Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2016 05:49 - Защо нашето движение се нарича работническо
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 855 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Въпрос: Вашият сайт и вашето движение се наричат работнически. Възниква въпрос: а представителите на интелигенцията и други категорий работници не отнасящи се към работниците, които са много пошече от работници (например, учители, доктори, инженери, техници, майстори и т.н.) към вашето движение не се ли отнасят?

Отговор: Думата "работнически" в името на нашето движение показва, че нашето движение отразява светогледа и класовите интереси на работническата класа, в това число неговите коренни интереси.

Работническият клас (пролетариата) — това е един от двата основни общественни класа в капиталистическото общество.

Интелигенцията не  е клас, а общественна прослойка, при това критерий на разделение тук встъпва не мястото в общественното производство и не отношението към средствата за производство, както за общественните класи, а характера на труда — умственн или физически. От тук се получава, че към интелигенцията могат да бъдат отнесени представителите на всички съществуващи общественни класи или прикрепящи се към тях слоеве на обществото, ако те са заети с умствен труд.

По-нататък, класовата принадлежност не се определя от професията на човека (в крайна сметка, не винаги строго и съответства). Например докер или леяр — това са винаги работници, пролетарий. А от друга страна те могат да бъдат и представители на дребната буржоазияи, или представители на работническата класа (пролетарии) или полупролетарии.

Техникът по принцип, винаги е работник. Майсторът също може напълно да се отнесе към работническата класа, ако в неговите функции не влиза надзора на работниците вместо стопанина на предприятието — капиталиста. Ако влиза такова задължение, то това означава, че той се отнася към служещите и отива в класата на буржоазията, противостояща на класата на пролетариата, защото този клас експлоататори има напълно противоположни от работниците икономически интереси.

Що се отнася до учителите и лекарите, то тяхната класова принадлежност зависи от това, къде именно те работят и какви са им функциите. Ако това е държавно предприятие, целта на която не се явява зарабатена печалба, то това са служещи. Младшите служещи по своето положение се доближават до класата на пролетариите. Служещите от по-високото ниво — стоят на страната на господстващата класа буржоазия.

Но и учителя, и доктора могат да работят още и в частни учебни заведения или в платени клиники, организирани, като капиталистически предприятия. Тогава тяхното класово положение се приближава до положението на пролетариите, защото техния труд носи на собствениците на тези предприятия прибавена стойност.

Аналогично е и с другите профессии. Или трябва да се гледа конкретно, само тогава може да се каже, че даден човек е работник или не.

Тук трябва да се знае и друго, че пролетария — това не е необразован и неквалифициран наемен работник, който е зает с изключително примитивен физически труд. Такъв пролетарий (работещ) е удобен да се мачка от буржоазията, господстваща днес в наяето общество. Но днес пролетариата е достатъчно добре образован, и често неговото образование не е по-добро от тези работници, които са заети с умствен труд. Но по силата на доминиращото в нашето общество буржоазна идеология, съзнателно разделяща трудещото се население на части и противопоставящи го едно на друго, представителите на интелигенцията нерядко считат себе си по обществен статус и образованост (културност) вишите работници, макар че никакви сериозни основания (в това число и материални!) у тях за това няма.

Съвременното производство с неговите високоразвити технологии и много сложна техника изисква много квалифицирани работни кадри, които в технологичния процес са на ниво инженери, минимум. Ръчният труд, който не изисквал особенни знания и умения, в значителна степен отишъл в миналото. Отдавна е заменен от машини, автомати и промишленни роботи. Капитализмът — това е преди всичко, крупно машинно производство. В това и се състои прогресивността на този обществен строй в историята на човечеството. Ръчният труд на наемните работници, още се използва в съвременния ни свят на капитализма, и за съжаление, даже в нашата страна, върнала се в своето общественно развитие с десетилетия назад, но това са само остатъци от устарели, отдавна отживели своите производственни  отношения, или елементи от капиталистическата деградация, разложени от капиталистическия способ на производство.

Не трябва да се упомене тук и за спецификата на нашата страна — Русия, капитализмът който възникна в резултат от контрареволюцията, унищожи по-високоразвития социалистически общественно-икономически строй. Това се вижда в значителната част от нашата работническа класа , която произхожда от бившата съветска работническа класа, която в СССР получи много добро образование (по днеяните мерки — високо, фактическо ниво на съвременните технически вузове). Тези работници имат такова високо знание за производственните технологий, каквито не притежават днес тези "специалисти" (буржоазните инженери и съвремения мениджмънт), които у нас днес ръководят производството. Това, че бившите съветски свръхсложни предприятия все още работят е заслуга изцяло на тези работници и немногочисленните бивши съветски инженери-производственници, а съвсем не капиталистическите управленци, които се финансират от частните собственници не в пример висши, в сравнение с работниците. 

