Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2015 11:32 - Как буржоазната власт маниполира народа
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
1



 1. Отвличане на внимание

Базов елемент на социален контрол се явява стратегията на отвличане на внимание. Цел– да се отвлече вниманието на обществеността от важни въпроси, решавани от политическия и икономически елит. Това добре помага да се направи технология на "наводнение" на инфорнационното пространство с незначителна информация. Стратегията на отвлечане на внимание е важна, за да не се даде на гражданите възможност да се получат важни знания в областта на политика, икономика, наука и др.

2. Създаване на проблем — предлага се решение

Този метод също така се нарича "проблем-реакция-решение". Съзнателно се създава проблем – "ситуация", предизвикваща определена преди това реакция на обществеността, след което хората сами да желаят това решение. Например, да се допусне ръст от насилие в градовете или да се организират кървави терористични актове за това, за да може самите граждани да искат приемане на законои за засилване мерките по безопасност, под прикритието на които и се провежда политика, ограничаваща гражданските свободи.

3. Стратегия на постепенност

За да се внедрят непопулярни решения, е нужно просто да се внедри постепенно, капка по капка, със стъпки по години. Именно така бяха хвърлени принципно нови социално-икономически условия – неолиберализма от 80-те и 90-те години: ограничената роля на държавата, приватизация, пазар, деиндустриализация, масова безработица, заработена заплата, която вече не осигурява нормален живот на човека, ръст на ЖКС, платена медицина и платено образование и др. Или това са такива изменения, които при едномоментно внедряване непременно биха предизвикали народно възмущение.

4. Стратегия на отлагане

Още един способ за приемане на непопулярни решения е да се представят във вид на "болезненни и необходими" и да се сдобие със съгласието на гражданите на тяхното осъществяване в бъдеще. В този момент, когато те трябва да се осъществят, гражданите са вече психологически готови за това и го възприемат, като неизбежност.

5. "Фъфлене" с народа

Метод на въздействие, построен на известния психологически принцип "Каквото повикало, такова се обадило". Голяма част от рекламите, създадени за широките слоеве от население, оолзват език, аргументи, символи и особенно интонации, разчетени на дебили или деца, все едно потребителя е малко дете или умствено непълноценен човек. Това се прави съзнателно, защото съгласно законите на възприятия на информация, ако вие се обръщате към адресата, който е на 12 години или по-малък, то има висока вероятност на това, той да отговаря или реагира съответно — като дете, т.е. некритично.

6. Повече емоций, по-малко мисъл

Активното използване на емоций вместо разум е класическа технология за блокиране у хората на рационалното мислене и критично възприятие на действителността. Освен това, използването на емоционален фактор позволява да отвори врата в подсъзнателното, за да се наложат на човека нужните модели на поведение,  мисли, желания, страх, опасения, необходимост от безропотно подчинение.

7. Да се държат хората в невежество и без култура

Цел – създаване на зависимо общество, неспособно към разбиране на технологийте и методите на социален контрол и угнетение. Качеството на образование, предоставяно на низшите общественни класи, трябва да бъде лошо и примитивно, за да се увеличи пропастта между низшите и висши общественни класи, да се съхрани и увеличи, и да е невъзможно да се преодолее. Това гарантира на управляващите класи висока степен на съхранение.

8. Да се насочват масите по увлечение към посредственост.

Да се внедрява в масите мисълта, че е модно да си тъп, лош и невъзпитан. Така се разрушава морал и традиционна етика, вместо тях се налага аморальност, която се подава, като норма на поведение.

9. Усилване чувството на вина

Да се направи така, че хората да считат, че те самите са виновни в своите беди и неудачи от недостатъчно интелект, способности или прилагани усилия. Вместо да възстанат против съществуващата система, те започват да се занимават със себе си и своите проблеми и комплекси, които често се причиняват у тях съзнателно. Хората чувстват себе си безпомощни и на нищо неспособни. Това често иводи до депресивност и апатия, ефективно държи човека далеч от политическа сфера и дейност.

10. Да знае за хората повече, отколкот те за себе си

В течение на последните 50 години научните достижения са довели до стремителен ръст на пропаст между знания на основната маса от обществата и тези, които принадлежат към управляващите класи или действат в техен интерес. Това означава, че в голяма част от случаите управляващата система има по-голям контрол и повече власт над хората, отколкот те над себе си. Задачата на СМИ не позволява на хората да получават обективни знания за природата и обществото, да подменят техните митове, измислици, илюзии. Колкото по- малко население знае, това толкова е по- управляемо.

11. Разрушаване на рационално съзнание с помоща на езика

- Постоянната употреба на чужди термини или нови слова, наскоро съчинени от чужди слова, нямащи точно научно значение, заменят се с привични и понятни на всички руски слова, имащи напълно конкретно съдържание. Например, "мониторинг" вместо "наблюдаване, проследяване", "регион" вместо "район", "рецесия" вместо "криза" и т.н.

- Подмяна на смислови значения, термини, придавава постепено друг, нужен на власта смисъл, задължително с определена емоционална окраска. Например, първоначалния смисъл на думата "революция", означаващо прогресивно изменение, скок в развитието е било заменено на негативно значение – бунт, хаос, кръв, регрес. Или термина "плурализъм", с което се е наричало едно от антинаучните реакционни течения във философията, сега означава "свобода на мнения", т.е. нещо добро, правилно.

- Използването на чужди думи, няма ярко изразено научно съдържание, под което всеки да разбира свое, но непременно с нложена и угодна на буржоазната власт емоционална съставляваща. Например, "тоталитаризма", има рязко негативно значение, но всъщност нищо не означава, или всяка държавна власт винаги се стреми към пъел контрол над обществото (затова те е и власт!). В много по-голяма степен тоталитарно може да се нарече буржоазната държава, отколкото социалистическата, която осигурява реално на своите граждани повече свободи отколкото капиталистическата система, ограничаваща и угнетяваща човека абсолютно във всичко. Но буржоазните идеолози посредством буржоазните СМИ казват на нашето население понятието "тоталитаризъм" като неотменна черт именно на социалистическото общество.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682410
Постинги: 2369
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930