Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2016 10:59 - Детският труд и капитализма
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0



 В капиталистическата система е трудно да преживее възрастен и здрав човек. А още по трудно е за тези, които се явяват слаби и незащитени в силата на своето социално положение в обществото. Например децата.

Международната Организация на Труда (МОТ) дава следното определение за детски труд- "работа, която умствено, физически, социално или морално е опасна и вредна за децата; пречи на образованието му, защото го лишава от възможноста да посещава учебни заведения; заставляйки го да не посещава занятия в училище или да съвместява ученето с дълъг и тежък изморителен труд".

Съгласно световния доклад за детския труд, публикуван в Женевската МОТ в 2015 година[1], 168 милиона деца в целия свят са принудени да се трудат за да преживеят. Това са 11% от цялото активно заето население на планетата. По данни на
УНИЦЕФ числото на децата, работещи в различни отрасли на икономиката са значително повече — от порядъка на 246 милиона. Около 60% oт децата се трудят в селскостопанската сфера, а общата печалба от използването на детския труд се изчислява на над 150 милиарда долара годишно[2].

Децата, често против собствената си воля се трудят в тежки и опасни за живота и здравето условия. Т. н. детския труд широко се използва при добива на кобалт, който се използва в производството на литиеви батарий за мобилни телефони, смартфони и други електронни устройства. Демократична Република Конго, е една от бедните страни в света, но явяваща се основен световен доставчик на кобалт. Отсъствието на нормални условия на живот принуждават семействата на конгоанците да отправят децата, едва достигнали 7 години, да работят в рудникците по добив на кобалт за 1-2 $ на ден. На тях, ползвайки се от детското безправие и незнание, много прекупвачи на кобалт не използват даже теглилки и плащат на децата толкова, колкото считат за нужно. "…те нямат теглилки, те просто оценяват теглото несправедливо… те ни плащат по-малко отколкото на големите" — така описал процеса на плащане на своя труд 13-годишния Лоик. Това нищожно запплащане за труда едва позволява на децата да се нахранят. Eксплoатирaйки ги безжалостно, децата се налага да работят по 10, а и 20 часа през пролетта във вредни за здравето условия. "Там е много прашно и бързо можеш да се простудиш; цялото ми тяло е осакатено" — разказал 15- годишния Дени, работещ на такъв рудник.

image

Големите корпорации — Apple, Microsoft, Samsung кубуват кобалта за своите устройства, закривайки си очите на това, че евтиния кобалт е обусловен от нискозаплатения труд на децата. В отговор на информацията на Amnesty International, че около 40 000 деца са задействани в добива на този кобалт, който те купуват, представителите на корпорацийте се позовали на своята неосведоменост и по въпроса и продължили да купуват кобалт, не желаейки нищо да знаят за неговия произход.

На Филипините и в Индонезия хиляди деца работят в подводни рудници за добив на злато. Тези страни се явяват уникални в плана на златодобива, защото месторожденията на злато тук се намират под вода. Добивът на този драгоценен металл тук повсеместно е с доисторически методи — с помоща на компресор. И докато такъв способ на добив е официално забранен на Филиппините, защото се явява извънредно опасен, то тези закони повсеместно се игнорират от златотрсачите. Те изпращат децата защото са дребни и могат да достигнат на по недостъпни места в месторожденията, постоянно принуждавайки ги да рискуват живота си поради чести срутвания, възможност да потънат или да се отровят от въглеродния газ от компресора.

image

Освен това, в процеса на отделяне на частиците злато се използва вреден за здравето живак, който предизвиква у децата тежки отравяния с последствия за дълги години. Правителството и хуманитарните организации, знаят за всичко това, но никакви претенций към "златния бизнес" не предявяват — те винят родителите, които не жалаят своите деца и ги отправят да работят за грошове в смъртно опасни условия. Това че хората изпращат децата си да работят в такива условия, защото просто не могат да преживеят, буржоазната власт не иска да знае.

Сред европейските страни най-уязвими в експлоатацията на детски труд се явяват бившите социалистически страни. Точни данни за числото работещи деца практически няма, но някои источници дават следните сведения:

в Грузия са принудени да работят 29% от децата на възраст от 7 до 14 години;

в Албания — 19 %;

в Русия, по данни на правителството, около милион деца са заети на трудова дейност.

Такъв проблем остро стои в Румъния, Черна Гора, Турция, Сърбия и на Украйна.

Голяма част от децата се използват в такива сфери, като селско стопанство, строителство, дребно производство и улична търговия. При това те са принудени да работят в опасни и вредни за здравето условия — с движещо се оборудване, тежки товари, подлагайки се на въздействие на токсични химически вещества. В България децата работят в тютюневи полета. В Молдова директорите на училища подписват договори със с селскостопански кооперативи, в съответствие с които учениците трябва да отработят практика по събиране на добиви.

