Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2016 12:52 - "Домашният" капитализъм на Саакашвили
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

С всяка година все повече и повече работници разбират, че капитализма трябва да бъде унищожен.  Защото, ако човечеството не унищожи капитализма — капитализма в края на краищата ще унищожи чловечеството. Капитализмът е станал несъвместим със съществуването на човешката цивилизация.

Но буржоазната класа има свое мнение. За нея съхраняването на капитализма е въпрос на живот и смърт.

Гибелта на капитализма означава за нея собственна гибел, каато класа. Но за да съхрани себе си като класа – тя трбва да съхрани капитализма.

Затова нейна главна, единственна, ежечасна забота – да продължи съществуването на буржоазния строй, както може по-дълго и да съхрани своето господство над тези, които тя експлоатира (или над нас).

Господството над  угнетените буржоазията съхранява, първо с въоръжена сила, опирайки се на армия и полиция. Но буржоазната класа (както и всяка експлоататорска класа) е толкова малочислена в сравнение с експлоатираните, с пролетариата, че на една само сила не може да разчита. Защото, ако пролетариата, като маса осъзнае своите класови интереси и започне необходима борба – то в този случай тя ще създаде много по-многочисленна армия. А и тази армия, която държи капитала за съхраняване на своето господство, също се състои от пролетарий. И ако тези пролетарий също осъзнаят интересите на своята собственна класа, ако разберат, че ги заставят да защитават интересите на враждебната класа – те ще се откажат да служат на капитала и ще преминат на страната на работниците.

Затова друго оръдие за буржоазията за съхранение на господството над угнетените, не  по-малко важно, отколкото силата – това е буржоазната идеология. Ден и нощ, ежечасно и ежеминутно идеологическата машина на буржоазията внедрява в съзнанието на угнетените тези идеи, които за изгодни на капитала. А за капитала е изгодно едно – угнетените да вярват, че капитализма е най-добър, справедлив, единственно възможен строй, който няма и не може да има алтернатива.

Ето това и ни внушава буржоазната пропаганда. С това и се занимават всички дипломирани лакеи на буржоазията – буржоазните политици, писатели, режисьори, журналисти и пр.

Но има един проблем. Работата е в това, че никаква пропаганда няма да устои пред действителността. И ако даже буржоазната пропаганда от сутрин до вечер ни ппе за прелестите на капитализма, а буржоазната действителност ни показва своя мерзки, страшен и безобразен образ – то в буржоазната пропаганда просто ще престанат да вярват.

Капиталът разбира това. И как  постъпва? Той се съгласявас признаване от своя собственна страна на някои "несъвършенства" (огромно социално неравенство, разкош за единици и бедност за болшинство, безработица, корупция, престъпност, и т.н.) – но се отказва да признае, че това са същностни качества на капитализма, като обществен строй. Той се опитва да ни внуши, че всичко това – не е закономерно следствие от капиталистическия способ на производство – а случайно, само за една страна на характерно явление, несвойственно за капитализма, като цяло. А всички тези общественни язви поразяват не капитализма, а нещо друго – например, лен, пиянство и недисциплинираност на народа, или недемократичните и корумпирани управители, и пр.)  От тук следва, че за преодоляване на тези язви не трябва да се сменя обществения строй.  Достатъчно е само да се заменят ръководителите на демократичните и честни (за това ни спукаха тъпанчетата нашите либерали), или народа да стане по-трудолюбив, трезв и законопослушен (за това не един път ни повтаряха нашите "национални лидери").

Като доказателство за това буржоазията указва на пролетариата за някакъв идеал – някаква страна на "правилен капитализъм", където ноже би няма тези социални язви.

A нашия капитал ни говори за някои старни от "правилния капитализъм" (Често това са Швеция, Дания, Финландия, и т. н.).

От скоро буржоазията вкара в тази категория и Грузия.

