Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2015 22:38 - Какво означава право на избор
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
1



 Тезисът за правата при избор по време на перестройката, когато се извършваше масирана атака на умовете на съветското население е била една от централните. Аргументацията на либералите и демократите, изповядващи за пазарната икономика се е опирала на правото на избор на хората, че живеейки в условия на всеобщ план, човекът от социалистическото общество е лишен от право да избира едвали не от всичко, тъй като някой отгоре за него всичко е решил и именно това е  нарушаване волята на човека и неговата свобода. Вижда се че тази демагогия звучи красиво, на което много тогава в СССР и повярваха. А по факт се оказа, че зад обложката от много може би правилни слова се е скривала много гнила същност. Днес при 20-годишен живот при капитализма, разбрахме това много добре.


Изборът е хубаво нещо, но само в този случай, когато действително е избор, т.е. твое лично решение, прието от твоята свободна воля, след собствена мисъл и оценка на всички "за" и "против", когато това решение не е наложено на тебе, чрез изкуствена манипулация, по принцип, отдавна за теб всичко са решили, и когато избора е не проста имитация на избор.

В това е работата, че реален избор капиталистическото общество на човека не може да предложи. И всички разговори на защитниците на това общество за избор, по факт означават реално право на избор за малко, фактически за единици, а останалите се принуждават да са доволни на имитация, т.е. пълно отсъствие на избор въобще, още повече такъв, както е бил при социализма.

В 90% от случаите решението за избор на една или повече стоки, продукти или услуги за човека в капиталистическото общество са налагат отвън, че те самите, по принцип не се и осъзнават. Буржуазни маркетолози, рекламисти, психолози, специалисти по връзки с обществеността, журналисти, интелигенция, анализатори и социолози – всички те действат заедно и сплотено под ръководството на буржуазните идеолози, задачата на които е да се сформират вкусове и потребности на хората в капиталистическото общество така, че да се осигури възможно по-голямо получаване на печалби за крупния капитал, чийто интереси това общество защитава и функционира. Грубо казано, съвременния капитализъм не толкова удовлетворява потребностите на човека, колкото създава в него нови потребности, фактически налага му желания, които у него няма да се появят и без които не му трябват.

Най- активен образ на използване тук е явлението известно, като"Мода". Важно не е качестворо на стоката, не нейните потребителски свойства и не способността на този товар да удовлетворява тези или други потребности на човека, а това, че тази стока е "в мода", че да я притежаваш е "престижно". Капиталистическото общество чрез СМИ активно поощрява тези, които желаят да имаь тази стока, едновремено осмиввайки и презирайки отказващия това да го направи. Това явление е основано на един важен биологичен човешки инстинкт, позволяващ на човешкия вид успешно да преживее в природната среда много хиляди години. На учените той е известен под името "Бъди, като всочки". Буржоазните идеолози много ефективно изпозлват този стремеж на човека да не се отделя от общата маса за получаване на максимална печалба на господстващите в обществения клас частни собственици-капиталисти.

Фактически получава се че в капиталистическото общество свободен избор, т.е. такъв, който би был осъществен от личната воля на човека без предварително изпозлване, върху него на специални въздействия, влияещи на решението на човека, не съществуват. Рекламата, толкова много е пропила целия свят на капитализма и сферите на неговото битие, че да намериш в него място, свободно от оглупяващо въздействие е просто невъзможно.

Но даже ако човек му се отдаде по някакъв начин да избегне въздействието на манипулаторите на своето съзнание, все едно в условия на капитализъм той е лишен от право на свободен избор, защото избора при капитализма е нещо, като имитация.

Да разгледаме станал вече классическим пример, който съветските граждани помнят отлично, защото либералите с демократите ни проглушиха ушите, повторяйки милиони и стотици милиони пъти за последните няколко десетилетия. Удивително, но някои от тях и до сега използват този "аргумент" в идеологическите дискусии, макар че за нормалните и адекватни хора той вече нищо, освен смях не предизвиква.

imageСтава въпрос за пресловутия колбас, изборът на когото в СССР уж e бил крайно невелик.

Да, от една страна, съветската хранителна промишленост на пръв поглед действително е произвеждала не такова огромно количество видове колбасни изделия, които ние виждаме днес  на стилажите на руските магазини, въпреки че асортимента на тези колбаси, ако броим произвоството в СССР и по цялата страна се е изчислявал вероятно на стотици, ако не и на хиляди.  Да, не всяка от тези стотици или хиляди видове разнообразни колбаси постоянно се е намирала във всички магазини на страната. Но и днес този асортимент от колбасни изделия, които се произвеждат, да кажем в Калининград, едва ли ще се появят в магазини да кажен Курган или на Магадан.

