Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2015 11:26 - В какво общество живеем
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вероятно, никой oт четящите днес тези редове, няма да се учуди, ако кажем, че съвременото общество в Руссия не се явява справедливо. Tова вече е очевидно на всички.

Не може съвременното руско общество да осигури равенство и благополучие за всеки свой гражданин. У нас в Русия за едни може всичко, а за други – нищо. Едни – богати, а други — за хляб не достигат.

Защо така се получава? Защото, руското общество е класово. В страната съществуват различни групи население — класи, у които съществуват различни правови и материални възможности за осигуряване на своя живот.

Руските буржоазни учени, цитирайки западните социолози, делят съвременото общество на висш клас, среден клас и низш клас. Критерий за делене е дохода на човека, т.е. сумарно количество парични средства, които човек получава средно за определен срок (месец или година) във вид на зарабтна заплата, дивиденди от акций или други доходи от своятя дейност. Доходите от тези различни класове население се отличават извънредно много в десетки, стотици, а понякога и хиляди пъти! Буржоазните социолози обясняват тази колосална разлика с това, че представителите на имащата класа (висшета и средна) умеят и обичат да работят, а представителите на низшата общественна класа, малоимащите, са лениви и неактивни, затова и живеят така лошо.

В това може би можехме да повярваме (ако някой вярва!), ако нямаше статистики, в съответствие с които към висшата и средна класа население във всички световни капиталистически страни се отнася нищожно малка част граждани.

Най- богатите, т.е. представителите на висшата класа, в света са не повече от 0,5-1 % от населението.

Отчитайки, че средномесечния доход на представителите на средната класа са около 3500 долара на месец (това е критерий на Световната банка),  към средната класа в света може да се отнесе не повече от 8% от световното население.

Цифрата силно варира в зависимост от страните. В Европа и САЩ този показател е 15-18 %, а в развиващите се страни – под 7%. Буржоазните социолози всячески се стараят да премедтят долната граница на средната класа, стремейки се да включат в нея повече граждани от низшата класа, с доходи над средното ниво в свята група.

Що се отнася до Русия, то по оценка на Института за съвремено развитие през 2008 година към класическата средна класа, съответстваща на всички международни критерии едновремено, може да се отнесат само 7% от руснаците[1], като тази цифра ежегодно се снижава и голяма част от руската средна класа представляват чиновници.  Това не съответства на радостните заявлени, с които ни храни руското правителство.

Във всеки случай се получава, че представителите на низшата класа в света са около 90%. Само в най-богатите европейски страни, които не първо столетие паразитират на по-малко развитите страни, низшия клас съставлява 75-80% от населението.

Сега, ако вярваме на буржоазните социолози, излиза, че средно от 10 човека 9 не искат да работят и само 1 от 10 са трудолюбиви и активни. Може ли така да е?

Не, разбира се! Обратното е, около нас ние виждаме много хора, които се трудят, нерядко по 12 часа на ден без почивни дни, и работят така месеци и даже години, но при това не могат излезят от безпросветната нищета и да осигурят нормален живот на своите семейства. Виждаме и такива, които за целия свой живот не са налравили нищо полезно, които откровено паразитират и безделничат, но при това спокойно се ползват със всички блага, които само да пожелаят. Всъщност, такива хора са единици.

Кои са те? Това са олигарсите и бизнесмените, появяващи се на своите предприятия един път в годината само да вземат печалбата; високопоставени чиновници и депутати, които трябва да се грижат за народа; поповете с различна степен на затлъстяване; членовете на техните семейства всички  подмазвачи!

Защо така се получава? Защо едни работят, но нищо нямат, а други не работая, но при това имат всичко?

Защото нашето общество действително е класово, ето само критерия за класа, предлаган от буржоазните социолози, т.е. нивото на благосъстояние на човека, неговия сумарен паричен доход e нисък. Той не се явява научен, защото не е способен  нито да обясни съществуващата реалност, нито да прогнозира бъдещето, а всяка истинска научна теория по определение трябва да прави това.

Единствен действително научен критерии за обществената класа може да бъде само нейното място в общественото производство, определяйки отношениеето на тази класа към средствата за производства. Т.е. говорейки просто, които владее завод, той и получава с него печалба и живее .

Ако заводът принадлежи на капиталиста, а не на работниците в него, то работниците винаги ще живеят в нищета, а капиталиста може да не работи съвсем — печалбата сама ще тече към него, като река.

А ако заводите и фабриките принадлежат на работниците, то добре ще живеят работниците, защото цялата продукция на тези заводи и фабрики ще принадлежат на тях и никакви капиталисти на тях няма да им трябват.

