Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2016 13:26 - Стихия и обществен строй
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В канадската провинция Алберта е възникнал горски пожар. Пожарникарите са заявили, че не са способни да се справят със стихийно бедствие от такъв мащаб (4 май пожара е бушувал на площ от 3 хил. ха). Властите са обявили евакуация на жителите — около 88 хил. човека.

image

А през април 2016 г. властите в Алберта обявили съкращение на разходи, необходими за предотвратяване на пожари, тяхното ранно забелязване и борба с тях.

Този факт още един път подтвърждава незаинтересоваността на капиталистическата държава да дава за защита на населението от стихии толкова, колкото трябва за ефективна защита.

Как са стояли нещата с пожарите при социализма, в СССР?

До Великата Октомврийска революция през 1917 г., всяка засушлива година се е съпровождала с огромни горски пожари, нерядко приемащи характер на стихийни бедствия. В частност през 1915 г. пожарите в горите на Сибир обхванали над 15 млн. ха, като освен гори били повредено и много имущество, принадлежащо на местното население. Съветската държава още в първите години на установяване проявило голяма загриженост за съхранение и умножаване на горското богатство на страната. Един от първите декрети на Съветската власт били и тези, които били насочени на охрана на горите в това число и от пожари.

Били поставени въпроси по организация и охрана на горите. На основание постановление на ВЦИК и декрет на СНК от 20 март 1923 г. било утвърдено "Положение за охрана на републиканските гори". Съгласно указаното Положение за охрана на горите на републиките се учредила горска стража.

През ноември 1929 г. в съответствие с постановление на ВЦИК съществуващите на територията на РСФСР лесничейства били реорганизирани в лесхози и леспромхози. Задълженията на лесхозите и леспромхозите по защита на горите били определени Положението на тези стопанства се състояла в охрана на участъци, влизащи в тяхната територия, охрана на гори от пожари.

През 1939 г. службата на гарската стража била реорганизирана в специализирана служба на Държавна горска охрана на СССР, със съотвенти права по борба с горските нарушения и горските пожари.

През 1939 – 1940 гг.  в Главлесоохрана бил заложен опит по създаване в лесхозите на пожарно-химически станций. Те били снабдени с противопожарна техника, транспортни средства и с малка обучена група, намираща се в течение на пожароопасното време в постоянна готовност към незабавно гасене на пожар, ликвидиране на възникващи в горите пожари в начален етап на малки площи и да се съкрати горимостта в горите, но и да се ликвидира практиката по масово привлечане на население в борбата с огъня.

С образуването през 1947 г. на Министерство на горското стопанство на СССР, съсредоточило в своите ръце ръководенето на горското стопанство и охраната на горите на страната, широко се разгърнали практически мероприятия и научно-изследователски работи по борба с горските пожари.

В следващите години Съвета на Министрите на СССР приел редица постановления по въпроси свързани с охраната на горите. Тези постановления били насочени на подобряване работата по организация на пожарно-химически станций, метеорологическо обслужване на органите на горските стопанства, развитието на авиационната охрана на горите, строителство на средства за известяване и снабдяването на лесхозите с противопожарна техника. Всички указанни мероприятия позволили в периода на съществуване на Съветския Съюз рязко да се съкрати количеството и площа на горските пожари.

Ето така е подходило социалистическата държава към охраната на живота на съветските граждани и сопазването на общонародната собственост.

Маркос Хорхе




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660579
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031