Руските либерали започнаха да разказват, колко добре са се получили реформите в Грузия, до такава степем, че непосветения човек може да помисли, че в Грузия се е установил едва ли не рай. За това е написана даже книга, която така и се нарича "Защо у Грузия се получи".

Но това е пълна глупост. Първо- проведените реформи основно станали възможни благодарение на чуждестранна помощ, в дадения случай с помощ от САЩ. А както е известно, САЩ на никого просто така не помагат. И на Грузия те давали пари с напълно определена цел – с цел подкуп, за да я склонят на своя сторона в хода на империалистическото противостояние с буржоазна Русия.  За сметка на тази помощ грузинската буржоазия и успя да вдигне благосъстоянието на своите трудещи се (макар че те нито за минута не прекрати да ги обира с всички способи). Но за дълговете рано или късно ще трябва да се разплащаш. И скоро тези дългове няма да се заплатят с едно враждебно отношение към Русия.  Ще се заплаща и икономическото робство. Грузия ще се окаже в икономическата клика на САЩ. А какво става със слабите страни, оказали се в икономическа зависимост от американските или западноевропейски империалистически хищници – ние добре можем да видим с примера Гърция, която "помоща" от ЕС я разори напълно.

Сега либералите указват на това, че в Грузия Саакашвили разформирова и ликвидира ГАИ, СEС, пожарната инспекция и други подобни структури, отменил задължителното техническо обслужване на транспорта и немалка част от данъците.

И благодарение на това, по утвърждение на либералите, в Грузия сега се е възцарила истинска демокрация и почти е унищожена корупцията.

A сега да видим каква демокрация подарил на Грузия Саакашвили.

Още през 2001 година, не още президент, в началото на своята политическа кариера, той се прославил със забраната на грузинската компартия. И eтo по какъв повод: неговия шеф Пантелеймон Гиоргадзе призвал за създаване на работническо-селски отряди за защита на трудещия се народ.  Освен това, компартията на Грузия решила да отпразнува 25 февруари — датата, когато в Грузия работническата класа с помоща на Червената Армия свалила грузинското буржоазно националистическо правителство и взела властта в свои ръце.

От това ние виждаме, как разбира демокрацията Саакашвили. За него това е демокрация, а работниците да се защитават – това е престъпление, нарушение на демокрация. Буржoазията може да отбелязва тържественно датата, когато унищожила социализма и поробила работническата класа –това е демокрация. А работниците не може дат празнуват датата, когато се освободили от властта на капитала и създали своя държава – това е нарушение на демокрацията.

В духа на тази "демокрация" Саакашвили действал и по-късно, когато станал президент. В 2007 година той зверски разпръснал митинга, посветен на 90-тата годишнина от Великата Октомврийска Революция. Ето описание от тогава:

"Свалени с мощни струи ледена вода хора безмилостно удряни с гумени куршуми. Но лошото се оказа пред нас. След около десет минути бойци от специалните части, явно по команда си сложиха противогази, и веднага се хвърлиха първите гранати със сълзетворен газ. Проспектът Руставели бе обхванат от отровен, повалящ хората на асфалта облак. В стационарите бяха откарани около 250 човека с признаци на отравяне и различен род травми".

От тук ние можем да съдим, що за "демокрация" е била в Грузия при Саакашвили.

По повод на пресловутата "борба с корупцията".  В своята същност тя с нищо не се отличава от аналогичната "борба с корупцията" у нас.

Грузинската буржоазия разчистила си пътя за установяване на държавно-монополистически капитализъм и цялата "борба с корупция" водила само за да подчини всички структури непосредственно на Саакашвили, който се стремил с увеличение на заплатите на полицаите и чиновниците да си купи лоялност. Затова цялата тази борба с корупцията е била нужна само да се отстои монополното право да се грабят трудещите се. С други думи, на мястото на разпръстнатите структури и ликвидираните бандити се издигнал клана на Саакашвили.

