Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2015 19:21 - Ф. Чернов "Пролетарският интернационализъм и буржоазния космополитизъм" II
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0



 Тези указания Маркс и Енгелс с цялата си дълбочина разкриват корените на буржоазния космополитизъм и показват, че идеологията на космополитизма е породена от самия капиталистически способ на производство.

Буржоазията изповядва принципа "парите не миришат", парите нямат родина и там, където може да се "правят пари", където може да се "прави изгоден бизнес" — там е и "отечеството" на Буржоазията… в смисъл че парите винаги са били интернационални"— учи В. И. Ленин.

Буржоазният космополитизъм е призван да прикрие, замаскира тази фалшива антипатриотична идеология на безродния буржоа — бизнесмен, търгаш и пътуващ търговец.

Епохата на обща криза на капитализма и крайно изостряне на всички негови противоречия още повече наторила почвата на буржоазната космополитическа идеология. В империалистическата епоха идеологията на космополитизма се явява оръжие в борбата на империалистическите хищници за световно господство.

Още в периода на първата световна война, отстоявайки болшевишката програма по националния въпрос, борейки се за право на нацийте на самоопределение, Ленин писал:

"Империализмът означава прерастване на капитала от рамките на националните държави, което означава разширение и задълбочаване на националния гнет на нова историческа основа. От следва, че ние трябва да свържем революционната борба за социализъм с революционна програма по националния въпрос"[13].

Това гениално изказване на Ленин, разкрива корените на буржоазния космополитизъм, показва, че в эпохата на империализма на капитала му е станало тясно в рамките на националните държави. Той пренася тези рамки, той се задъхва в тях. Това конкретно се наблюдава във факта на невиждания ръст на експорт на капитал, в бясната борба за нови пазари за продажби и източници на суровина, за разделяне на света. В съовременните условия перерастването на капитала се изразява в т. н. "план Маршал", план за ограбване и заробване на Европа от американския империализъм, план за подготовка на нова световна война.

Американските монополи, угоени на военните свръхпечалби, не могат да използват печалбата от капитала в рамките на своята държава и се стремят да завладеят европейския пазар, икономически и политически поробващ "маршализвание на страните".

Прерастването на капитала от рамките на националните държави поражда стремеж на големите империалистически държави към унищожение на националните независимости на народите, към задавяне на държавния суверенитет, което поражда и захранва космополитическата идеология с национален нихилизъм, с отказ от национална независимост.

Гениалното ленинско положение за прерастване на капитала от рамките на националните държави указва на неразкъсаната връзка на революционната борба за социализъм с отстояване на националния суверенитет на народите.

Империализмът е неотделим от подавленията на националния суверенитет на народите и чудовищния национален гнет. В политиката на жестока експлоатация на угнетените наций, в експанзионистическите устремления на империалистическата буржоазия се таи първоизточника на буржоазната космополитическа проповед на националния нихилизъм.

Националният суверенитет, борбата на угнетените наций за своето освобождение, патриотичните чувства на свободолюбивите народи и преди всичко могъщия патриотизъм на съветския народ — всичко това се явява непреодолимо препятствие за завладените империалистически стремежи, спира империалистите да осъществяват своите авантюристически планове по установяване на световно господство.

Управляващите клики в страните, явяващи се обекти на експанзия на американския империализъм, излизат от кожа, само и само да набучат стремежа на масите към съхранение на своята национална независимост, призовават да се откажат от национален суверенитет, като така оказват помощ на американския империализъм.

Яростно нападайки на стремежа на народите да предпазят своя национален суверенитет, своята национална независимост, апологетите на империализма нагло обявяват за "устарели" стремежа на народите към съхранение или завоюване на национална независимост, или тяхното нежелание доброволно да се подчинят на империалистическия агресор.

