Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2020 19:42 - Ще колапсира ли САЩ като Британската империя или ще се разпадне като Римската
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2020 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Първо трябва да отговорим на въпроса дали САЩ са империя. И какво изобщо е Империя? Ясно е, че само назоваването на каквото и да било с каквото и да било наименование, дори официално не го прави такова, ако не се налице съответните характеристики.

 

Империя буквално значи „Върховна власт”.Върховна в смисъл на неограничена.Която не се ограничава само до съответната държава или територия.И тук става ясно, че традиционната дефиниция какво е империя:

«An empire is a sovereign state functioning as an aggregate of lands and peoples that are ruled over by an emperor-like monarch or oligarchy”

 

image

Отдавна не върши работа.

Иран и Етиопия до революциите през седемдесетте имат императори. Те Империи ли са в истинския смисъл който влагаме в това понятие? Разбира се, че не. Същото можем да кажем за Бразилия ,Мексико и ред други страни, които в определени моменти от историята си са се наричали така. Както и Япония. Макар от 3000 години, както и сега да има император Япония никога не е била Империя. Япония се опитва и можеше да се превърне в Империя, ако нейния план за „Разцвет на Източна Азия  под Японска доминация” беше успял. Краха във Втората Световна война сложи край за вечни времена на тези планове.

От друга страна САЩ след Втората Световна Война и СССР до разпада си, макар да са федеративни държави, съставени от републики показват всички главни характеристики които очакваме да видим в една Империя. Както и КНР през последните години.

Тук бих предложил друга дефиниция:

„Империя е държава или друго държавно образование която налага своята политика, икономика и култура извън границите на собствената си народ или нация”.

image

 

 

Да погледнем историята.По тази дефиниция първите Империи са Египетската и Хетската. После Асирийската и Персийската.Империи, макар и за кратко са Атинския съюз и Македония на Александър. Римската от където имаме наименованието. Империя е Китай след Цин шъ Хуан –ди. В по-ново време Империя е Византия, Франкската империя на Карл Велики, Арабския Халифат и спирам да изброявам.В Америка Инките и Ацтеките определено създават Империи. За още по-новите е излишно да споменавам. Всички знаете кои са. От Испанската до последната по време на създаване – Германския Райх.

Някой падат. Създават се нови. Като например след Първата Световна война СССР и Третия Райх. САЩ се превръщат в Империя след края на Втората Световна война. Китай го прави в момента. Както опитва и Русия.

Май дефиницията работи.

Значи можем да минем към падането на Империите.

В разрез с насадените стандарти, всъщност историята на човешката цивилизация е елементарна за прочит.
Просто е. Откриваш и проверяваш източниците. Отделяш фактите от натрупаната манипулация. Подреждаш и анализираш. В края на процеса може и да научиш Кога, Къде и Какво е ставало.

По-сложно е когато въпроса е ЗАЩО се е случило едно или друго.Тук няма голяма полза нито от фактите, нито от обясненията на историците. Историческите факти могат да се интерпретират и от тях да се стигне до различни, често напълно противоречащи си изводи. Колкото до историците, те като всички други, дори учени и експерти, рядко успяват да надскочат догмите на собственото си време и господстващите в него доктрини.

И все пак истината за това защо се е случило едно или друго съществува. Но не в учебниците по история. Нито в господстващите над общественото съзнание митове. Тя е в счетоводните книги.

Движението или липсата на движение на финансите пораждат и направляват всяко едно значимо историческо събитие.

Както зараждането, развитието ,разцвета, западането и края на Империите.

 

image

Империите се провалят,когато загубят финансовата си мощ. Империите се сгромолясват, когато наложената от тях финансова система спре да работи. Империите изчезват когато тя се разпадне.

Защото главния източник на могъществото на Империите е налагането на собствената им финансова система на другите. Така суверенът, който печата пари използвани от другите, получава лост за намаляване на дълговата тежест и за стимулиране на икономиката.

Рим се е превърнал в империя носен от два могъщи фактора. Натрупване на мощ, базираща се на висока събираемост на данъците и използване на тази мощ за финансиране на легионите с чиято сила да се заставят всички останали, без значение дали включени като провинции или само зависими да финансират Римската финансова система.

Основното е, че в границите на Империята и дори далеч извън тях разплащането се е извършвало в римски пари.

image

В древния Рим сеченето на монети е ставало в храма на Юнона Монета – оттам произхожда наименованието на металните пари. С разрастването на империята, са били отворени и други монетни дворове. В тях на практика са се печатали парите на цяла Европа, Предна Азия и Северна Африка. Въпреки сеченето и на златни монети,  високата им стойност и ниските цени на стоките на пазара основно са се използвали тези от сребро. Нещо като познатия ни Британски Сребърен стандарт.

