Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2016 19:56 - "Евраз" прави пореден опит за оптимизация на Качканарския МОК
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0



 "Евраз" прави пореден опит по "оптимизация " на Качканарския минно-обогатителен комбинат (КГОК). Собствениците на компанията се стремят да увеличат своята печалба за сметка на уволнение на част от работниците,  намаляване на заплатите и увеличаване интензивността на останалите трудещи се.

Това не е първия опит на ръководството за оптимизация на Качканарския МОК. През януари 2016 година те се опитаха да уволнят 500 работници и да намалят фонда на работната заплата с 15%.  но работниците успели да отстоят своите интереси — те излезли на  митинг,  и тези решения били отменени.

Сега ръководството на КГОК решило едностранно да смени положение по премиране. От 1 юли 2016 година ще бъде въведена нова система за заплащане на работниците, целта на която е да намали "премиалните" част, от която достига на Качканарския ГОК до 150% от заплатата. Сега премиите ще се събират прямко от зависещите от плановите показатели предприятия — приход и себестойност на продукцията са параметри, на които работниците по принцип не могат да влеяят. А това значи, че премиите ще зависят изцяло от "добрата воля" на началството — на когото е угодно, на него и ще платят. При такива условия работниците ще губят от 5 до 15 хил. рубли от заплатите си  месечно, а тя на КГОК не е много висока. Работниците, които не са съгласни с такива правила, ръководството на предприятието го заплашва с уволнение по член 77 от Трудовия кодекс на РФ.

Работниците не могат да оставят без внимания такова нагло покушение от капиталистите на техните трудови права. Възмутен е даже "жълтия" профсъюз ФНПР, съществуващ в предприятието. Независимо от неговата лоялност, работодателите даже не им го показали. В отговор на безаконието работниците от Качканарския ГОК на 21 април 2016 година обяявили италианска стачка. Допълнително на 1 май те решили да проведат митинг.

Решението е абсолютно правилно — масова, организирана стачка — най-ефективния метод на въздействие на буржоазията. Засега на пълноценна стачка с пълно спиране на работа работниците не са се решили, в борбата с работодателите те приемат "работа по правил" (италианска стачка). Но ако тази мярка на въздействие не помогне, те волю-неволю ще трябва да предприемат по-радикални действия и да спрат предприятието съвсем. Чисто пролетарско средство за борба — стачката лишава буржоазията от главното благо, за което тя съществува — печалбата. А значи собствениците на КГОК ще бъдат принудени да отстъпят на работниците, ако те са дружнии организирани, ако успеят да обезвредят щрейкбрехерите и предателите в собственните си редици, първо "жълтите" профсъюзници, повече стремящи се да загасят трудовия конфликт в интерес на собствениците на "Евраз", отколкото да помогнат на работниците.

Алексей Живцов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659739
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031