Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2015 15:00 - Енвер Халил Ходжа
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
1



 107 години назад на 16 октомври 1908 година се ражда Енвер Халил Ходжа — революционер, теоретик и практик на марксизма-ленинизма, ръководител на Народната Социалистическа Република Албания от 1944—1985 година, 1-ви секретар на ЦК на Албанската партия на труда (1941—1985 гг.).

Роден в град Гирокастро, образование получил в град Корча, от 1930 година започнал да се учи в университет във Франция в град Монпелие. По късно отива в Париж в редакцията на вестник "Юманите" пишейки статий за реакционния режим в Албания. С уважение се занимавал с дейността на Сталин и ВКП(б), превеждал на албански език важните речи на Сталин, постановленията на болшевишката партиш, речите на лидерите на Коминтерна. След връщането си през 1937 година в Албания работел, като преподавател в Корча. През март 1938 година Ходжа бил насочен към СССР. В Москва другаря Ходжа учил в институтите на Маркс-Енгелс-Ленин и в Института за чуждестранни езици. През апрел 1938 година се среща със Сталин и Молотов. През 1941 година организира Албанската компартия. Приема активно участие в национално-освободителната борба на албанския народ против италианските и немески окупатори. За това италианския съд го осъдил на смърт.

През май 1944 година на I конгрес на Антифашистския съвет за народно освобождение на Албания е бил избран за председател на Антифашистския Комитет за национално освобождение, преобразуван през септември 1944 година във Временно правителство на Албания. В същата година е бил назначен за Върховен главнокомандващ на албанската Народно-освободителна армия. След провъзгласяване на Албанската народна република от март 1946 година до юни 1954 година – Председател на Съвета на Министрите. От 1948 година – генерален секретар, а от 1954 година – първи секретар на ЦК на Албанската партия на труда. Благодарение на огромния ентусиазъм на албанския народ и с помоща на сталинския Съветски Съюз Албания станала развита индустриализирана страна, където били построени големи промишленни комплекси, топло и хидроелектростанции, осушени блата, затворени реки, построени нови градове, проведена била електрификация на цялата страна, напълно била ликвидирана неграмотността.

imageВ края на 50-те години Енвер Ходжа и АПТ достигнали до принципиални разногласия с ревизионистското ръководство на Съветския Съюз. Албанската партия на труда взела твърд и непримирим курс на разобличение с ортодоксалните марксистско-ленински позиций на всякакъв ревизионизъм — титовски, хрушчовски, маоистски или "еврокомунистически" (и за съжаление, ето в това са били допуснати крайности, защото в ревизионисти били вкупом записани и някои сталински съратници, като Берия или Молотов и Маленков, маоизмът се осъждал без разбиране на конкретната историческа обстановка в страната, където отсъствала база за преход към комунизъм, а що се отнася за осъждането на титоизма, то като цяло било справедливо, но съдейки по съвкупността от постъпващи вече с Перестройката сведения, след смъртта на Сталин политиката на титовизма не се е свеждала до обслужване на империализма, за разлика от съветския, но така той също бил принуден да лавира с отсъстваща база за комунизма). Достойнствата на литературното наследство на другаря Енвер Ходжа се заключава също така в простота, достъпност на формулировките — сравнете ги с тязи от хрушчовско-брежневските времена.

До края на 80-те години в Албания се съхранило уважението към Сталин, като към истински марксист, на негоявото име се наричал съвременния град Кучова, неговите произведения са се преиздавали (в това число на руски език), дните на рожденето и смъртта на Сталина официално широко са се отбелязвали (както и ленинските дни, и годишнината на Октомврийската революция). В Албания израснало цяло поколение, не посещаващо църква и джамия. Ходжа говорил: "У албанците няма идоли и бог, но има идеали — това е името и делото на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин".

Ходжа смятал, че ако политическите деятели, а и комунистите имат привилегии, то партията не може да се счита за комунистическа, а страната — социалистическа. От средата на 80-те години по негово указание намалявала работната заплата на работниците от партийния и държавен апарат. Това позволило да се икономисат пари на увеличение на пенсийте и пособията за заплата на труда в селското стопанство, увеличили се заплатите на работниците и служащите. Още по-рано през 1960 година бил отменен подоходния данък. От средата на 70-те години до 1990 година включително в страната ежегодно падали цените на дребно на много стоки и услуги.

На 11 април 1985 година, след мозъчен кръвоизлив, Енвер Ходжа почива на възраст 76 години, или месец след идването на власт на Горбачов в СССР.

Народна Социалистическа Република Албания прекратила съществуване на 31 март 1992 година, 1 апрел 2009 година буржоазната държава встъпила в състава на НАТО. И от самия момент на контрареволюция реакцията беснее не по-лошо от постсъветската, опитвайки се да унищожи народната памет и очерни достиженията на социалистическото строителство. Но рано или късно ренегатите ще получат по заслуги и разплатата ще бъде жестока.

Група «Оппортунизму бой»




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659971
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031