От I век пр. Хр. основната сребърна монета и водещо разплащателно средство в Римската империя е републиканският денар. При пускането си в обръщение той се е състоял от най-чистата възможна проба сребро.

Но с налагането на Империята, свръхскъпите й институции и огромни разхищения стандарта започва да се променя:

По времето на император Нерон, през 54 г. сл. Хр. съдържанието на метала вече е 94%.

През 100-ната година е 85%.

През 220 г. пада под 50 % до 43%.

А през 244 г. пада до 0.05% и денарите са извадени от обръщение, тъй като никой вече не ги е искал. Нито легионерите за заплата, нито търговците за стоките си. Което е по-лошо, след като не се търгува с тях те не могат да служат и за събиране на данъци.

Процесът на обезценяване на парите, наречен още инфлация, се дължи на постоянните разходи на гълтащите все повече пари държавни институции, както и на огромните разхищения на същите тези корумпирани и безотговорни като всички състоящи се и ръководени от избираеми, назначени или купили си постовете чиновници учреждения. Прибавете падналата почти до нула събираемост на данъците и преминаването на икономиката към натуралния пазар и получавате причината за колапса на държавността. Особено след като средството за избягването на пълната катастрофа е на практика стартираното от Империята "печатане" на необезпечени пари.

Няма пари,няма и легиони. Край на Империята.

image

 

 

При Британската Империя този процес започва с огромната задлъжнялост на държавата в резултат на Първата Световна Война в която тя финансира военните усилия на съюзниците си. След края й, почти целия свят дължи пари на Великобритания, но тя не само не може да си ги върне, но самата тя е тежък длъжник на САЩ. Стоварването на това бреме на колониите отключва национално-освободителните движения, за момент притъпени от Втората Световна война. След нея, още по-увеличения  дефицит прави този  процес неудържим.

Ето го отговора на въпроса. САЩ ще са и ще могат да действат като Империя докато долара е главната световна валута. Ако дълговете на САЩ ,както вътрешния така и външния надхвърлят възможностите на Федералния резерв и държавата да го рефинансират никой няма да иска долари. Звучи познато, нали?

В момента външният дълг на най-голямата икономика в света е по-голям от брутния ѝ вътрешен продукт. Сумата от 18.5 трилиона долара реално е толкова голяма, че дори лихвите няма как да се плащат без емитиране на нови задължения.

А общо,като вътрешен и външен дълг задълженията на Американската държава надхвърлят 36 трилиона долара.

И отново тази задлъжнялост се покрива с печатане на непокрити със стока пари и държавни ценни книжа.Отново системата се обляга единствено на доверието и разчита на света да я рефинансира на принципа на неклатенето на лодката.Докога!?

 

image

От 1913 г. насам доларът е загубил 96% от стойността си.А през последните няколко години огромна част от водещите американски компании работят за растежа на китайската икономика. Критично важният въпрос за бъдещето на долара и световната финансова система е кога обемът на доларите в обръщение ще надхвърли капацитета на потребителския пазар в САЩ, който е най-големият в света, да поддържа стойността на валутата.

Да не говорим,че все по-малко може да се разчита както на доверието,така и на външните източници за финансиране.

Защото глобалната финансова система е опасно нестабилна и е изправена пред лавина от фалити, които ще тестват социалната и политическа системи.

„Дълговете продължиха да се трупат през последните осем години и вече са достигнали такива нива във всяка част на света, че сами по себе си са достатъчно да предизвикат срив“  - каза преди три години Уилям Уайт,един от водещите финансови анализатори в света нa Световния икономически форум в Давос и добави:

„Това ще стане очевидно по време на следващата рецесия,когато никой няма да обслужва или да връща много от тези дългове,което ще бъде неприятна изненада за много хора, мислещи си, че притежават активи с някаква стойност“

Тогава общият публичен и частен дълг в световен мащаб беше  нараснал до рекордните 185% от брутния вътрешен продукт. Ако се разглеждат само водещите индустриални икономики, членки на ОИСР, положението е още по-лошо. Дългът тогава беше в размер на 265% от БВП.

Колко е сега, откровено не зная? Предполагам по-висок.

И тук идва главния проблем. В момента света е толкова финасово глобализиран,че рухването на ключов играч като САЩ значи световна катастрофа.

И не е ясно дали светът на държавите, вътрешните и международни институции няма да рухне заедно с колапса на световната финансова система?

Докато ни убеждава в отдавна изтъркания мит, че Римската империя е паднала под ударите на външни варвари.

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502503
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031