Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2016 12:52 - Съставни части на капитала и тяхната роля в процеса на експлоатация на наемния труд
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове:
1



 18. Съставни части на капитала и тяхната роля в процеса на експлоатация на наемния труд.

Производственото предприятие не може без средства за производства (машини, суровини и т. н.) и работна сила. А в създаването на стойността и прибавената стойност те имат далеч не еднакво значение.

Да се произведе например, вълнена прежда е невъз­можно без суровина— вълна. Суровините в процеса на п­реработка губят своята стара потребителска стойност, но затова придобиват нова. А какво става с нейната стойност? Тя напълно се пренася на новата стока — преждата. Например, ако 1 кг вълна струва 1 долар, то на стойността на преждата ще бъде пренесена тази стойност от 1 долар.

Що се отнася до ролята на предачната машина в съ­здаването на стойността на новата стока, то тя е аналогична на ролята на другите средства за производства. Машината не може да отдаде продукт с по-голяма стойност, отколкото губи сама в процеса на своето потребления. Разликата е в това, че суровината (в нашия пример вълна) изцяло се използва в новия готов продукт и затова неговата стойност напълно се пренася на новия продукт (преждата). А машината, изцяло участваща в проце­а на създаване на готовата продукция, се използва не един път, а многократно. Ето защо стойността на машината се п­ренася не на един, а на цялото количество изделия, които се произвеждат с нейна помощ.

Да разгледаме сега, каква е в производството ролята на другата част от капитала, изразходвана на покупка на работна сила. Трудът на работника, това е творбата на новата потребителска стойност. Благодарение на труда на работника се създава нова стойност, която е значително по-голяма от стойността на работната сила, защото включва и прибавена стойност. Освен това, следва да се знае, че живия труд на работниците пренася стойността на средствата за про­изводство на новия продукт.

И такa, работника със своя труд едновременно създава нова стойност и съхранява старата стойност на средствата за производство, която пренася на новия готов продукт. Това се обяснява с двойственния характер на труда. Конкретният труд да кажем, предача е насочен на това да се преработи суровината — вълната и да се създае прежда. Абстрактният труд създава новата стойност.

Такa стойността на стоката се състои от две части: 1) старата стойност (стойността на средствата за про­изводство, пренесена на нов продукт) и 2) но­вата стойност, създадена от работната сила.

Тази част от капитала, която е изразходвана на придобиване на средства за производство, в процеса на производство на готовия продукт не изменя своята стойност. Затова Маркс я е нарекъл постоянен капитал, обо­значавайки я с латинската буква "с" (от думата "Constans" — постоянен).

Другата част от капитала, която е изразходвана на прид­обиване на работна сила, сменя своята стойност в процеса на производство и расте за сметка на приба­вената стойност. Маркс я е нарекъл променлив ка­питал, обозначавайки я с латинската буква "v" (от думата "Variables" — променлив).

В състава на постоянния капитал влизало стойността на зданията, съоръженията, машините, оборудването, горивото, вспомогателните материали и т. н. Променливият капи­тал представлявал стойността на работната сила.

Делението на капитала на постоянен и променлив, за първи път въведен от Маркс, има важно науч­но значение, тъй като изразява различната роля на съ­ставните части на капитала в увеличаването на стойността. Тя показва, че единствен източник на приба­вена стойност се явява променливия капитал- екс­плоатацията на работниците от капиталистите.

Далее




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680298
Постинги: 2364
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930