика на християнството, Брахман е Бога, Абсолюта, а Атман - божествената искра във всеки човек. Казано на по-съвременен и езотеричен език това са космичния принцип (наричан от Дънов Христов дух) и психичния принцип у човека (присъствието на този принцип в индивидуалната човешка душа). Философията на Упанишадите поставя знак за равенство между Брахман и Атман (Духа на Вселената и духа на всеки човек). Упанишадите за Ведите са това, което е Новия завет за Библията в християнството.

5. Упаведи.

Упаведите се основават и произлизат от Ведите.

Основните Упаведи са:


а) Аюр Веда - система за грижа за здравето. Самата дума се превежда като "знание за живота" (от аюр на санскрит - "живот" или "житейски принцип" - и веда, което се отнася до система на знание). Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота — здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа.
б) Дханур Веда - бойни изкуства.
в) Стхапатя Веда - архитектура, скулптура и геометрия, основно ползвана при строеж на храмове.
г) Гандхарва Веда - музика, поезия и танци.

Счита се, че и други области, такива като Джьотиша (астрология, астрономия), Шикха и Вякарана (граматика и произношение) и Тантра (на основата на Пураните), са също свързани с Ведите.

В Североизточна Индия, в щата Асам съществува презиме "Jyoti", което означава светлина. "Jyoti
a" (санскритска дума), както споменах е област касаеща астрологията и астрономията (все дисциплини имащи отношение към небесната светлина). Арийците може да са повлияли и на именната система на асамския народ, и на езика му, който език също се числи към клона на индоарийските езици (част от индоевропейското езиково семейство), както санскрит.

Карта показваща разпространението на индоарийските езици в днешно време (говорени са от около 1 милиард души, живеещи главно в Азия):


image
Съществува твърдение (смятано за пресилено, за спекулация), че санскрит е най - древният от всички индоевропейски езици и че санскрит е родител на всички тях, в това число на европейските езици (в това число и на съвременния български - който пък е част от балто-славянската езикова общност).

Според друго твърдение (по-често срещано): санскрит е един от най - древните индоевропейски езици, но не е най - древният, а той и другите индоевропейските езици произлизат от общ праезик-майка: тоест, според тази хипотеза нашият език е по - малка сестра на санскрит, но не произлиза от него, езика на частта от арийските племената, заселила Индия.

Съществува и хипотеза, че прабългарите (едни от предците ни и създатели на държавата ни), са част от арийските племена заселили Индия и че езикът им е бил част от индоарийския (индоиранския) клон на индоевропейското езиково семейство, а не е бил тюркски (тоест, че не е принадлежащ към тюркското езиково семейство, към което да речем бива числен турския език).

В част от изследователската литература за ведическото слово се установява специфичен термин – анонимно откровение, и се смята, че индуистите живеят със съзнанието, че това откровение им е дадено от Брахма, Създателя, който чрез саптаришите (7 мъдреци) е облякъл в думи върховното знание за благоденствието на арийските народи (латинското "septem" - 7, е дете или по - скоро по - малка сестра на санскритското "sapta"). За въпросното божествено откровение се вярва, че е дадено в митологичното време на блажено съществуване (оттук и прякото значение на „ариец“ - благо-роден, т. е. произлязъл от място на блаженство).

Смята се, че приемането и препредаването на Ведите е жертва на седемте риши, успели да превърнат своите проникновени духовни видения в слово, което да бъде чуто от другите. Ролята на саптаришите – (митологичните Гаутама, Бхарадваджа, Вишвамитра, Джамадагни, Вашищтха, Кашяпа, Атри) е сходна с тази на седемте мъдреци в Древна Гърция, както и с тази на пророци в други религии.

