Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 21:52 - Трябва ли да копираме Запада?
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове:
0



  По време на перестройката, унищожавайки социализма и Съветската държава, либералите и демократите са обещали на съветския народ, че в скоро време в Русия ще се живее, така както в страните от цивилизования Запад. Сама по себе си такава постановка на въпроса вече предполагала, че Запада това е цивилизация и там живота е хубав, а Русия това е страна НЕ цивилизована, затова и живота в нея е лош.

От такава своеобразна логика пряко излиза, че като направим в Русия така, както на Запад, то в нея ще стане така добре да се живее, както и там.

За съжаление, съветските граждани, наивни хора и разглезени от благата на социализма, повярвали на всички тези приказки. Например в тва, че на Запад живота е хубав. Може  и да е така, но въпроса е за кого именно?

Западът това не е само географско понятие, а и политикономическо. Под Запад се разбират  страните от развития капитализъм, разположени преимуществено в Европа и Северна Америка. А капитализмът е класово общество.  Следователно, качествени оценки в стил «"добро"» или "лошо",  ние винаги трябва да правим от позиции на определен обществен клас.

Такa и ще  постъпим. Да застанем на гледната точка на буржоазията-една от основните обществени класи на капиталистическото общество. Добре ли е за капиталиста да живее на Запад в условия на развит капитализъм, когато високото ниво на безработица позволява за броени пари да наема работници за всякаква работа, когато може да повишава цените във всеки момент, когато поиска? Когато може да изгони своите работници на улицата за всякакво провинение или просто така, без провинение? Когато може да купува, кавото му харесва, и да прави това, което му идва в главата, и да използва буржоазната държава със целия свой апарат – чиновници, съд, полиция и армия вианги да го прикрие и оправдае? Разбира се така да се живее е много удобно – правиш, това което искаш и за нищо не отговаряш, всички блага на съвремения свят са на твоите услуги.

А от гледна точка на наемните работници, които както ние знаем, във всяко капиталистическо общество са голяма част от населението, живеят на Запад съвсем не така сладко, както разказват на нас либералите. Простите хора всички тези "западни блага" ги касаят на съвсем друга страна: тях ги гонят на улицата, когато стопанина си иска, остават без заплати, жилища и къшей хляб, няма къде да оставят своите деца, къде да се лекуват и учат, за тях не се застъпва родната държава, съд и полиция, за тях на "благословения Запад" няма никакви блага.

Ето такава е на Запад "цивилизацията", която ни хвалеха по време на перестройката нейните инициатори. Сега у нас в Русия е подобна тази "цивилизация", като я чувстваме на себе си, ние разбираме, че тя не си струва. Та нашият съветски "нецивилизован" живот беше многократно по-защитен и щастлив, в сравнение с това, което може да ни предложи на нас Запада.

Мечтаейки за западния живот, винаги трябва да се знае, че да попаднеш в капиталистическия клас е практически невъзможно, защото това са не повече от 2-5% от населението. Значи обикновеният човек  на Запад "бляскав" може да бъде само живота на наемен работник със всички трудности, неизгоди и проблеми, които не са по-добри и леки от тези днес в съвременна Русия. Тук при нас даже е по-просто, защото около нас има свои, говорещи на роден  на тебе език и имат сходна на твоята култура. А там на Запад нашия руски човек винаги ще бъде чужд за местните, и те за него винаги ще са чужди. Западният обикнивен човек генетически е болен на тема  расизъм и ненавижда Изтока, към когото той винаги е отнасял и ще отнася Русия.  По-подробно за западния живот може да се узнае от книгите на нашите бивши съотечественници, не едно десетилетие живели на Запад: И.Маленко "Советика", Я.Сиденко "Искам да живея на Запад". Писали са ги не комунисти, а обикновени хора, достатъчно образовани и интелектуално развити.

Да нивото на заработените пари на Запад средно са значително по-високи в сравнение с Русия. Но много високи са и разходите, от които не можеш да се скриеш, за това също следва да се знае от тези, които мечтаят за "западното щастие".

"Цивилизованият" Запад е създал свое относително благополучие на многовековна безжалостна експлоатация на "нецивилизования" Изток и Юг. Много забравят, че капитализма — това не е само Европа и САЩ, но и страните от Азия, Африка, Латинска Америка, където има 2 милиарда гладуващи.  А последните 20 години Запада интензивно експлоатира и Русия, нашия народ и природни богатства нашата земя. И друго, което се вижда днес – силна Русия на "цивилизования" Запад не е нужна.  Докато Русия бъде капиталистическа, те няма да позволят страната ни да стане сериозен конкурент. Не заради това Запада преди 20 години разруши СССР, за да допусне днес възрождане на Русия.

Невъзможно ще бъде възраждането, докато нашата страна върви по пътя, който ни предлага съвременната руска власт. Ние вече достатъчно копирахме Запада, за да разберем, че по-нататъшното насаждане в Русия на всички либерални приумици, тип неадекватна любов към свободния пазар, младежко правосъдие, толерантност към извращенците и наркоманите, безпирна приватизация на всичко и т.н., няма да доведат до нищо добро.

За кризата на либералната идеология и политика не говорят само ленивите. Капитализмът се е изчерпал – това не скриват даже и западните политолози и икономисти. И изход от тази ситуация, в който той сам влезе, просто не съществува. По-точно изход има, но той е само един – смяна на обществено-икономическия строй, т.е. социализъм. В рамките на пазарна концепция решение на тези проблеми, които са се натрупали в световната капиталистическа система, просто няма.

А социализмът е това, което ние много добре знаем, защото болшинството живущи днес в Русия са родени тогава. Именно при социализма нашата страна достигна необичайни успехи и стана Велика държава  – за 70 годни Съветска власт ние създадохме уникален единен народно-стопански комплекс, действащ на  принципа на едина фабрика. За нас най-добрия вариант на развитие на страните е общественна собственост на средствата за производства, кооперация, единен план, единно управление. Всички други модели за Русия с нейните географски, климатични и геополитически условия са крайно неефективни, в което ние отлично се убедихме за 20 години, изминали  с момента на унищтожение на СССР.

Затова и пъта за Русия, както и за целия свят е само един – това е пътя към социализма и комунизма. И ние руснаците, ще изминем този път по-бързо от другите, защото имаме богат исторически опит в успешното социалистическо строителство.

Г.Гагина

Коммунистическое рабочее движение «Рабочий Путь»




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687676
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930