Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2016 15:19 - Работническият клас е против милитаризма
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Империалистическите държави през 2015 година продължиха да натрупват своите военни бюджети. Съгласно изследвания, проведени от Стокхолмския международен институт за изследване проблемите на мира SIPRI (СИПРИ), през 2015 година общите световни разходи за въоръжение нараснали на 1% в сравнение с 2014 година. През 2015 година за военни разходи в света били изразходвани 1,7 трилиона долара. Както винаги на първо място по разходи за война "миролюбивите" САЩ — на тях се падат 36%. Второ място заема капиталистическия Китай — 13% от световните разходи, зад тях следва Саудитска Арабия — 5,2%, сместилата се от трето място на четвърто Русия — 4,0%. И на петицата е Великобритания — 3,3%.

Както виждаме, водещите капиталистически държави активно се готвят за война, за ново преразпределение на света, към завладяване на нови пазари и ресурси, към увеличение на своята печалба. В някои региони (Сирия, Украйна) тези войни вече се водят пет години. Народите на капиталистическите страни в това преразпределение на света е отредена неблагодарната роля на пушечно месо и роби, които да носят на своите гърбове всички военни разходи и чиито ръце тези войни ще водят. На работническата класа не са и нужни империалистически войни. Империалистическите войни за работническата класа — това е смърт и разрушение. Ние виждаме това по милионите бежанци от разорените страни в Близкия Изток. Виждаме го и в разорената и бедна Украйна.

За да не попаднат в подобна ситуация, работниците трябва да протестират против империалистическите войни, против натрупването на въоръжения, даже ако става въпрос и за собствената страна. И тук главното е да не се достигне до шовинизъм и национализъм, които ни налага буржоазията, чрез своите СМИ. Главната идея на всички работници трябва да стане пролетарския интернационализъм. Между американските, руски, китайски, турски и всички други работници няма противоречия. Всички те, независимо от националностите, имат еднакви интереси. Тези интереси са много прости — на работниците им е нужна работа, образование, медицина, достъпно жилище и мир. На тях не им е нужна война. Войната е нужна на капиталистите.

Капиталистическата система постоянно поражда войни. Това е така защото капитализма не може да съществува в границите на една държава. За увеличение на печаббата е нужно постоянно да се разширява сферата на своето влияние. Да завладява нови пазари и ресурси, да воюва с други капиталистически страни. Това заставя капиталистите постоянно да се готвят за война, да дават огромни пари за въоръжение. Многомилионните средства биха могли да бъдат изразходвани на наука, медицина, образование и други благи дела, но те фактически се изразходват за да донесат на човечеството смърт и разрушение. Капитализмът носи на човечеството войни, безумно огромни разходи на ресурси и безценни човешки животи.

Алексей Живцов




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1689979
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930