Тъй като шрути е слово смятано за божествено откровение се приема, че поради това то е вечно слово; школата Миманса (първата от шестте ортодоксални школи на древноиндийската философия, за чийто основател се смята мъдреца Джаймини), издига аргументи в подкрепа на вечността на ведическото слово. Свещеността на чутото слово следва да бъде пазена и се вярва, че това е възможно само ако то се препредава устно от учител на ученик (записването му се приема за накърняване на неговата свещеност). Устното препредаване на шрути поддържа жизнена ведическата традиция. Подобен възглед за свещеното неписано слово по правило присъства във всички древни култури.

Използвани източници:

1. http://bg.wikipedia.org/wiki/Веди .
2.
http://www.robstvoisvoboda.com/statii/mistika/9-istoria-na-vedite .
3. 
http://rechnik.newage.bg/брахмани.html .
4. 
http://religiology.org/religions/hinduism/vedic_period/devas .




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Краткословно съм длъжен да спод...
26.01.2021 20:00
Краткословно съм длъжен да споделя...
Моите почитания за този постинг!
   Лекс
цитирай
2. dobrodan - Ще си позволя да отбележа,
26.01.2021 20:13
че в наименованията, които посочваш, се съдържат доста на брой тюркоезични корени.
Брахман - бар-ак(х)-ман. Или "силният, могъщ бял човек".
Така са се оформяли практически индоевропейските езици, с компресия и замяна на звукове в "арийските" думи. Някой ден и това ще излезе на бял свят :).
Добър постинг :).
цитирай
3. lexparsy - Абе ДобърДене на всеки постинг с...
26.01.2021 20:49
   Абе ДобърДене на всеки постинг свързан с българската история и духовност...
   Не мога да разбера дали си Плод на добре платените Инвестори, похарчили милиарди в България да си имат неконституционна партия,, или си зомбиран от телевизора или от 5G клетките или от сателитите на Мъск, или си ваксинирана от Бил Гейтс, за да пропагандират....
   Уффф. ша са унижа пак да мина на твоя език категоричен...
... да се разливат турските пишки и да си дупят турските задници... докато ни обещават какво "някой ден ще излезе на бял свят..."
   Това което "ще излезе на бял свят" Всеки душевно осъзнат го носи в "Родовата си памет" и го знае от рождение И единственото което трябва да направи и да си го Припомним...
И не всеки е предоставен Избор с координатата система Аз... както започва ограничената до безумие българска азбука... а после следва Буки Веди и Глаголи.... и... Добро Есть Живеты...
    Само да попитам... това прилича ли ти на тюркоезичен ски манталитет и отношение към света и живота?
:-))) а на поета "Либерал" и математик му обясних безпомощно, че това е цифрата 1... а Нулата и "Нищото" и Ентропията на "затворените и и системи" (каквито няма) и основен закон на "Науката" е толкова непонятно понятие колкото и Безкрайност
Схващаш ли поне нещо от    ПредВавилонският език бе пич.... след като си се нарекъл Добро да Данваш на хората с наСмучно "познание"...
Олееей... бях се зарекъл да не правя опити за комуникация в този блок но пак се изпуснах...
   Лекс