От друга страна, всички съветски колбаси (да и въобще всички съветски хранителни продукти!) са имали твърдо установен стандарт (норми на съдържание на влизащи в състава продукти) — ГОСТ и са се състояли напълно от натурални продукти, като степента на месото е била много висока – 90-95%, което за гражданите на капиталистическа Русия, както и за гражданите от всички останали капиталистически страни, не познаващи реалния СССР се явява пряко откритие – в днешните колбаси, производими повсеместно в капиталистическите страни месо практически няма! Най-добрите колбаси в съвременна Руссия съдържат 10-14% месо!!!

Ето един пример, состава на един от най- популярните колбаси в СССР – "Докторски".

ГОСТ  23670-79 (изчислено на 100 кг): говеждо — 25; свинско — 70; яйца — 3; краве мляко сухо или обезмаслено — 2; подправки и други материали, гр. (на 100 кг несолена суровина): готварска сол — 2090; натриев нитрит — 7,1; захар — 200.

ГОСТ е бил този норматив, който не е трябвало да се нарушава в страната от нито едно предприятие. Това означава, че където и да се намира съветския месокомбинат, ако той произвежда колбаса "Докторски" ГОСТ 23670-79, то състава и вкуса трябва да са едни и същи. Каквито и да било нарушения на указания стандарт са били съвършено изключени – ръководителите на предприят за това са ги наказвали дори до престъпна отговорност, а и работниците в самия комбинат никога няма да допуснат това – умишлено да трови народа — своите роднини, другари и съседи никой и няма да рискува, това няма да позволи съвестта на съветския човек! Главна задача пред всички съветскии предприятия е стояла не печалбата, както днес, а количеството произведена по установен стандарт продукт, удовлетворяващ потребностите на съветското население.

Или в съветските магазини от 5-10 вида едновремено продаваеми колбасни изделия да се наядеш е можело с абсолютно всички и без всякакъв страх да се отровиш. Такава е била ситуацията и със всички останали хранителни продукти.

И сега да помислим, а има ли у нас в днешна Русия възможност да се купи колбас от месо с подобно качество? Цените няма да вземем под внимание, ще считаме, че пари за покупка на такъв колбас, който ще бъде явно не от най- евтините ще имаме. Но и пари, оказват се в днешна Русия не много означават, когато искаш да купиш нещо действително качествено. Няма никъде такива колбаси – НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ! Никъде и по никаква цена!

Днес жителите на Русия имат възможност за избор от 30 вида колбаси (асортимент в среед магазин), но нито един от тях колбас не може да се каже, че е – в тях няма натурални продукти!

Ето примерен състав на един от съвременните колбаси, който също гордо се нарича "Докторски" (производител — ООО "Димовско колбасно производство", произведено по ТУ): свинско, говеждо, вода, протеинов стабилизатор, сухо мляко, въглехидрати, екстракти от морски водорасли, комплексна хранителна добавка (регулатор на киселибостта, усилител на вкуса: натриев глюконат, винй сахар, антиокидант аскорбинова киесина, захар, специални екстракти), животински белтъци, естествен оцветител, фиксиращ цвят — натриев нитрит. Естествено, без всякакви % и степени. Затова е и ТУ, а не ГОСТ.

А сега да се опитаме да си отговорим на себе си на въпроса – имаме ли избор, ако искаме да си купим нормален колбас? Отново цената не ни интересува. Оказва се че у нас няма избор – всичко за нас решават производителите, бизнесмените, които вместо нас определят, с какво да бъдат пълни стелажите в нашите руски магазини и какво ние с вас да купуваме.

Да оставим настрана хранителните продукти и да се опитаме да погледнем как стоят работие с дрехите, може би там у нас има избор? Оказва се че и тук никой не ни дава да избираме. И тук всичко решава за нас търговеца и производителя, съвършено не интересувайки се каква дреха ние искаме да носим и отново при това те се ръководят само от своята лична изгода, а не от нашето удобство и интерес.

Още един пример: вече десет години жените носят модни панталони с намалена талия, които въобще говорейки за условията на нашата студена Русия  да се носят е не съвсем удобно. А и фигура за такива панталони се изисква да е идеална без излишно тегло и тлъстини, ако се има минимално понятие за вкус в дреха. Но опитайте се да купите други панталони  сдруг фасон, например с нормална талия и това ще се окаже не така просто да се извърши. Обиколете магазините, независимо от обилието от стоки, изрядно трябва да търсите, а може и да не намерите това, което търсите.

