Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 09:05 - Каква Победа ние празнуваме на 9 май
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 756 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Ти, мила дъще трябва да знаеш, защо твоята майка е отишла на смърт, защо са отишли на смърт безчисленни хиляди борци. Ние защитаваме Съветската власт и идеалите на Комунистическата партия. Tовa означава, че аз отдавам своя живот за теб, за твоето бъдеще. Ние отиваме на смърт за светлото бъдеще и щастие на младото поколение".

От прощалното писмо на нелегалната О.Е. Грененберг до нейната дъщеря

Има три въпроса за 9 май.

Това е ден на каква Победа? За какво се е водила тази вона? Кой над кого е удържал Победа?

На всички три въпроса отговора е с един корен: “класата”. Победата е била — класова, войната е била — класова, в тази война работническата класа на страната на Съветите удържала връх над обединената класа на капиталистите.

Днес тези отговори ни се виждат странни, но тогава преди 71 години, целия свят е знаел, че такава е истината. Даже тези, които ненавиждали СССР за тази победа — победения световен капитал.

Какво е станало в нашата странатогава, че днес такива отговори удивляват, при това удивляват не само тези, които горят да строят капитализма, но и тези, които са искренни в своя стремеж към социализма? Какво е довело до масовото неразбиране на истинската същност на това велико събитие в историята на нашия народ, като победата във Великата Отечественна война?

Това станало, защото в първата половина на XX век най-едрия световен капитал създал немския фашизъм за да унищожи болшевизма. Тези, които били победени през 1945 година, успели да вземат реванш и направили всичко, което планирали да направят хитлеровците- унищожаването на съветския социализъм, разделянето на великата социалистическа страна на части, присвоили за себе си всички нейни богатства, в това число и тези, които били създадени с тежкия самоотвержен труд на работниците и селяните, а бившия свободен съветски народ захвърлили в наемно робство.

Безусловно, победата на световния капитал е временна — да се върне историята на човечеството назад не може. Законите на общественното развитие са обективни и не зависят от волята на конкретни лица и даже цели общественни класи, никак не желаещи да излезят от историческата арена. И да се целят в миналото, човечеството все пак ще се движи напред, привеждайки политическите институти и икономическите отношения в съответствие с достигнатото ниво на развитие на техниката и технологийте. Самата буржоазия създава всички необходими условия за собственното си унищожение, и днес ние стоим на прага на нова световна пролетарска революция много по-близо отколкото преди 100 години.

Разбирайки, че почвата се губи изпод краката им, че всички техни усилия да се спре икономическото развитие, неминуемо водещо до мир към комунизъм, напразно капиталистите се стремят да отсрочат окончателната победа на работническата класа. Те обвиват и взепеняват тази лъжа, скривайки от него неговата собственна история — тези факти, които биха могли да му покажат, каква могъща сила той има, могат да му внушат увереност в себе си и своята победа над капитала.

Особено тук трябва да се поучат трудещите се от Русия. Рuската буржоазия с всички способи се опитва да направи така, че бившия съветски народ да забрави своята история, своята генетическа връзка със своите велики деди и прадеди, които през октомври 1917 година за първи път в световната история успели да се освободят от експлоатация и угнетение. Защо те преиначават всички празници на нашия народ, подменят неговите символи, които в една или друга степен са свързани с това велико историческо събитие. Буржоазната власт с настървение се опитва да изчисти от мозъците на обърканите трудещи се в Русия, замазвайки класовия смисъл на всички малко значими събития и явления ставащи днес: от обявяването на болшевиките за "немски агенти" до отстраняване думата “СССР” от шлема на Ю.А. Гагарин на официалния плакат, подготвен за поредната годишнина за деня на космонавтиката.

Не мина много време и ето го Деня на Победата. Днес на 9 май се кичат георгиевски ленти, които нямат нищо общо с истинския цвят на Победата — червения. Той няма нищо общо и с истинския символ на Победата — червената звезда със сърпа и чука — и гълъба, като символ на Победата. Гълъбът е символ на мира, това е пряко следствие от победата на трудовия народ над капитала, социализма над капитализма, защото капитализма — това е винаги война, в една или друга форма.

