Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2016 14:03 - Гърция се готви за общонационална стачка
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



 Работниците, средните и дребни селски производители, самозаетите и пенсионерите в Гърция се готвят за общонационална стачка на 4 февруари 2016 г. По предварителни данни в нея трябва да приемат участие 2,5 млн. човека. Не дочакаха нейното начало, моряците повторно обявили 48-часова стачка. Стачката преминава на фона на неугасващи протести на малките и средни селскостопански производители, които " със своята селскостопанска техника препречват основните транспортни магистрали на страната", съобщава сайта на комунистическата партия на Гърция .

Каква е причината за толкова мощното и масово възмущение на трудовия народ в Гърция?

"Ключoво искания на ПАМЕ (Работнически боен Фронт) се явява отказа на "лявото” правителство на СИРИЗА от своя план, кръстен от трудещите се закон-„гилотина”, се говори в същата статия на сайта на КПЕ. В този план-гилотина влизат такива мерки, като съкращаване на пенсионните плащания, повишаване на  пенсионната възраст и рязко намаляване на набора от лекарства и медицински услуги, достъпни безплатно.

И тези изрязвания не са първи. Започвайки от 2009 г. пенсиите в страната се съкратили няколко пъти.

"За последните пeт години бяха извършени следните съкращения нс пенсийте. Съкращение на основната пенсия с 35%, а допълнителните пенсионни плащания — до 60%. Отмяна на двете месечни пенсий в годината (13-та и 14-та годишна пенсия — прим. К. О.) за сметка на съкращаване на коледните, великденските и летните надбавки… Съгласно данните на пенсионните фондове, размера на пенсийте на 75% от пенсионерите представлява до 600 € без данъчните отчисления", — съобщил Димос Кумбурис, член на ЦК на КПГ и председател на федерацията на профсъюзите на пенсионерите в частния сектор на Гъреция.

Някои от читателите, ще се удивят и даже учучдят. Ще стачкуват, защото не няма да получават по 14 пенсий годишно и напълно безплатна медицина! А нима гърците, говорейки на руски, са станали алчни? Много от нашите руски пенсионери получават днес по 300 € месечно? И безплатна медицина няма никаква, само името е останало. И търпят.

Мислейки, най-добре на подобни упреции отговорил в своя неотдавнашен доклад генералния секретар на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцумбас: "Социалната застраховка се явява едно от най-великите завоевания. То непосредствено засяга живота на работническото семейство, защитава и поддържа слабите, разглежда осигуряването на застрахователната и пенсионна защита, достъпа до здравеопазване и социално осигуряване, тези институти за защита на хората, заети на работа с тежки и вредни условия на труд, защита от професионален риск, предоставят ежегоден отпуск и отпуск по майчинство на жените. Тези достижения не са дадени даром, те са били завоювани с потта и кръвта на трудещите се в трудна борба".

И това е напълно вярно. Това, че нивото на социално осигуряване у трудещите се Гърция е била висока, отколкото в много други страни — е тяхна собственна заслуга! И нищо че сега безмълвно пропескаме всички завоевания на Великата октомврийска социалистическа революция — завоевания на нашите деди и прадеди, да гледат от високо на тези, които не са отстъпили и продължават да се борят за своите права, добит със своята собствена кръв в тежка борба с класовия враг.

Важно e да се отбележи, че протестиращите не се смущават от факта, че намиращата се на власт в Гъреция партия — СИРИЗА— се явява "социалистическа". Такова народно име не е могло да скрие от гръцките трудещи се очевидността, че нейната политика — това е продължение на антинародната политика на предишните години, които са  провеждали десните правителства.

Тази партия др. Куцумбас вече я у нарекъл "полезен универсален инструмент на загниващата капиталистическа система", която "свършва тази мръсна работа, която не е в състояние да свършат правителствата на НД и ПАСОК". И отбелязва, че тази мръсна работа се заключава в "прехвърляне бремето на социалните вноски на плещите на застрахованите лица и превръщане на пенсийте в оскъдни пособия, откривайки пътя за влизане на частния капитал в медицинския сектор и застрахователните компании", и че такава политика е нищо друго, освен "дословна реализация на плановете на капитала, които се износват с годините, по снемане от държавата на отговорността за социалната природа на застраховането, за икономесване на пари за социално застраховане, доставяйки ги на капиталистите за влагате в енвестиций". "Приблизително едни и същи мерки се приемат във всички страни от ЕС. Те се явяват директиви на ЕС от началото на 90-те години", добавил той.

Позицията на капитала по този въпрос е също принципна — без ограбване на цялата пенсионна система днешното правителство в Гърция не може да поласкае европейските империалисти в достатъчна степени за да получи от тях нова доза кредити. Отсъствие на милиардни кредити задушава капитала, а тяхното наличие задушава цялото трудещо се население. Непримиримото класово противоречие е налице. Съвършенно ясно е че в борбата против тези реформи на трудовия народ на Гърция ще му трябват решителни мерки.

К. Октябрьский




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680229
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930