И още една особенност на Русия, също пряко следствие от недавния социализъм, което също е нехарактерно за капиталистическите страни, нямащи исторически опит от социалистическите общества — това е високия стремеж на руската младеж към висше образование. В кюпа с високата безработица това води до това, че работниците в заводите у нас нерядко са хора с висше образование (а понякога и с две!).

Всичко това нагледно показва, че зад тази самонадеяност и завишени амбиций, които често се срещат сред представителите на днешната руска интелигенция, не стои никакво основание. Нашите руски работници средно са значително по-образовани и културни, отколкото болшинството офисници, защото имат работа с реално производство, материални обекти, а не витаят в илюзии и идеалистически абстракции.

След това, което казахме кой е работник и кой не, става ясно, че да се говори за това, че "представителите на интелигенцията и други категорий работници" са повече, отколкото работниците, няма никакви основания. Обратно — работническия клас и прилепващия се към него слой от трудещото се население със своите семейства представляват в нашата страна, както и в другите капиталистически страни болшинството от населението. Съвременният капитализъм нагледно ни показва, че открития от К.Маркс закон за пролетаризацията на населението действа, точно така, както действат и останалите закони на капитализма.

Така че на въпроса на нашия читател, кой може да влезе в нашето движение му отговаряме просто — всеки който твърдо е застанал на класовите позиции на работническата класа извън зависимостта от своето формално класово положение. Именно от такова положение са се ръководели в своето време болшевиките при създаването на политическите партии на работническата класа. И ние не виждаме необходимост да го сменяме. Това означава, че по принцип и представителите на класата на буржоазията могат да разделят класовата позиция на работническата класа, разбира се след като техните убеждения са действително искренни, те не могат повече да останат капиталисти и да експлоатират работниците.

Затова представителите на интелигенцията и другите слоеве в нашето общество могат да влизат в движението "Рабочий Путь", ако споделят класовата позиция на пролетариата, твърдо стоят на нея и са отхвърлили своите предияни буржоазни или дребнобуржоазни идеи и възгледи.

Една от задачите на нашето движение се явява помощ за такива другари — съзнателни и активни работници и всички, които споделят техния класов светоглед да намерят свои единомишленници.

Продолжение — «2. Почему «Рабочий Путь» не политическая партия.»




Гласувай:
2



1. jelezov - Гласувах положително, заради б...
10.06.2016 16:46
Гласувах положително, заради благородните намерения на другаря Иван Атанасов. Но със следните няколко бележки:
1. Трябва да се посочва източникът на оригиналната статия и името на преводача, дори и когато той не предявява авторско право към превода.
2. Преводът от руски език крие определени "уловки", някои от които преводачът тук не е успял да избегне. Например "социална класа" на български е от ж. род, а на руски е от м. род - "социальный класс". Това което на български език се обозначава с термина "работник", на руски е "рабочий", въпреки че и в руския език има термин "работник", който в българския език няма точно определен еквивалент.
Но най сериозната грешка, която са допуснали или преводачът, или авторът на руския оригинал се съдържа в следното изречение: "Тогава тяхното класово положение се приближава до положението на пролетариите, защото техния труд носи на собствениците на тези предприятия прибавена стойност." Феноменът, който преводачът или авторът са назовали като "ПРИБАВЕНА стойност", в марксистката научна литература се обозначава с понятието "ПРИНАДЕНА стойност. У Маркс на немски език то е "Mehrwerts" а на руски език се обозначава с термина "ПРИБАВОЧНАЯ стоимость". Това обяснява, бих казал, фаталната грешка: руското "прибавочная" се е превърнало в близкото по звучене българско "прибавена". Днес често много автори употребяват "прибавена" и "добавена" като синоними. Смесването, не различаването на ПРИНАДЕНА и ПРИБАВЕНА/ДОБАВЕНА стойности е страшно голяма грешка, която някои допускат поради невежество, а други - съвсем целенасочено, като основен момент в отричането на Марксовата политическа икономия на капитализма.
По-широко този проблем съм разгледал в постинга "СТОЙНОСТ (ЦЕННОСТ) добавена, принадена, разменна, потребителна.", пестван в jelezov на 25. 03. 2014 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660537
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031