Проповедта на националния нихилизъм умишлено и нарочно се направляват от идеолозите на американо-английския империализъм против Съветския Съюза и страните с народна демокрация. Под ръководството на комунистите, при поддръжката на Съветския Съюз народите от страните с народнадемокрация мъжествено и устойчиво се борят за своята национална независимост. Именно комунистическите партии се явяват днес във всички страни наследници и най-последователни защитници на добрите национални традиций на народите, борци за свобода и независимост на народите, възглавяват борбата на народите против завладяващите, експанзионистичиски стремежи на американския империализъм.

Съвременният буржоазен космополитизъм е идеологическо отражение на агресивната империалистическа политика на реакционната буржоазия, направена на установяване на господство над света. Борбата за световно господство, за експлоатация на света от шепа капиталистически монополи естествено и неизбежно произтича от неравномерното икономическо и политическо развитие на капитализма в епохата на империализма.

"Световното господство»— казва Ленин— е казано кратко, съдържание на империалистска политика, продължение на която се явява империалистската война"[14].

В съвременните условия претендент на "световното господство" е американския империализъм. С това се и обяснва този факт, че именно идеологията на американския империализъм встъпва с пропаганда на космополитизма. Съвременният буржоазен космополитизъм — това е избран от американския империализъм оръжие за идеологическа борба за осъществяване на планове за установяване на световно господство. С помоща на пропаганда на космополитизма американския империализъм води идеологическа подготовка към осъществяване на своите експанзионистически, завладяващи стремежи. Идеологията на буржоазния космополитизъм се явява удобно прикритие за подривна дейност на шпионите и диверсантите, работещи по задание на чуждестранното разузнаване. Под маската на космополитическа фразеология и под фалшиви лозунги за борба с "националния егоизъм" се скрива зверския лик на подтикващите към нова война, стремейки се да осъществят идеята за господство на американския империализъм над света.

От империалистическите кръгове на САЩ изхожда пропаганда на идеи за "световно гражданство" и "световно правителство". Долният смисъл на тази пропаганда е била разобличена от А. А. Жданов в неговия доклад на съвещанието на представителите на някои компартий в Полша, в края на септември 1947 година.

"Едно от направленията на идеологическата "кампания", съпътстващи плановете на порабена Европа — говори А. А. Жданов — се явява нападение на принципите на националния суверенитт, призив към отказ от суверенни права на народите и противопоставяне на техните идеи на "световното правителство". Смисълът на тези кампании се състои в това, че преукрасявайки беззадържащата експанзия на американския империализъм, безцеремонно се нарушават суверенните права на народите, представя се САЩ, като поборник на общочовешките закони, а тези, които се съпротивяват на американското проникване се представят за привърженици на отживелия "егоистически" национализъм"[15]

Патриотизмът на трудещите се маси се явява тяхно могъщо духовно оръжие в борбата за свобода и национална независимост. Насоченият против патриотизма, буржоазен космополитизъм преследва за цел идейното разоръжение на народите, съпротивяващи се на американската империалистическа експанзия. С помоща на космополитическата пропаганда на буржоазията западноевропейските страни и тяхната агентура в лицето на бевини, ренери, шумахери и техните подобни стремящи се да оправдаят своята национална измяна, стремейки се идеологически да подготвят капитулацията на "своите" страни пред американския империализъм.

В пропагандaта от идеи на космополитизма особенно гнусна роля принадлежи на десните социалисти, които водят космополитическа пропаганда, маскирайки се зад социалистическа фразеология. Лазейки по корем пред американския империализъм, десните социалисти са се договорили за това, американския империализъм да вземе за мисия организацията на световния социализъм. Десните социалисти утвърждават, че съвременния американски империализъм не се явява собствено капитализъм и империализъм, че те изобилстват с "антикапиталистически", "транскапиталистически" елементи.

Не трябва да се недооценява тази опасност, която носи в себе си отровата на буржоазния космополитизъм. Трябва да се знае, че проповедта на космополитизма от ден на ден, навсякъде, на всички ъгли и кръстовища в капиталистическите държави, в пресата, радиото, киното — всички оръдия на буржоазната пропаганда. Оскверненото буржоазно изкуство, науката, философия ни на минута не престават да твърдят за това, че народните маси са длъжни да забравят за своята национална гордост, че те трябва да постъпват със своите национални интереси в името на "свтовните интереси", в името на "общочовешкия", "планетарен" патриотизъм; че мира на земята ще настъпи само тогава, когато под егидата на империалистите в САЩ бъде създаденоа " световна държава".

