Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2016 13:40 - Общонационален протест в САЩ
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 944 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Над сто работника от мрежата за бързо хранене в градовете Минеаполис и Сент-Пол (щата Минесота) прекъснали своя работен ден, за да се присъединят към общенационална акция, състояла се на 14 април 2016 г. в Минеаполис, с цел искане на увеличение на минималното почасово заплащане на труда до 15$ на час. В числото на исканията също така прозвучали призиви за създаване на профсъюз на работниците в храненето  и заведенията, както и заплащане на дните на отпуск по болест.   В същият ден с подобни искания към тях се присъединили работниците от медицинския персонал в един от големите в щата дом за възрастни. Днес средната почасова заплата на труд на сертифициран санитар в Минесота е 12.22$. При това 1/3 от всички работници в тези отрасли имат право на получаване на социални помощи поради това, че такъв доход не е зад чертата за бедност. Един от медицинските работници, участващ в акцията, изказал правилна идея по повод обединение на усилията на представителите на различните професий: "Невъжно е да се действа сам, като медицински работник, или работник в сферата на обслужване, или друг — трябва да се поддържаме един друг. Това ще ни помогне в перспектива да достигнем тези цели, които преследва всеки от нас по отделно". Десетки хора се събрали в Нешвил, столицата на щата Тенеси, за участие в акция на протест в полза на повишаване на минималната почасова заплата на труда. Независимо от това, че акцията е била за работниците от общественото хранене, чиято почасова заплата на труда е традиционно считаща се една от най-ниските — федерално установен минимумом от 7.25$, сред протестиращите присъствали представители на други сфери от обслужването с ниско заплащане на труда, например работниците от центъра за мобилни връзки «T-mobil». Акцията се състояла пред зданието на местния ресторант "Макдональдс". Макар че протестиращите били едва няколко десетки, управляващите "Макдоналдс" извикали полиция.

Акция на протест на работници от общественото хранене се е състояла и в Милуоки, щата Уисконсин, с искане за повишаване на минималната почасова заплата. Мероприятието се състояло пред зданието на ресторант "Макдоналдс" недалеч от местното здание на Капитолия.

Това е само малък списък от градове, които са участвали в общенационалната акция "Борба за 15$". Това мероприятие за първи път се е състояло през 2012 година. Към днешния ден Сан-Франсиско, Лос-Анджелис и Сиатъл — градове, в които работниците от мрежите за бързо хранене са се сдобили с постепенно повишаване на минималната почасова заплата, която трябва да достигни 15$  за час към края на 2020 година. Всяка година все повече градове в САЩ приемат участие в протестите; ново през тази година станало това, че работниците от "фастфуда" осъзнали необходимостта от сътрудничество и съвместна борба с представителите от различните сфери на обслужване, чийто доходи се явяват толкова ниски, че по думите на участник в акциите, ги заставят да правят избор между ядене и плащане за обществен транспорт за да достигнат до работното място.

O.V.



Гласувай:
1



1. apostapostoloff - Ще протестират цели 100 работника, а
18.04.2016 14:59
това показва, че загниващият американски империализъм много скоро ще рухне!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680979
Постинги: 2369
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930