Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2016 18:27 - Правова държава
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
0



 ПРАВОВВА ДЪРЖАВА (нем. Rechtsstaat) — идеалистическа концепция за държава у буржоазни юристи, в сила на която основния конструктиве­н елемент на държавата, негова база се явява правотп.

Концепцията се е изменяла в зависи­мост от изменението на съотношението на класовите сили в буржоазното общество.

Първоначално тя се е зародила в класическата страна на капитализма — Англия в периода на революционна борба на бур­жоазията срещу феодализма. Нейната първоначална форма се явило учението за общественния до­говор (виж. Русо), философски обосновано от идеолога на търговоско-капиталистическите кръгове Т. Хобс и теорията за разделение на властите (виж.), изказана от Дж. Лок (виж.).

Развитието на капиталистическите отношения и задълбочаването на класовата борба на буржоазията против феодалното обще­ство във Франция довело до концепцията за правовата държава у Монтескьо (виж.), свързано, както и у Лок, с учението за разделението на властите и към демокра­тичната политическа програма на Ж. Ж. Русо.

"В Германия капиталистическия начин на про­изводство съзрял едва когато се видял антагонистическия [построен на противоположности] характер в шум­ните конфликти на историческата борба, заки­пели в Англия и Франция" (Маркс, Капи­тал, т. 1,8 изд., 1936, стр. XVIII). Виден идеолог на буржоазията в това време бил знаме­нития философ И. Кант (виж.), възгледите на който за правовата държава в много съвпадат със възгледите на Монтескьо и Русо.

Идеята за правовата държава се явява теоретически обоснована в борбата на прохождащата буржоазия с кралската власт, с феодал­ната аристокрация и в този период имала про­гресивно значение. Но развитието на капитализма, ръста на работническото движението поставят вече овладялата политическата власт буржоазия лице в лице с нейния "гробокопач" — пролетариата, а класовите битки от 1848 г. я заставят да премине на позиции на решителна борба против движе­нието на работническата класа.

Победата на капитализма превръща концепцията за правовата държава в идеологическо оръжие на буржоазията против пролетариата. Теорията за правовата държава губи своя философско-теоретически и придобива по­литико-юридически характер. Концепцията за правовата държава съвпада с концепцията за конституционната държава, или парламентарна; концепция за парламентарна държава  — с концепция за "чи­ста" демокрация.

Марксистско-ленинската теория за държава и право разкрива истинската класова кон­цепция на правовата държава. Тя показва, че "демокрацията при капитализма е демокрация капиталистическа, демокрация на експлоататорското минства, оповаваща се на ограничение правата на експлоатируемото мнозинство и насочена против това многзинство" (Сталин, Въпроси на ле­нинизма, 11 изд., стр. 30).

БСЭ, 1 изд., т.46, к. 656-657




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658702
Постинги: 2344
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031