А. А. Жданов в своя доклад на съвещанието на представителите на някои компартий в Полша в края на септември 1947 година е отбелязал, че буржоазния космополитизъм и в частност, космополитическата идея за "световно правителство" имат рязко изразена антисъветска насоченост.

"Подхванатата от буржоазните интеллигенти от числото на фантазьорите и пацифистите идея за "световно правителство"— говори A.               А. Жданов— се използва не толкова като средство за натиск с цел идейно разоръжение на народите, отстояващи своята независимост от посегателство от страна на американския империализъм, но и като лозунг, специално за противопоставяне на Съветския Съюз, който непрестанно и последователно отстоява принципа на действително равноправие и ограждане на суверенни права на всички народи, големи и малки. В днешните условия империалистическите страни, като САЩ, Англия и близките до тях държави, са опасни врагове на националната независимост и самоопределение на народите, а Съветския Съюз и страните с нова демокрация — надеждна опора в защита на равноправието и националното самоопределение на народите"[16].

Ленинизмът е разкрил корените на буржоазния космополитизъм.

B.И. Ленин е писал: "…съюза на империалистите от всички страни, съюз естествен и неизбежен за защита на капитала, не знаещ отечество е доказал с много големи велики епизоди в световната история, че над интересите на отечеството, народа и каквото е угодно капитала издига охраната на своя съюз от капиталистите от всички страни против трудещите се".[17].

Защитaта на своите користни, класови интереси буржоазията, както е показал Ленин, поставя "над интересите на отечеството, народа и каквото му е изгодно"; в името на защита на своите класови интереси буржоазията създава "съюз на империалисти от всички страни" против трудещите се.

Ситуацията след втората световна война и новата международна обстановка — ръста на могъществото на Съветския Съюз и неговия международен авторитет, излизането от системата на империализма на редица страни от Европа и Азия, в които е било установен строй от народна демокрация; създаването на великата Китайска народна република и Германската демократическа република; революционизирането на масите в страните от капитализма; подема на национално-освободителното движение на народите от колониалните и зависими страни; колосалния ръст на силите на социализма и демокрацията в целия свят — всичко това предизвиква злобна ненавист на империалистическия, антидемократичен лагер, възглавяван от САЩ и поставящ своята основна цел борбата против мира, демокрацията и социализма.

Съвременният буржоазен космополитизъм служи за цел идеологическо прикритие на империалистическата агресия на САЩ, под егидата на американския империализъм на разбойническия блок за борба против Съветския Съюз и страните с народна демокрация, против непреодолимо растящите в целия свят сили на социализма и демокрацията.

Призивите на буржоазните космополити за създаване на "световна държава" и "световно правителство" — едно от про-явите на по-нататъшно отслабване позициите на буржоазията, нейната неспособност да се справя с растящите в целия свят сили на социализма и демокрацията. В бъдеще не в състояние да спре непреодолимия стремеж на народните маси към социализъм, мир и демокрация, за буржоазията е вътрешна слабост, неспособност да се справи с движението на масите компенсирайки международните обединения на силите на реакцията, внимателно се стреми да обедини своите убиващи сили в съюз на империалистите от всички страни. Едно от назначенията на буржоазния космополитизъм е именно в това да "обоснове" обединението на силите на световната реакция, възглавявани от Съединените Американски Щати, за борба с лагера на мира, демокрацията и социализма.

