Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2015 11:56 - "Социализъм" е призната за дума на годината
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 755 Коментари: 0 Гласове:
0



 На сайта на световноизвестния тълковен речник Мериам-Уебстър думата "социализъм" се оказала най-търсена през изминалата година.

Буржоазната власт е в шок, а ние не сме удивени. Напълно разбираемо е защо американците, а това е основната аудитория на този интернет-ресурс, искат да знаят повече за социализма.

Това е свързано с това, че обикновените американци все повече разбират, че капитализма не е способен да реши главните социални проблеми на трудещите се, че освен кризи, полицейски гнет, тотална лъжа и държавен терор, увеличаваща се нищета и безработица не може да предложи на народа. Те започват да търсят алтернативни пътища на общественно развитие и техните мисли закономерно се устремяват тук, към това което са призовавали великите вождове на работническата класа Маркс, Енгелс, Ленин — към социализъм, бъдещо общество, за което те са слушали, че там няма да има бедни и богати, няма да има експлоатация и угнетение, където всички могат да удовлетворят всички свои потребности.

Докато съществувал СССР, американската буржоазия била принудена да се заиграва със своя трудещ се народ и да дели с тях своята печалба, давала му е някои социални гаранции и пособия — това е бил за нея въпрос на оцеляване. Но след разрушаването на СССР в САЩ рязко завил надясно: от 90-те г. в страната започнало вързо да расте пропастта между богати и бедни, започнали повсеместно да се отменят социални права за населението, усилване на репресиите по отношение на малоимущните (законите за тероризма, полицейски террор по отношение на афроамериканците и т.н.), отново получили разпространение расистски тенденции и се провоцирала междурелигиозна вражда. Американското общество днес е общество, където всички воюват против всички, този вълчи свят, в който за нормалния човек място няма.

Властите в  САЩ и до сега не са решили такива базови проблеми, като достъпност до жилище (в САЩ 1% от населението са бездомни, а 1/3 от американските семейства целия си живот живеят в наемни жилища, затова че ниските заплати не позволяват да заработят за свое жилище), достъпност до медицина и образование (обещанията на Обама да направи медицината достъпна за всички американци така и не били въплътени в живота), растяща безработица и съкращение на заработените пари (много американци са принудени да работят на две-три работи за да вържат двата края) — всичко това води американците до мисълта, че капиталистическото общество не може да бъде общество, където достоен живот може да бъде осигурен на всеки гражданин на страната.

Редакторът П. Соколовски, смята успеха на думата "социализъм" обяснява това с предизборната кампания с участието на американския ляв политик Б.Сандърс, който причислява себе си за демократичен социалист и привърженик на скандинавския модел на социал-демокрация. Но това са исмукани от пръстите аргументи. Или в седемте популярни у ползвателелите на думата има още една дума, която няма никакво отношение към социал-демокрацията — "комунизъм".

Други думи-лидери по търсене, това са: "фашизъм", "тероризъм", "расизъм", "капитализъм".

Какво ли не се опитват да твърдят буржоазните пропагандисти, обяснявайки този избор на обикновенните американци с тези или други случайни причини, на нас е ясно едно, че трудещите се в Америка явно се опитват да ни заблудят със ставащото и да намерят такова положение, което да ги устройва. Но работниците вече не вярват във властта и сами търсят отговори на главните въпроси на своя живот — как може да се промени живота, в който живеем.

Ние знаем, че отговора на този въпрос лежи в марксизма. И рано или късно опитващите се да разберат американци, какво е това социализъм и комунизъм, ще отидат към него. И тогава за тях ще се отвори път към ново общество — тази път, който те отдавна са искали.

Алексей Живцов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687557
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930