Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2015 12:31 - Какво означава думата "тоталитаризъм" и защо се харесва на руската власт
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
0



 Понятието "тоталитаризъм" е станало в нашата страна е много популярно още от перестройката. Тогава с това слово активните страни- либерали и демократи наричат системата на отношенията, които са се извършвали в съветското общество и другите социалистически страни, придавайки на този термин рязко негативен характер. При това понятието "тоталитаризъм" рязко се противопоставя в еднозначно положителен смисъл понятието "демокрация",  под която се подразбира изключително такава демокрация, която е съществувала на Запад в капиталистическите общества.

Терминът "тоталитаризъм" в руското общество има общо употреба,  строгого научно значение няма, защото хората разбират различни неща. Като пример, в Русия под "тоталитаризъм" се разбира едно, а в страните от Запада – съвършено друго.

Ето какво пише за тоталитаризма Уикипедия, позовавайки се на напълно компетентни източници:

"Тоталитари́зъм (от лат. totalis — цял, пълен) — политически режим, стремящ се към пълен (тотален) контрол на държавата над всички аспекти от обществения живот.

Тоталитаризмът от гледна точка на политологията — форма на обществено отношение и власт, при която политическата власт взема под пълен (тотален) контрол обществото, образувайки с него единно цяло, напълно контролирайки всички аспекти от живота на човека. Проява на опозиция във всякаква форма жестоко и безпощадно се прекъсва от държавата. Така също важна особеност на тоталитаризма се явява съзздаването на иллюзии за пълно одобрение от народа на действията на тази власт."

Днес нашата руска власт с нашето руско общество "едино цяло" не съставя, обратно – има пълно и взаимно неразбиране и противостояние. Но всички останали примери са сходни – и контрола за всички аспекти от живота на хората, и жестокото потискане на опозицията във всякаква форма, а вече се организира в Русия и илюзия на пълно одобрение на руския народ на действията на руската власт — това може да се наблюдава от всеки, стига да включи телевизора.

Впрочем в самото това определение се съдържа коренно противоречие – ако властта действително образува с обществото "единно цяло", то за никаква "илюзия на пълно одобрение" не може да става въпрос. Единно цяло на този етап намира пълно одобрение. Това е състояние, когато народа управлява тази власт, която на народа, действително му е по душа, която изразява неговите интереси. Ако няма "пълно одобрение", то няма и единно цяло, а има и пълно противостояние, антагонизъм, както в руското общество.

Това е нагледен пример на това, как обърканите буржоазни идеолози обхващат нашето население с неясни, но фактически пусти слова. Такова състояние на общество, което е обозначено с указаното определение, не може да съществува в природата, защото, както ние сме показали, в него се съдържа принципно противоречие. А ако отделим указанието на това определение на "единно цяло", то "тоталитаризъм" по това определение с нищо няма да се отличава от понятието "диктатура", в което може да се убеди всеки, загледал се в речника.

Та защо им е на либералите и демократите да въвеждат нов термин, фактически със същото значение?

Ето защо  — на Запад под "тоталитаризъм" се разбира друго и то принципно различно. 

Тоталитаризъм от гледна точка на западната цивилизация е КОЛЕКТИВИЗЪМ, именно това, на което от векове, а може би от хилядолетия се е държало нашето руско общество, нашата руска цивилизация, заради което тя е преживяла и побеждавала! Колективизмът е бил основа на съветския строй, социалистическото общество! Именно нашия колективизъм, т.е. желанието и способността на нашите хора да разбират, състрадават и помагат един на друг пречи на тези, които искат ние да сме разделени. Та разделените може по-лесно да се управляват!

И именно поради това нашите съвременни руски политолози и идеолози, дават определение за "тоталитаризъм", подобно на това, което е написано по-горе в Уики.

Ето, че е лошо когато "политическата власт носи под пълен (тотален) контрол обществото, образувайки с ниго единно цяло, напълно контролирайки всички аспекти от живота на човека", ако тази власт е своя, на ТРУДОВИЯ НАРОД, а не вражеска, не на нищожно малка част от населението? Това означава, че в такова общество простия човек не остава в беда, винаги ще му помогнат и поддържат. Това означава, че никой няма да е равнодушен, ако човек се окаже в трудно положение. Не оставяйки без работа, без пенсия, без медицинска помощ.

Ето защо, общество и власт представляват ЕДНО ЦЯЛО! Това означава, че обществото живее, като едно голямо семейство, в коет човек е човек – брат, а не враг! И няма в него никаква "илюзия на одобрение на народна власт", а само истинско искренно одобрение, тъй като тук управлява самия народ, самото общество и управлява така, както му е нужно! Именно такова и беше нашето съветско общество и всички други страни от социализма!

Затова и се задавя в такова общество безжалостно всякаква опозиция, защото опозицията в нея могат да бъдат само истинските врагове на целия трудов народ! Тези, които не искат за своя народ добро, благополучие и щастие. Който иска да живее за сметка на другите и паразитира на тях. Който иска да е добре само на него, а на всички останали – лощо. Ето на кого може да бъде лошо в общество с всеобщ колективизъм и всеобща грижа един за друг!

Характеристиката "тоталитаризъм" в негативен смисъл много повече подхожда на капиталистическото общество, тъй като властта в него принадлежи на нищожном малка част от населението, управляващо всички останали за своите собствени  лични интереси и боящс се за своята власт. Имено така и съществува реално тоталния контрол за всички и всеки, опити за подслушване, заснемане, донесения, указания, че човекь съществува, какво пие, как спи, как се облича и как се люби, какво гледа и слуша, какво чете и в какво вярва, къде ходи и не ходи, какво говори, пише и как протестира…

Ето къде е действителния ТОТАЛЕН КОНТРОЛ, отсъствието на всички реални свободи, репресии — и всичко това е прикрито с дебел слой безкрайна и тотална  лъжа за демокрация и свобода!

Буржоазните демагози още един път прехвърлиха проблема от болната на здравата глава, преписвайки всички грехове на своето собствено общество на съветския социализъм.

Или "тоталитаризма" е една от формите на буржоазната държава в епохата на империализма, където действително управляващата върхушка осъществява пълен контрол над всички сфери от живота на хората, намесва се даже в делата на семействата; където се забраняват всякакви обществени организации, които са създадени за защита правата и свободите на трудещите се; където на репресия се подлага всяка прогресивна сила; където живота на едни за сметка на други става смисъл на обществен живот. Крайна форма на тоталитаризма — фашистски режими.

Тоталитаризмът е класово понятие.  За буржоазията, класата на паразитите и експлоататорите, социалистическата държава, където управлява трудовия народ е неприемлив. И затова тя винаги се опитва такива страни да ги очерни и оклевети.

Г.Гагина

Коммунистическое рабочее движение «Рабочий Путь»




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659260
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031