Анализът на корените и източниците на съвременния буржоазен космополитизъм водят до следните изводи:

първо- съвременният буржоазен космополитизъм е от начало до край реакционна идеология на империалистическата буржоазия, особенно на империалистическата буржоазия на САЩ;

второ- явяващото се идеологическо оръжие в борбата на империалистическата буржоазия на САЩ за осъществяване на истинските планове за установяване на световно господство, съвременния буржоазен космополитизъм преследва целите на духовно разоръжаване на народите пред лицето на експанзия на американо-английския империализъм;

трето- в съвременните условия буржоазния космополитизъм се явява "обосновано" обединение на свтовната реакция начело с империалистите от САЩ за борба против силите на мира, социализма и демокрацията;

четвърто- за западноевропейската буржоазия космополитизма се явява идеологическо прикритие на национална измяна, предателство на интересите на своите страни, пряк преход на служба към империалистите от САЩ.

Ето защо беспощадното разобличаване на буржоазния космополитизъм, разкриването на неговите корени, реакционна роля в съвременните условия е важна част от идеологическата работа на целия демократичен, антиимпериалистически лагер. Тази борба е необходимо условие за възпитание на масите в дух на патриотизъм, в дух на истински пролетарски интернационализъм.

Болшевишката партия е водила и води непрестанно борба против проявата на буржоазен космополитизъм.

Съвременното буржоазно общество гние и се разлага, заразявайки и тровейки въздуха с продуктите от своето гниене. Гнилото влияние на разлагащото се капиталистическо общество прониква понякога и в нашата страна, заразявайки с някои най-малко устойчиви интелигенти. Вредното влияние на корумпираните идеолози на буржоазния космополитизъм са се проявили на някои участъци на идеологическия фронт в нашата страна преди всичко и главно във форма на нископоклоничество пред културата на буржоазния Запад, нихилистическо отношение към великата руска култура, във форма на недооценка на достиженията на съветската социалистическа култура и великите исторически преимущества на социализма пред капитализма.

В условията на нашата страна космополитизма и раболепието, нископоклоничество пред буржоазното чуждопоклоничество са неотделими едни от други.

С ликвидиране на експлоататорските класи, с победата на социализма в СССР окончателно се оформя морално-политическото единство на обществата, осигуряван се мощния разцвет на съветския патриотизъм. Но не трябва да се забравя, че империалистическия лагер всячески се стреми да възкреси и оживее остатъците на капитализма в съзнанието на съветските хора.

На XVII конгрес на партията другаря Сталин казва: «…не трябва да се каза, че ние сме преодолели остатъците на капитализма в съзнанието на хората. Това не означава, че съзнанието на хората в тяхното развитие изостава от икономическото им положение, но и защото все още съществува капиталистическо обкръжение, което се старае да оживее и поддържва остатъците от капитализма в икономиката и съзнанието на хората в СССР и против които ние, болшевиките, трябва да се борим"[18].

Историческиете указания на великия Сталин съхраняват своята сила и в съвременните условия. Задачата на комунистическото възпитание на трудящите се, преодоляването на останките на капитализма в съзнанието на съветските хора се явява важна политическа задача на болшевишката партия в периода на постепенен преход от социализъм към комунизъм.

Г. М. Маленков говори в своя доклад на Информационното съвещание на представителите на някои компартий в Полша:

"След разгрома и ликвидацията на остатъците експлоататорски класи в нашата страна международната буржоазия е загубила всяка опора вътре в Съветския Съюз за своята борба против Съветската държава. Но тя се стреми да използва в своите цели остатъците на капитализма в съзнанието на съветските хора — остатъци от частнособственическа психология, буржоазен морал, преклонение на отделни хора пред буржоазната култура на Запада, проява на национализъм и т. н."[19].

Врагoвете на съветския народ се стремят да отделят съветската литература, изкуство, наука от служба за делото на социализма, да го зарази с различен род чумови влияния и така да отслаби тези мощни лостове на политическо възпитание на народа, възпитание на съветските хора в дух на активна служба към социалистическата Родина, комунистическото строителство.

Разчетите на враговете са се оказали грешни, защптп съветския народ безпределно е предан на своята социалистическа Родина, че партията на болшевиките го е въоръжила с  войнстваща непримиримост към буржоазната идеология, че партията разоблачава и изкоренява малките прояви на враждебна, буржоазна идеология.

