Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 15:40 - Украйна днес
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0



 Събитията в Украйна вълнуват безусловно всеки комунист и всички хора, считащи себе си за леви. Ако разгледаме повърхностно, то ще се види, че тази война е с националистична идеология. Да се опитаме да погледнем по-навътре.

Ако внимателно се загледаме в ситуацията, става ясно, че коренa на войната e капиталистическата икономика. Сблъскали са се интересите на империалистите. Tова може да се проследи, като се разгледа, как са се развивали събитията в Украйна.

 

Отначало е бил т. н. "Майдан", явил се по същество не революции. С помоща на националистите прозападната буржоазия свалила своите конкуренти — проруските капиталисти и техните представители с цел монополизация и преразпределяне на украинския пазар за своите западни стопани. Естествено, последовалите на ответните действия  са конкуренти. Руската буржоазия прави свой ход — Крим влиза в състава на РФ, а на фона на хаоса и неопределеността на властта, създадена по време на преврата, възниква "антимайдан". Донецка и Луганска област, където това движение поддържала руската буржоазия, обявяват народни републики. Формират армия. После — гражданска война.

Руската буржоазия активно поддържа във войната проруските сили, сливайки, при това в конфликта своите националисти във вид на доброволци и военни отходи, възникващи в процеса на модернизация на руската армия. Примерно така постъпва и западната буржозия, реализира в Украйна своите отходи и остарялата военна техника.

Паралелно, капиталистите в Украйна и РФ се опитват да се договорят, но да отстъпват не искат. Преговорите, по начало, отиват в задънена улица и войната продължава.

Всички партии в РФ, спекулиращи с комунизма, такива като КПРФ или ВКПБ поддържат действията на империалистите от РФ, доказвайки при това, че причината за конфликта се явява някакъв "украински фашизъм" или даже "фашизъм на експорт", като например РКРП и нейните отклонения. Това е и понятно, опортюнистите винаги и навсякъде се явяват глашатаи на буржоазията,  най-вече на  отечественната, сливайки, така , "в единен порив" със своите "врагове"— националистите.

Удивително, но факт: действията на капиталистите намерили одобрение в голяма част от руснаците и даже в "лявата" среда, както в прочем и украинците.

Същата е картината и в украинската КПУ, явяваща се монополист в Украйна по частта експлоатация на комунистическия "бренд". При това, че ЦК КПУ се старае на официално ниво да съхрани лице, на низово ниво партията е загубила почти всякаква управляемост и отдавна се е превърнала в хлабаво движение, поражена от същата проруска опортюнистична зараза, че от части и определило нейната забрана в рамките на "закона за декомунизация".

Този закон, макар и да налага частична забрана на комунистическата теория, а така също на някои формални страни на комунистическото движение, което усложнява живота на всички "леви" в Украйна, явяващо се при това позорен даже за буржоазията, която го е установила, говори и за тяхното безсилие да се справят с коммунистите в открита юридическа борба, даже и по техните буржозни правила и нямащи фактически материал за забрана на комунизма в съдебен порядък, за които буржата и техните псета – националистите – обичат да се изказват.

В прочем, маргиналните "леви" и опортюнисти дори се зарадвали от този закон, който само ги обезопасил от такъв настен конкурент на "пазара на политическите услуги" за буржоата.

Още един пример за явен опортюнизъме станал новия крах на II-я Интернационал, който съществува днес под името "Социнтерн". Той пак претърпял крах в рамките на империалистическия конфликт в Украйна, защото украинската "Соцпартия", както и руската "Справедлива Русия", явяващи се членове на Социнтерна, поддържат в този конфликт всяка своите отечественни- украинските и руските съответно, империалисти.

Разделена на части Украйна не носи тази печалба, която е носила когато е била в цял вид на империалистическите стопани, а днешната политическа ситуация в страната говори за това, че разделеното положение в близко време ще продължи.

image

Работниеският клас, както в Украйна, така и в световен мащаб, разделен. Комунистическо движения почти отсъства. Нивото на живот на трудещите се нисък. Експлоатацията растае и при това, даже намек на сериозно работническо движение в Украйна не се наблюдава, което говори за невъзможност да се очаква в близко време на решаващ прелом в ситуацията за сметка на вмешателство в нея на пролетариат водещ го в авангард – истинска комунистическа партия.

При това, господството на буржоазната идеология се отразява в разстановката на силите в хода на гражданската война в Украйна, вече преминала своята остра фаза, а така също ситуацията свързана с поражението в правата на голяма част от бежанците, които са лишени от възможност да участват в местните избори през октомври 2015 года, говори за това, че всички изказвания на представителите на военно-полицейския украински режим объркват слушателите.

Украинскиете власти, ограничени от правилата на играта на своите империалистически стопани и имащи за тях, своя "електорт" и "вътрешно ползване" три съвършенно различни официални версии за събитията в страната, не могли да победят в гражданската война със силата на оръжието, а значи и правят всичко възможно да съхранят сегашното разделено положение, закрепено от "Минските съглашения", в крайна степен, за някакво време, ако може по-бързо да се присъединят Донбас и Крим и да се изгради устойчиво положение на днешните прозападни стопани централната власт в Украйна отново колебливо, в рамките на правилата на западните империалисти, а в режим на военен конфликт, на тях може да им помогне само геноцид или масов терор, явяващ се днес не моден в средите на "цивилизованите" западни империалисти.

Разбира се такова положение става не добро решение, защото води до разделение на семейства и още по-голямо задълбочаване на кризата, но прекратяването на войната ще стане за украинския пролетариат, макар и разделен, сериозно отслабнал и прогресивeн за развитието на работническото и комунистическо движение в страната.

В прочем, даже някоя от силите да достигне в гражданската война пълен успех, победата на която и да било от националните групи буржоазия означава само едно- поражение за пролетариата. На работническия човек му е безразлично кой го експлоатира: западния евро-буржоа или руския буржоа.

Единствен действителeн изход от създалата се ситуация — социалистическа революция. Тя задължително ще настъпи! Кога именно и къде това е друг и много сложен въпрос, но само социализма може действително да освободи трудещите се в Украйна и да им даде мир и действително, работеща демокрация.

Пропаганда, организация на марксически кръжоци, агитация за делото на работниците и комунистическото движение, социалистическа революция – ето основната задача на истинските комунисти в Украйна, независимо от коя страна на фронта се намират. Сложно е да се каже, къде именно ще започне революция, но при всякакви условия, непременно ще обхване и Украйна, ще се премести и в Русия и в Европа и можем да се надяваме да обхване и целия свят, изнемогващ под гнета на империализма.

Капитализмът е изпълнил своята задача — развил е производителните сили, достигайки стадий на империализъм и е изживял себе си. Няма нищо вечно и затова да го изпратим в края на историятар където той един път е победил феодализма и монархията и където гние отдавна робовладелието.

Иван Славянский и тов.Скитивок, октябрь 2015 год




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660482
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031