Да подмени истинското съдържание на нашата Победа е призван и т. н. “Безсмъртен полк”. Ще си кажете, че тази инициатива е нелоша, като идея, но в такъв вид, както тя е организирана днес в Русия, истинската и цел е стремежа на буржоазната власт да подмени класовата същност на нашата Победа, да изведе разбирането и на съвсем друга страна — в тясно личното, семейно, индивидуално, игнорирайки колективното, общественното, всеобщото. В резултат на какво великия празник на Победата на социализма над капитализма се превръща във всеобщ ден на възпоминание — нещо от рода на още един "родителски ден", винаги следващ след християнската Пасха.

Това не означава, че не трябва да почитаме своите предци, но ако ще ги почитаме, то нека ги почитаме до край, добре разбирайки, защо те са отдавали своя живот. За разлика от своите потомци, те добре са знаели, че лично щастие не може (или то ще бъде кратко), ако няма щастие общественно. Дълбоко и надеждно лично щастие е възможно само чрез общественно благополучие, чрез щастие на цялото общество, целия трудов народ. Затова и нашите деди и прадеди са защитавали не само своите семейства, не само своите жени и деца, не само своята земя, а своята свобода, своята кръв завоювана от социализма!

Някои леви се възмущават, когато ние говорим, че Победата на СССР през 1945 година е победа на социализма над капитализма. Те заявяват, повтаряйки тезата на буржоазията, че не социализма а  е победил съветския народ. Такива леви бих искал да ги попоитам какво е това "съветски народ"? Защото това е трудовия народ на социалистическата страна, който осъществява своята политическа власт, своята диктатура във форма на съвети! И никакъв друг съветски народ, отделен от социализма и диктатурата на пролетариата, не съществува! Именно този съветски, а значи социалистически народ и победил империализма във формата на фашизъм.

Буржоазната власт отива по-далеч от тези леви, тя въобще предпочита да не споменава за съветите и съветския народ. Нейните пропагандисти усиленно се опитват да сравнят Великата Отечествена война, която водел съветския народ с немско-фашистските завоеватели, с другите освободителни войни, които немалко са се водили в руската история. По тяхно мнение, победата от 1945 година е примерно също като победата над Наполеон през 1812 година или над поляците през 1612 г.

Частично те говорят вярно — Великата Отечественна война действително е била война освободителна, съветския народ изгонил от своята територия чуждите завоеватели. Но у Великата Отечественна войн е била още една особеност — тя е била и класова война. Буржоазният клас в лицето на германските монополи се стремил не само да завладее територията на Съветския Съюз и материалното достояние на съветския народ, но и искал да обхване свободните съветски работници и селяни в робство. На финансовите тузове и магнати им трябват безплатни роби за нещатна експлоатация, защот само така присвоявайки чуждия незаплатен труд богатее капитала.

Друга работа е войната от 1612 и 1812 г. Те са освободителни, не класови. Воювали са между себе си експлоататори — класата на феодалите, помешчици-аристократи, а руския народ — руското селячество е понесло цялата тежест на войните, като отдавала предпочитание на едни или други експлоататори пред чуждите експлоататори. А за освобождаване на трудовия народ на Русия от експлоатация в тези войни по принцип не ставало въпрос. Ето защо паметта за тях в руския народ е бил за кратко — победата на Русия в тези войни не станала народен празник, както това се получило с победата на СССР във Великата Отечественна война 1941-1945 г.

Такa близо до сърдцето си народа може да приеме някакво явление или събитие само тогава, когато става дума за неговата свобода, ето тогава се появяват народни герои и народни праздници. Да се наложат от високо е невъзможно, колкото и да ни се иска.

Именно това, че съветския работнически клас не позволил на световната буржоазия отново да го зароби, отстоявайки в жестоките битки своята свобода, прави победата от 1945 година Велика народна Победа. А това, кой е ръководил тази победоносна борба на работническата класа — Й.В.Сталин — истински народен герой и народен лидер, чиято памет няма да се отдаде да се изтрие никога.

Честит празник, другари!

МЛД РП




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659573
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031