Партията на Ленин — Сталин води решително настъпление на буржоазната идеология, нанасяйки удар след удар по всички прояви на буржуазно влияние на различни участъци от идеологическия фронт.

Централният Комитет на ВКП(б) е разкрил вредата от безидейност и аполитичност в изкуството, което е могло да открие канали за проникване на буржоазен светоглед в средата на съветските хора. Постановлението на ЦК ВКП(б) за вестниците "Звезда" и "Ленинград" е мобилизирало партията и деятелите на съветската литература и изкуство на решителна борба против аполитичността и безидейността, на създаването на високоидейна литература, способна да възпитава в строители те на комунизма дух на бодрост и увереност в тържеството на техните велики дела.

На основа решенията на ЦК ВКП(б) съветската литература и изкуство е достигнало големи успехи, обогатило се е с такива произведения, които, както казва В. М. Молотов, "в своите образци раскриват идейния смисъл на събитията и работите на хората от съветската епоха"[20].

ЦК ВКП(б) подлага на решителна критика проявите у отделни съветски научни работници буржуазно-обективистически концепции. А. А. Жданов в светом встъпление на дискусия по книгата на Г. Ф. Александров "История на западноевропейската философия", отбелязва пороците на тази книга, нейната обективистка концепция, казвайки че такива концепции, ако получат у нас развитие, неизбежно ще доведат до раболепие пред буржоазните философи и към преувеличение на техните заслуги, към лишаване на нашите философи от боев, наступателен дух, че ще настъпи отстъпление от основния принцип на материализма, неговата насоченост и партийност.

Дискусията по книгата на Г. Ф. Александров е нацелила работниците на философския фронт на борба против буржоазната философия, на преодоляване на пренебрежителното отношение към руската философия, на по-нататъшна разработка на марксистско-ленинската философия в тесни връзки с практиката, строителството на комунизма.

Решението на ЦК ВКП(б) за операта В. Мурадели "Великата дружба" нанесе удар по формалните и други влияния на буржоазното изкуство на отделни деятели на съветската музика, водещи до отделяне на съветската музика от народа, от неговите нужди и ръпроси. В това постановление на ЦК ВКП(б) е било подложено на рязко осъждане на прояви от страна на някои композитори игнориране на великото музыкално наследство на гениалните руски композитори. Решението на ЦК ВКП(б) е открило широк простор за нов подем на съветската музикална култура, въплъщение в своите произведения на социалистическо съдържание в живота на съветския народ и дълбоки национални традиции в музиката на руския народ и другите народи на СССР.

Осъществените под ръководството на нашата партия разгром на вейсманистско-морганистското направление в биологията, историческата сесия на Всесъюзната академия на селскостопанските науки са създали съкрушителен удар по опитите да се прокарат в съветската наука на реакционни, идеалистически и метафизически теории, нанасящи вреда на науката, правеща я безплодна и нищоправеща, отделящи я от нуждите на народа. Така е било осигурено тържество на мичуринската материалистическа биология в нашата страна, разцвет на съветската биологическа наука, преобразуваща природата.

ЦК ВКП(б) разоблачил опитите на империалистическата буржоазия да използва все още срещащите се у отделни представители на нашата интеллигенция такъв род остатъци от стария строй, като нископоклонство пред буржоазната култура. ЦК ВКП(б) мобилизирал партията и съветската интелигенция на борба против всички преживяни раболепия пред буржоазния Запад, против всякакви опити да се замълчи за приоритета на руските учени в много области от науката и техниката, против наглите опити на буржоазните учени да приписват за себе си приоритета на деятелите на съветската наука. Партията е призвала съветската интелигенция, целия съветски народ високо да носи знамето на съветската национална гордост, още повече да издигне у съветската интеллигенция патриотическото съзнание във величието на социалистическата култура и нейното превъзходство над буржоазната култура.