Още една от бившите съветски републики, днес независим Узбекистан, своя статус, като един от световните лидери на оамучния пазар в значителна степен е обвързана с използването на детски труд. Това е единственната страна в света, която широко използва практика по затваряне на училищата, университети и други образователни учреждения по време на учебната година за събиране на памука.

image

За да съхрани трето място в световния експорт на памук, в Узбекистан е установена определена норма за всеки участващ в събирането, която се колебае от 30 до 50 кг на ден. За това децата се водят на полето, където ръчно събират памучните кутиики по 11 часа на ден. Живеят далеч от родителите си в помещения, не предназначени за жилища, без елементарни хигиенични условия, необходимо хранене и вода. Механизация за памукосъбиращи работи тази република не използва — машините са много по-скъпи от безплатния детски труд.

Многo корпорации заявяват, че те осъществяват търговия с деца на взаимоизгодни за работника условия. Но това е демагогия, заблуда. Може само да гадаем за реалните условия на живот на децата, работещи на условия може би "взаимна изгода". Например, на упаковка на чай от коприва компанията, практикуваща програма, в съответствие с която децата могат да заработят на собствено образование, е написана историята на момичето Валентина от Полша, която става рано сутрин и отива с велосипеда в полето да събира коприва с голи ръце. Историятa e показателна, особенно aкo сe отчита, че няколко десетилетия назад същото това момиче вместо събирането на коприва рано сутрин тя преспокойно ще се  учи в бесплатно училище. Тя е щяла да има много повече възможности за собствено развитие, отколкото съмнително щастие от заработени грошове от "честна търговия" с капиталистите вместо да се научи да чете и пише. Затова път корпорациите ловко се осребряват от такъв род рекламни трикове, получавайки допълнителна печалба от спекуляцийте с подобни истории, с приятен слух за наивните хора.

Но може би, всичко казано касае само икономически неблагополучните страни? Как стоят нещата в развитите капиталистически страни? Не по-добре. В САЩ, съгласно официалните данни от Националния Детски Център по здраве и безопасност в селскостопанските зони, около 763 500 деца до 18 години работят в селското стопанство. Една от най- разпространените култури, при която се използва детски труд се явява тютюна. Деца над 12 години на законно основание работят на тютюневите плантации.

image

В САЩ детския труд от над 12 години не е забранен от закона, при условие, че родителите са изразили своето съгласие (а то, както вие разбирате, а то разбира се лесно се добива, особенно ако се поставят хората в такива икономически условия, когато те нямат изход). Human Rights Watch — организация, следяща за съблюдаване на правата на човека провела разследоване установила, че практически всички деца, работещи на тютюневите полета, страдат от симптоми на остро никотиново отравяне, подложени са на вредно въздействие от пестициди, топлинен удар, обезводняване на организма от многочасова работа на полето. Продължителното въздействие на никотина на детския организъм се отразява на развитието на мозъка и нервната система. Освен това, децата пропускат занятия в училище, за да заработят повече пари. Майката на едно от момичетата, което работи на тютюнево поле от 12 годишна възраст, разказала, че без парите, които заработва това дете, семейството не може да си позволи да се купят училищни принадлежности и дрехи.

Детският труд в САЩ също се заплаща по-ниско от възрастните. Организациите по защита правата на човека много пъти са повдигали въпроса за опасността на детското здраве в условията на труд, но законодателството на САЩ и до сега не разглежда забраната на детския труд при събиране на тютюн, не говорейки вече за детски труд в другите селскостопански работи.

Голяма част от малолетните, работещи на тютюневите плантации са деца на имигранти от Латинска Америка, но местните американски деца там също не са рядкост. Както и в другите страни, условията на труда не само че са опасни за здравето, но и изморяващи — децата работят по 11-12 часа на ден, 6 дни в седмицата в условия на екстремална жега, понякога без почивка и без заплащане на извънредни.

Ние виждаме, че децата са едни от най-уязвимите слоеве от населението, които не само че нямат каквато и да е социална защита при капитализма, но напротив — активно се експлоатират, защото те не могат да създадат профсъюз и не се явяват достатъчно съзнателни, за да разберат, че ги угнетяват и безсъвестно използват за получаване на пеалба. Цената на живота на децата се оценява евтино — понякога и по-малко от унция злато.

O.V.

[1] World report on child labour 2015: Paving the way to decent work for young people / International Labour Office. Geneva: ILO, 2015

[2] UNDP. Human Development Report 2015. Work for Human Development.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659499
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031