Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2016 12:00 - Стачка в затворите в САЩ
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



 На 1 май трима затворници от Алабама организирали стачка против нечовешките условия на съдържание в местата за лишаване от свобода. Към тях се присъединили затворници и от други щати.

Инициатори на стачката се явяват лидерите на движението “Свободно Движение за Алабама”. Това движение е създадено за да привлече внимание към несправедливите условия на труд в затворите, когато затворниците работят за нищожна заплата или въобще безплатно, при това частните и държавни корпорации получават милионни печалби. Самите активисти наричат такава работа “робски труд”.

Работата се извършва във мръсни производства, такива като производството на химикали и преработката на отпадъци, а така също в плантациите на южните щати на САЩ; заплатата на арестантите се колебае от 0.17 до 0.30 долара на час. Независимо от тази нищожна заплата на осъдените се предявяват огромни глоби. Например, за използване на мобилен телефон — 25$ след първото забелязване с последващи повишения на глобата с още 25$ при всяко ново използване. И това при положение, че затворниците основно се опитват да позвънят на своите роднини. При то охраннителите сами продават телефони на арестантите.

Така също движението осветява такива проблеми, като единичното заключване, лошите санитарни условия, недостъпност до охраннители в случай на необходимост от оказване на медицинска помощ, качеството на питейната вода. Само за последните няколко месеца в затвора, в който се намирал един от активистите, били извършени 3 самоубийства защото осъдените се помещават в камери с единично заключване на дълъг период от време. Един от активистите -“Кинетик” бил 27 месеца непрекъснато затворен в единична камера.

По думи на затворниците, водата в американските затвори е с такова качество, че това може да се види с невъоръжено око. Тя е мътна и има химичен привкус.

Затворниците не разполагат с никакви почистващи средства. В единичните камери формално има бутони за тревога, но те.по принцип не работят.

Един от активистите направил заявление, че затворниците, които фактически работят безплатно повече не искат да съдействат на своето собственно угнетение.
imageНа 2 май Управлението на Изправителните Учреждения официално взело под усилена охрана 2 затвора в Алабама: “Holman” и “Elmore”.

Активистите планират да продължат стачката и през този месец. Но вече е станало известно, че една от мерките за потискане на арестантите се явява съкращаването на техния дневен порцион за хранене, който и така се отличава с отвратително качество. По думите на осъдените, нормата на тяхното хранене в този месец е паднало с повече от 60%.

Подобна стачка се е провеждала преди 2 години. Един от нейните лидери Мелвин Рай в интервю е казал следното: “Ние решихме, че единственото оръдие или стратегия…, която има в нашето разпореждане — това е нашия труд, защото това се явява причина за нашето местонахождение тук.”

Действително, около половината от затворниците в американските затвори са лишени от свобода за незначителни правонарушения и ненасилственни престъпления. Нахождението на много затворници в местата за лишаване от свобода е много съмнително.

През  2012 година в Алабама е бил приет закон, според който частните компании могат да използват труда на затворниците.

Щатът Алабама се намира на трето място по число на затворници на глава от населението и 38% от тях са чернокожи граждани. Рай нарича това “ново порабване”. Той нарекъл затвора, където бил затворен “ад”, където “унищожават човека, като личност”.

Рай проявил изключителна съзнателност, призовавайки другите затворници да се присъединят към стачката, обяснявайки им, че те нищо не губят. “Ние няма какво да губим. Но ние можем да получим много. Нашата свобода.”

Големите корпорации в Америка получават огромни печалби, експлоатирайки затворниците. Освен мизерно заплащане на труда, компаниите икономисват и от медицински страховки, пенсионни отчисления и други социални плащания, а и получават данъчни облегчения!

Отчитайки безпрецедентно жестоките условия в американските затвори, остава само да се възхищаваме от мъжеството на затворниците-работници (капиталистите, експлоатирайки ги направили истинска работническа класа), оспорващи американския фашизъм.

Ние желаем на всички активисти и участници в стачката устойчивост и успех в тяхната борба за освобождение от поробване в страната, която гордо се именува “land of free” (“земята на свободните”).

O.V.

Источники:

http://atlantablackstar.com/2016/05/09/alabama-inmates-organize-multi-prison-strike-in-protest-of-prison-labor-we-wont-contribute-to-our-own-oppression/
http://solitarywatch.com/2016/05/05/prison-labor-strike-in-alabama-we-will-no-longer-contribute-to-our-own-oppression/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688817
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930