Партията е нанесла удар по всички прояви на буржоазната идеология в областта на литературата, изкуството, науката, изтръгнала опитите на империалистическата буржоазия да разколебае моралната и духовна устойчивост на съветските хора, опитите да се намесят в успешното движение на нашата страна към комунизма, към по-нататъшния ръст и укрепване предаността на съветските хора към своята социалистическа Родина.

Най-отровно идеологическо оръжие на империалистическия лагер се явява буржоазния космополитизъм. Имайки своя съставна част нископоклонство пред чуждестранната култура, раболепие пред буржоазната култура, безродния космополитизъм представлява сериозна опасност, тъй като космополитизма се явява идеологическо оръжие на международната реакция за борба против социализма и демокрацията. Затова борбата с идеологията на космополитизма, нейното пълно и окончателно разобличаване придобива в съвременните условия особена актуалност.

С решителност и непримиримост болшевишката партия е разобличила антипатриотичната група от безродни космополити, която е застанала против съветския патриотизъм, против великите достижения на културата на руския народ и другите народи на нашата страна.

Явявайки се носител на буржуазната идеология, безродните космополити раболепствали и угодничали пред буржоазната култура. Клеветейки на съветската социалистическа култура, те всячески превъзнасяли намиращата се в състояние на маразма и разложение буржоазна култура. Във великата култура на руския народ те виждали само отзвук от културата на буржоазния Запад, игнорирали нейното самостоятелно развитие, нейната дълбока оригиналност, самобитност, нейния велик принос в съкровищницата на културата на цялото прогресивно човечество.

Вредоносни, разлагащи идеи на буржоазния космополитизъм се срещат в областта на съветската литература, съветското кино, изобразително изкуство, в областта на философията, историята,икономическата и юридическа наука.

В областта на философията проповедниците на космополитическите идеи водят поход против великите традиций на руския народ в науката и философията, пропагандират национален нихилизъм. В творенията на великите представители на руската материалистическа философия — Ломоносов, Радищев, Херцен, Белински, Чернишевски, Добролюбов — те виждали само подражание на западноевропейските философи, заимствали от тях.

Проникването на буржуазния космополитизъм на философския участък от идеологическия фронт се изразява главно в отрицание на самостоятелното развитие на руската философия, в принизяване на нейната велика роля, в раболепието пред буржоазната философия, в отричане значението на приоритета на руските учени.

Нископоклонството и принизяването на ролята на отечествената култура се явява отражение и проява на национален нихилизъм.

Вопросът за приоритета на напредналата руска наука, литература и изкуство, за приоритета на съветската социалистическа култура — е един от въпросите в борбата на социализма против капитализма. Социалистическата култура представлява висш тип култура, висша цивилизация, утвърждаваща своето превъзходство над буржоазната култура. Враговете на социализма изпитвайки злобна ненавист към Съветския Съюз-  авангарда на демократичните сили и социализма в света, се опитват с всички средства да разколебаят растящия с всеки изминал ден международния авторитет на СССР, неговия велик морално-политически престиж. От тук е и старанието на враговете на социализма да оклеветят Съветския Съюз, да замълчат пред великите достижения в стопанството и културата, да замълчат и отричат приоритета на съветската наука и техника, неизмеримото превъзходство на съветската литература и изкуство. От тук и злобното третиране на културата на великия руски народ, явяващ се най- напреднала нация от всички нации, влизащи в състава на Съветския Съюз, явяащ се ръководна сила на Съветския Съюз сред всички народи на нашата страна. Враговете на СССР се опитват с най-нископробни машинации, лъжливо да приписват приоритет в редица важни научни открития на буржоазните учени в ущърб на безпорния приоритет на учените от нашата Родина.

Въпросът за приоритета на напредналата руска наука, съветската наука, е кръвен, жизнен въпрос за съветския народ и социалистическата държава. Затова твърденията на някои космополитици за несъщественност по въпроса за приоритета в науката играят за враговете на Съветската държава.

