Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2016 20:40 - "Жълтите" профсъюзи се боят от активността на работниците
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 371 Коментари: 0 Гласове:
0



 Буржоазията и нейните слуги са обеспокоени от растящото социално напрежение в света, предизвикани от противоречията на самата система. В РФ, например босът на жълтия профсъюз ФНПР Михаил Шмаков на заседание на Съвета на Всеобщата конфедерация на профсъюзите на 22 април 2016 година предупредил за опасност от "социална революция от нов тип", която по думите на Шмаков може да стане, защото : "Доходите на голяма част от хората в целия свят падат, в същото време чиисленото малцинство, имащо достъп до различни държавни програми и бюджет, отнемат милиарди долари". Той дал пример с масовите встъпления на работници, ставащи днес в Молдова и Франция, а така също движението Occupy Wall Street в Съединените Американски Щати (завладели улиците на финансовия център Ню-Йорк с мирни демонстрации през 2011-2012 г). Разбираемо е че Шмаков се е загрижил не за трудещите се, а по-скоро предупреждава своите стопани— олигарсите. По-меко да се експлоатира работническия клас — не така нагло, защото Октомври 1917 година може да се повтори. Шмаков, който е учил в СССР и завършил Висшата партийна школа МДК КПСС, прекрасно разбира това. Освен това Шмаков има лични интереси. Защото живее в дом, който струва 10 млн. долара в елитно място на Рублево-Успенско шосе. Колекционира автомобили. Възглавяваната от него ФНПР — крайно непрозрачна организация, която повече напомня закрито акционерно общество, а не профсъюз. Тя владее много саанаториуми, домове за отдих и турбази доставени на ФНПР в наследство от ВЦСПС СССР, вноски на ФНПР плащат 25 млн. нейни членове. 

ФНПР не сe стреми да организира протестни роботнически акции, а обратно, стреми се да замаже конфликтите и да помири работниците с работодателите. При това тези "примирия", по принцип са в интерес на работодателите и в ущърб на работниците. В това и се състои смисъла на дейността на "жълтите" профсъюзи  — да насочат социалния протест на работниците в изгодно за едрата буржоазия русло. Разбираемао е че при сериозни класови противостояния работниците не трябва да се надяват на такива профсъюзи.

А сериозното класово противостояние е пред нас. Борбата върви във всички страни, и все по-често излиза извън икономически искания. Коренните изменения, които ще донесе социалистическата революция, ще принудят Шмаков да се занимава " с непосилен труд", и ще го отправят да се занимава с общественно-полезен труд. Такава е перспективата пред Шмаков, която съвсем не го радва, затова и той предупреждава за "заплахата от нов тип" своите стопани — олигарсите.

Алексей Живцов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1675765
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930