Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2016 11:16 - Съкращения на работници в Ижорския завод
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 10335 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ижорският завод, заложен в района на Колпино г. Санкт-Петербург още от Петър I и проработил почти 300 години, бавно се убива от капитализма.

От 1998 года производственната база на ОАО "Ижорски заводи" се разпродават по части. В 2000 година е продаден на ОАО "Северстал" единственния по това време в Русия прокатен стан-5000.

Уникалния стаоманолеещ комплекс за производство на специални стомани, производство на отливки практически с всякаква сложност също е разбит на няколко юридически лица (ООО "ОМЗ-Спецстал" и ООО "ОМЗ-Литейное производство"), макар, че взаимно се допълват един друг. Производството на екскаватори за минните отрасли е въведено в ООО "ИЗ-Картекс им. П.Г. Коробков". Останалите цехове по обслужване на производството са продадени на частни лица:

— транспортният цех – сега е на ООО "ЖТЕК";

— цехът за осигуряването на пара и вода – на група ГСР.

В края на декември 2008 г. завода преминал на четиридневна работна седмица, част от сътрудниците била отправена в незаплатен отпуск, мног напуснали сами.

За 2016 година вече бяха уволнени 160 човека, а в близките 2 седмици на улицата ще излязат още 50 работници. За останалата в собственост ("Газпромбанк") от 1 юни 2016 г. на завода ще бъде въведен непълна работна седмица, а това и до урязване и на така мизерните заплати на работниците.

Контролният пакет на "Газпромбанк" се намира в ръкцете на транснационалната корпорация "Газпром", контролният пакет от акций която владеет буржоазната държава (РФ). Т.е. именно държавата изхвърля хората на улицата. Именно държавата убива гордостта на нашата(Съветска) промишленост — само за 7 години, от 2009 година, когато на завода са се трудили 8000 човека, а днес, едва 1.5 човека и хората продължават да си отиват, защото не виждат перспектива. А, кaкво да кажем за нашите "истински комунисти" от КРПФ в своята "борба" за съдбата на работниците в завода обърнали се към ръководството на Санкт-Петербург с акуратно внимание — "Депутатите от фракцията на КПРФ искат от ръководителя на града да съобщи, какви мерки предприема Правителството на Санкт-Петербург за съхранение на уникалното градообразуващо производство и работни места и счита ли губернатора за възможно съвместно с ръководството на "Газпромбанк" да се създаде междуведомствена комисия и да се привлече за решаване на този проблем Правителството на РФ ". Кого вие търсите лъжекомунисти?! Кого вие се опитвате да привлечете?! Правителството на РФ отдавна е решило, как да се постъпва с работниците от Ижорските заводи и с милионите други. Ето как "комунистите" от КПРФ изобразяват себе си защитници на интересите на работническата класа.

Единственото, което днес действително може да спре по-нататъшното съкращаване — това е самата работническа класа, работниците от "Ижорските заводи". Работниците могат да обявят стачка, напълно спирайки производство. Така не може да продължава — нормите по изработка растат, заплатата се индексира само на официално обявен инфлация, ръководството заставя да се работи и през ноща, почивните и празнични дни, а това води до умора, грешки, травми, смърт. А и постояния риска да не те уволнят, или преведат на непълен работен ден, непълна седмица. И всичко това на фона на ръководителите, които получават огромни заплати: директорът — 1,5 милиона на месяц, а 18 негови заместници по 500 хил.

Трябва да се стачкува, другари работници. Само така, в условия на империализъм, може да се бориш за себе си и своите деца. Опитът на работниците от завода им. Седин, оказали се в подобна ситуация е в помощ.

Анатолий Каменский




Гласувай:
1



1. krassko - На кого му дреме
23.05.2016 13:11
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1690110
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930