Формите за излагане на буржоазно-космополитическите идеи в областта на идеологиите са разнообразни: от замълчаване на най-добрите произведения на социалистическата култура до пряко охулване; от отрицание на световно-исторически значения на великата руска култура и ликвидаторско отношение към нейните традиции до откровена проповед- нископоклоничество пред буржоазната култура; от проповядване на национален нихилизъм и отричане значението на въпроса за приоритета в науката до призив към "международната солидарност" с буржуазната наука и т.н. Но същността на всички тези форми е антипатриотизъм, пропаганда на идеологията на буржоазния космополитизъм, представящи своята цел за духовно разоръжаване на съветските хора пред агресивната буржоазна идеология, раздуване на капитализма в съзнанието на хората.

Естествено, възниква въпрос: защо прониква космополитическата идеология в нашата страна?

Първо- един от източниците на космополитическа идеология в нашата страна се явява гнусната традиция на раболепие пред капиталистическия Запад, с години вкореняваща се в средите на господстващата класа в царска Русия, намираща се в икономическа и политическа зависимост от чуждестрания капитал. Чужди и враждебни на своя народ, отделили се  от него, които не виждали във великия руски народ творец на култура, не виждали неговата велика прогресивна роля. Всяка пошлост, всяка мерзост, идваща от чужбина те я отдавали на  достиженията на науката и културата. Духовната зависимост на господстващите класи в царска Русия от по развитите капиталистически отношения на държавите в Европа, както говорил В. М. Молотов, позволявало да се култивират сред някои кръгове на старата интеллигенция робско съзнание непълноценост и духовна зависимост от буржоазните страни в Европа.

Тази гнусна, дива реликва, предизвикана от това че господстващата класа в царска Русия, отделена от народа и враждебна на него, била зависима от чуждестрания капитал, явява се един от източниците за проникване на космополитическа идеология.

Втори източник на проникване в СССР на идите на космополитизма се явява наличието на империалистически лагер. От момента, в който в нашата страна са били ликвидирани експлоататорската класа и създадено морално-политическо единство в съветското общество, световната буржоазия в своята борба против Съветския Съюз се опитва вътре в нашата страна да налага спомени от капитализма в съзнанието на хората, опитвайки се да оживи тези спомени, да ги обърне против Съветската държава. 

Не може да не се види пряка връзка между проявите на буржоазен космополитизъм у отделни интелигенти и такива прояви на буржоазна идеология в нашата страна, кто аполитизъм, безидейност, буржоазен обективизъм. Всичко това са еднопорядкови явления — разновидност на буржоазната идеология. 

В борбата против марксизма-ленинизма, против съветската идеология, против социалистическата държава буржоазията използва целия си арсенал на своите отравящи идеологически оръдия. Затова в настъплението към съветската идеология на буржоазната идеоогия не трябва да се отделя борбата с каква да е разновидност на тази идеология от борбата с друга, не трябва да се отделя борбата с буржоазния космополитизъм от борбата против всички други прояви на буржоазна идеология.

Вдъхновявана от великия Сталин, болшевишката партия води решително настъпление против всички прояви на буржоазна идеология. Борбата против буржоазния космополитизъм партията съчетава с не по малко острата, решителна борба против всички други прояви на буржоазна идеология, в която проява не се наблюдава.

"Острите идеологически работи на партията в съвремените условия— говори Г. М. Маленков— е насочена на неуклонно преодоляване на остатъците буржоазна идеология, на усилване на болшевишката непримиримост към всякакъв род идеологически извращения"[21].

В борбата против буржоазния космополитизъм и неговите прояви в нашата страна болшевишката партия и нейния велик вожд другаря Сталин издигат в цял ръст задачата за по нататъшно развитие и култивиране на съветския патриотизъм.

Буржоазният космополитизъм е насочен преди всичко против патриотизма. Затова задачата на по-нататъшното възпитание, разгръщане и култивиране на съветския патриотизъм изисква решителна борба с космополитизма и пълно преодоляване на такава позорна преживелица от буржоазната идеология, като раболепието и нископоклонството пред капиталистическия Запад.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659022
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031