Следващ пример с обувките: да купите обувки на нестандартен крак, например широк се оказва почти невъзможно. 

По принцип, аналогична е ситуацията с практически всички видове стоки. Асортиментът е голям, а конкретно за теб се оказва, че избор няма. И така по отношение на практически всички хора – ние всички не сме еднакви, кой е висок, а кой нисък, кой е тънък, а друг не толкова, някои са със широки бедра, а други с не толкова и т.н. и т.н.

За качеството на произвежданите дрехи и обувки въобще може да не се говори – това е примерно както с колбасите – от натурални материали. А за цените да не говорим. Промишлените стоки от натурални материали просто не са за купуване.

Получава се че тези стоки не са за всички хора. Оказва се че реалният избор е за този, който може реално да купи!

Това не е само със стоките за народно потребление, а и във всички останали сфери на човешко бития при капитализма всички те  в порядки ли са?

Да разгледаме, как стоят работите със средствата за масова информация. Телевизионите канали днес са много, но какво по тях показват? Полупорно и безумен хумор. И всичко това гъсто забъркано с безкрайна реклама. Рекламите по ТВ станаха, толкова много, че даже филм не можеш да гледаш спокойно– рекламите по време на филма са по-дълги от самия филм. Да се говори, колко хора се дразнят да не говорим. Постоянното раздразнение е въобще говорейки, източник на много заболявания, в това число и сърдечно-съдови, които се явяват най- главна причина за смъртността във всички капиталистически страни.

Имаме ли възможност да гледаме ТВ без реклами? По принцип да – няколко телеканала и скъпата система НТВ+. Но там също показват дебилен хумор. А да се покаже друго– умно, интелектуално, радостно, одухотворяващо, вселяващо уверенност и надежда просто в капиталистическото общество няма и едва ли ще има!

И последен пример, политическите партии. Има ли у нас в Русия възможност да се избере партия, която ще мисли не за чиновничешки печалби и олигарсите, а за простия народ?

Няма у нас такъв избор. Върхушката сама определя тези политически партии, които позволява да участват в политиката и от които се формират органите на държавната власт. И сред тези политически партии няма нито една партия не буржоазна. Даже пресловутата КПРФ, несзависимо от нейното комунистическо название, отдавна се е превърнала в типична партия на дребната и средна буржоазия. На политическото поле в Русия няма нищо даже отдалеч да напомня партия на трудещите се. Единствено, ние с вас можем веднъж на 4 години да изберем от капитализма капитализъм.

Това се нарича избор? Този избор, който ни говореха на нас либералите с демократите по време на перестройката? И кой избор е по добър- днешния или този който беше у нас в СССР?

Ако трябва да говорим честно и откровено, то този избор в СССР беше по- пълен и реален.

Да, да изберем капитализъм на избори за орган на държавна власт ние в СССР не можехме. Кой с трезв ум и силна памят това би направил? Но обикновен честен и порядъчен човек – труженик в завода или колхозник е можел да стане държавен ръководител, депутат в Съвета и сам лично да приема тези закони, по които после да живее цялата страна. И сам лично да контролира изпълнението на тези закони.  А законите са били насочени на благо на всички жители на СССР, а не на шепа гладни олигарси, както днес в РФ.

А днес може ли прост човек, работяга да попадне като депутат? Разбира се не. За начоло е нужно да стане олигарх. Колко е реално и вероятно не си струва да се говори.

Получава се, че избора е не големия стоков асортимент в магазините, не многото канали по ТВ и не многото политически партий, както нас ни убеждаваха през перестройката и продължават да ни убеждават днес либералите и другите защитници на капитализма, а реалната възможност да се удовлетворят истинските потребности на човека във всички области на живота.

Но именно тази задача си е поставил социализма и успешно решава!  Не вярвате? Погледнете в учебниците или енциклопедиите, в какво се състои основния закон на социализма. Например, в Голямата Съветска Енциклопедия е написано следното:

"Основният икономически закон на социализма, закон на движение на социалистическата икономика, съдържанието на което се явява осигуряването на благосъстояние и всестрано развитие на всички членове на обществото посредством най-пълно удовлетворяване на тяхното постоянно растящи материални и културни потребности, достиганати, чрез непрекъснат ръст и усъвършенстване на социалистическото производство на база научно-технически прогрес."

А ако ви е още по интересно може да гледате видеофилма "Основният икономически закон на социализма", създаден още в СССР.

Продолжительность 19 мин. 45 сек.

Г.Гагина




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660261
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031