Tрябва да се отбележи и толкова ненавистната от трудещите се във всички страни приватизация, която буржоазията хвали навсякъде. Чуждестранните бизнесмени изкупили много грузински предприятия, а и не само предприятия. Например, те извършили и поквартално изкупуване на туристическите райони. Те не се вълнували, че трудещите се ще им се наложи да се преселят от привичните места заради печалбата на някои.  За приватизацията на предприятията нищо няма да говорим — всички трудящи се знаят, с колко те "помага" в създаването на нови работни места.

Но тук либералите могат да се похвлят, че в Грузия същественно са нараснали експорта и импорта. Но какво означава това? Нищо, защото печалбата от експорта буржоазията пълни джобовете си. Същото е и с импорта, защото всеки е длъжен да купи нещо. А как да го купи, като няма пари? Естественно никак.

Затова е глупаво да се хвалим, че населението започнало да купува западна битова техника с кредит и се е увеличил реекспорта на чужди автомобили в другите страни от ОНД. Такива методи на стопанство е трудно да се нарекат прогресивни. Защото населението все пак умира, независимо от ръста на рождаемостта, бедността на трудещите се расте, остро стои проблема с наркоманията и други подобни проблеми, присъщи на капиталистическото общество. Поради факта, че Грузия е аграрна страна, приоритет се прави за селското стопанство. Но и то сега "лежи на колене", което е и неудивително. Защото промишлеността, създадена във времената на СССР се оказала разрушена и изкупена, а страна със селски вид не много добре изживява в капиталистическия свят.

В добавкa всички тези явления не могли да не съпътстват комерсиализацията на здравеопазването, образованието и културата. Либералите продължават дани разказват легенди за това, че "щом е безплатно, занчи е некачественно, а ако е платено значи е качественно". Опровергава този мит самия живот, защото безплатната съветска медицина и образование с гигантска разлика превъзхождали платените медицина и образование в буржоазните страни. Защото съвсем не е изгодно до край да излекуваш човек и загубиш пациент.  По-добре е той отново да се разболее и донесе още пари. Так и не е нужно да му се даде качественно образование — защото той не разбира същността на ставащото и ще бъде послушен роб на капиталистическата система.  А и не осъзнава своето робско положение и даже благодари на капиталиста, като благодетел. Затова грузинското здравеопазване и образование никак не могли да се подобрят с тяхната комерсиализация и в края на краищата не се подобриха.

Освен това при Саакашвили бюджета на Грузия бил силно милитаризиран. Това означава, че може да се съкращават всякакви други разходи за заплати, пенсии и т.н под предлог, че външния враг (руската буржоазия заедно с абхазската и южно-осетинската) не дреме и може във всеки момент да нанесе удар по "суверенна и демократична" Грузия. И затова трябва да сме готови, да търпим всички лишения и да защитаваме своята буржоазна държава (известен приом) до последна капка кръв и да отдадем последните тетри (1/100 грузинската лара) за защита на отечеството (разбирай буржоазната). За това и войните се явяват много удобен механизъм за изливане на протестните настроения, защото всеки протестиращ може да се обяви за"пета колона" и да се хвърли зад решетките, а и да се оглупят трудещите се с идеи за "защита на буржоазното отечесто" и "война до победен край".

***

Затова може с увереност да се каже, че всички тези грузински реформи не струват и грош, Защото имат демонстративен характер. Още повече, те са разчетени основно за наблюдатели, живеещи зад граница. А и естественно, на гражданите. Защото марксиста не е задължително да живее в страна, където да се види — "получило ли се е или не", за него е достатъчно да види каква класа там господства, за да му стане ясно. А тъй като в Грузия господства класата на буржоазията, то трудещите се там ще бъдат ограбвани и експлоатирани, отигравайки временното незначително повишение на нивто на живот в кризата и десетократно вземаните от работниците трохи, за да извършат прехвалени "реформи".

Товарищ Енот




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659230
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031