Производство не може да съществува без работна ръка, а без стопани-капиталисти тя прекрасно работи и даже се развива по-добре— това отлично е доказал опита на СССР.  Капиталистът на определен, достатъчно висок етап на развитие на капитализма става излишно звено на цялата икономика– тя отлично функционира и без него. За Икономиката капиталиста става не нужен, но тя на него е нужна.

Получава се че нашето съвременно руско общество може да се счита поделено на два основни класа – буржоазен клас (стопани на средствата за производство – капиталисти) и пролетаески клас (наемни работници, които работят при капиталистите и създават със своя труд за тях печалба).

Към буржоазната класа в нашата страна се отнасят не повече от 3% от населението, останалите – наемни работници и нетрудоспособни граждани.

Властта в съвременна Русия принадлежи на буржоазната класа, затова и икономиката в нашата страна функционира така, както е изгодно именно на тази класа. За буржоазията е важно да получи по-голяма печалба, а не да направи така, че всички в нашата страна да са живели свободно и щастливо. Затова и законите в нашето общество са такива, каквито са изгодни само за буржоазната класа и държавата прави всичко, което и каже буржоазията. Да се чака от руската държава, че то ще се загрижи за бедните и неимущни е напразен труд — то е създадено за да защитава интересите на капиталистическата класа и техния най-висш слой — олигархията.

И тъй като руското общество е буржоазно, капиталистическо, в него действат вичкие закони, които се подчиняват на капитализма.

Главна особеност на капиталистическото общество е в това, че то е пълно с противоречия. В такова общество, за да оцелееш трябва постоянно да се бориш. Това се получава така, защото интересите на двете общественни класи в това общество са напълно противоположни едно на друго. За буржоазията е изгодно, колкото се може по-малко да заплати на наемните работници за техния труд, а повече да ги експлоатира, за да получи по-висока печалба. Наемните работници, обратно, стремят се за по-висока заплата, която би им позволила не просто да имат къшей хляб и минимум дрехи, но и покрив над главата, възможност да издържат семейство и да растат деца, да им даде образование и пр. Това противоречие е капиталистическо непримиримо (антагонистическо, взаимоотрицателно), корените, на които не могат да бъдат унищожени или преодолени с никакви реформи в рамките на буржоазния строй, тъй като на него е основано цялото капиталистическо производство, цялата икономика на това общество.

Класовaта борба между интересите на буржоазията и интересите на наемните работници (пролетариата) е постоянна и ще бъде винаги, докато съществува капитализма. И от хода на тази борба, от временните победи или поражения от едната или от другата класа пряко зависи положението на наемните работници в капиталистическото общество.

Когато побеждава пролетариата, той добива от управляващия клас буржоазия някои отстъпки в своя полза, подобрявайки своето материално положение. Тогава буржоазните държавници изпълняват няко обществени социални гаранции за наемните работници, повишават техните заплати, увеличават помощите за безработица и др. Но ако напора на пролетариата над буржоазията отслабва, то буржоазията започва сама настъпление над пролетариата, отбирайки от него всички минали завоевания.

С примери в световната история е пълно. Тук у нас в Русия ние виждаме, как постоянно и непрекъснато се съкращават през последните 20 години социалните гаранции за нашето население, започвайки от пенсиите и завършващи с здравеопазването. Руската буржоазия отбира от руските трудещи се  всичко, което са имали в съветското общество.

Защо така става? Заото такива са законите на капитализма. Всички тези социални гаранции са много скъпи и съществуването им е възможно само в такова общество, където печалбата не се явява главна движеща сила в икономиката. Руската буржоазия трябва да избира – или да се обогатява самата, както това изискват законите на капитализма, или да харчи всички средства на социални блага за руското население. Вижда се, че тя избира първото, още повече, че руските трудещи се не се съпротивляват, като всеки ден го грабят все повече и повече. Но те трябва да разберат, че буржоазията няна да се успокоия до тогава доатато не вземе от наемните работници на Русия всичко до последните трохи – докато не ги лиши от пенсии, възможност за безплатно лечение и образование, докато не ликвидират болничните и помощите за безработица, докато не намалят заплатите, че да няма за къшей хляб, докато не заставят наемните работници със семействата си да живеят в землянки, вземайки им жилищата за дългове и др.

Предполагате, ние преувеличаваме? За съжаление не. Реалността в някои бивши съветски републики нагледно подтвърждават. Да спре този процес на прогресивно ограбване може само самия руски пролетариат, ако той обедини усилията на всички трудещи се в страната и застанат в единен фронт против буржоазната класа, да махне от своите плещи тези паразити и експлоататори и да ги застави да живеят от своя труд.

[1] http://www.insor-russia.ru/ru/news/about_insor/378

Г.Гагина Коммунистическое рабочее движение «Рабочий Путь»



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658993
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031