П.... И само не ми обещавай как съм щял бил да разбера някой ден че съм бил Скандинавец... или пък като друг твой колега да ми вика "Путко Дай си телефона да ти обясня..." и... да ми истината образа по свое подобие и да наричате децата ми малоумни..., и какво ли още не като антихриста на блога който се опитва само да сподели...
И в някакви постинги Пук1, 2,3 който безпомощно си е сложил за Аватар Шипки, за да ме унижи... да мастурбират с въпроса защо аз не съм бил писал в блога, докато си помпа постинги и слагам минуси които нямат никакво значение за никой...
   Имате ли си огледало в банята бе пичове и пички? Вгледайте се ама дълго много дълго в собствените си очи... Обещавам ви че няма да се познаете и ще получите психо криза и няма да пишете в този блог повече....
   Лекс
цитирай
4. dobrodan - Лекси, не изпростявай.
26.01.2021 21:34
Защо изтри съобщението, което ти пратих?
Ти например какво знаеш за "предвавилонския" език? Къде видя в този постинг "българска духовност" в смисъла й, известен явно само на теб?
Предполагах наличие на по-голяма доза интелект у теб, Лекси.
Когато спреш да пречупваш всичко през "духовната" си призма, ще видиш света край себе си такъв, какъвто е, далеч от представите ти, съжалявам.
Няма да разбереш чий плод съм, пиши ме "на дявола" и спи спокойно :).
Купи си ново огледало :).
P. S. Няма ли да се престрашиш да прочетеш книгата на Дроздов? Или те е страх :)? Накарай тогава някой друг да ти я свали :) и вземи я прочети. После, ако искаш, коментирай. Но се боя, че няма да искаш.
цитирай
5. hranislav - Благодаря за отзивите
26.01.2021 21:38
Лека вечер и на двама ви!
цитирай
6. lexparsy - ДоброДаден. Аз преди време написах ...
26.01.2021 22:46
   ДоброДаден. Аз преди време написах цял постинг за "самочувствието на психопатите", които правят "Категорични" изводи, и да правят прогнози и порицания... а когато трябва да изтъкнат някакви доводи в дебат, стават агресивни като улични помияри..
   Знаеш ли какво е Демагогия...? Аз написах постин за това понятие преди време... Това е да лъжеш докато казваш произволни истини за да обидиш някой и да го излъжеш, за да може да се възползваш, не само от неговия Труд но и от неговата душевност... (30.04.2018 - Егогоса на Демоса или "Какво е Демагогия?")
   Такива като тебе и твоята компания неосъзнато използвани от "Инвестора" сте "Мъртви души"... за което също и написах постинг...((30.10.2018)
    И хайде не ми обяснявай какво би трябвало да съм бил прочел, защото аз се съветвам с моя Господ а той ми казва че просто '"Не сме си равни" (03.08.2020)
И не искам да те обидя но просто нямаме еднакъв език за комуникация..
   Лекс
цитирай
7. fun1001 - ...къде , и кой те нарече..Психопат, бе Шипков?
27.01.2021 20:05

..освен да пледираш Сам "за себе си", Аз, не виждам тук, никакъв
смислен довод- кой Език е Арийски, и кой- болгАрийски,кой- санскрита,
и кой, ПарамКрита, или подобно нему..

...влизаш отново в блога ,с поредната доза наглост, и БолноМеко Его,да те светна...
Кой, те оторизира теб, редовно, да даваш Пресконференции, като Дон ташунко,тикоев..
плюс и Оценка на инвестор бг.,който ползуваш доволно хищнически..
та и наглост, да плюваш по колегите - блогуващи,
които,НЕ са решили,да бъдат..твои "приятели" ??

а сега. хайде, Хранислав Христофоров Хиксов, пак, да ме ..скрие))
че, да имам достоен повод..)
лека вечер..
цитирай
8. lexparsy - Хаааа, Даже и един от дузината пр...
28.01.2021 01:15
   Хаааа, Даже и един от дузината профили на Юлка се изказа. .. не знам дали съзнато и от нея се контролира 'Инвестирано" от някакви телевизионни и 5G клетки.., и на чиято съвест лежи толкова много оплюване на душевно пишещи хора в блога, изгонени и унизени, че хиляди животи карма няма да и стигнат да ги плати...

   Ще споделя откровенно Хранислав... Моите почитания за този постинг, но в момента ми хрумват разсъждение за България и думата Веди, и българският фолклор изопачен и изтрит както и текстовете на песните в които е записан..., толкова много, че не за цитирани, а за прагматични разсъждения, няма да ми стигнат поне три коментара, с ограничение от 2000 символа да се изкажа, което не си заслужава в този блог...
   Има хора които си вършат работата мълчаливо като "Анастасия..." на Владимир Мегре.. и няма кой да ги срещне Там... да им противоречи..!
   А истинските българи знаят как да "кряскат" докато  мълчат... защото се споделят и си вършат работата по друг начин.. чрез една неразбираема и за хейтърите емпатия..., която е по видна от тяхната...
   Лекс
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642040
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031