Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2017 11:04 - Трудовият договор-политически договор
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове:
0



Текстилната промишленост се явява исторически първия отрасъл на едрото машинно производство и най-едрата в цялата лека промишленост. Несъмнено, този базов отрасъл заема едно от най-важните места в целия процес на възпроизводство на обществен продукт и в удовлетворение на потребностите на населението.

Германия: бохумските и крефелдски текстилни работници протестират против престъпните предложения на работодателя. В една от нощните смени във фабрика за полусинтетични тъкани в Бохум избухнала стачка, в която взели участие 2400 чоовека. Причините: жестока експлоатация на работниците, повишена интензивност на труда над всякакъв физиологически предел.

Повишаването на интензивността на труда на работника създава относителна прибавена стойност за капиталиста: в единица време от работника се взема повече и повече продукция. Машините се превеждат на най-големи скорости, и с такава скорост принуждават да се трудят и работниците-текстилчици. При това машините се износват производително, бързо си възвръщат стойността и носят големи печалби на стопанина на фабриката. А работниците – придатъци на теи машини се износват катастрофически, техните организми се разрушават много бързо. Живите хора стават инвалиди, изтощават се, боледуват и накрая умират, или умират много по-рано от природния срок. Маркс е писал, че капитала, като вампир, оживява тогава, когато изсмуква от работниците техните кръв, здраве, самия живот. Изсмуква и изхвърля, като ненаситен паяк, който изхвърля от паяжината си празните обвивки на нещастните насекоми.

Днес трудещите се от западногерманската текстилна промишленост са си поставили следната цел: да принудят капиталиста-работодател към трудов договор, който да устрои работниците. Преговорите ще се състоят на 15 февруари. В случай на провал на тези преговори работниците ще увеличат натиска на администрацията и размаха на протестите. Работниците не се шегуват: преди два дена в нощната смяна на фабриката в Крефелд 900 човека спрели работа и се насочили към заводските врати. Производството на тъкани било частично стяно. Частично – защото технологията на производство на някои тъкани се явява непрекъсната, като например, разливането на стомана или работата на доменните пещи. Спирането на машините ще доведе до повреда или разрушение. Текстилните работници не искат разваляне на машините — продуктите на труда на стотици хиляди работници. Те разбират, че скоро всички тези машини ще се върнат в ръцете на своите истински стопани и създатели. Текстилците жалят за машините и разбират, че за техните бедствия е виновна не сложната техника, а частното право на собственост на тази техника, или капиталистическите общественни отношения. Затова е необходимо да се премахне този проклет вампир– капитализма.

Но ако е необходимо текстилните работници ще спрат всички машини.  Хората са по-скъпи.   Работниците от западната текстилно-трикотажна промишленост (провинция Северен Рейн- Вестфалия) от градовете Бохум, Крефелд, Дюрен, говорят пряко: с всички сили ние ще се борим за трудов договор, според  който нашите права ще се спазват, а не да се урязват ден след ден.

Трудовият договор е хубаво нещо. Само че другари не забравяйте, че той трябва да е колективен, защото само така може да се влияе на бурржоазията. Ако хитруваш, ако действаш само за себе си, или хитруваш, то капиталистите това не прощават.

Капиталистите и техните държавни кучета разбират само езика на пролетарската тояга? Да и на този език ще разговаряме: без уговорки, увещевания, призиви за съвест и тъга, без  излишни хартийки. Само така може да се уважава работническата класа.

Опортюнистите и някои учени лакеи — дипломирани и академични проститутки по задание на своите стопани често говорят на работниците, че да капитализма не винаги е добър за работниците. Но за това са виновни не капиталистите персонално, а обективните закони на капитализма. Работниците не могат да отменят тези закони. Затова работниците трябва да търпят не е нужно да се стремят да ги отменят.

Да, ние не можем да отменим обективните закони на капитализма – но само до тогава, докато съществува капитализма (и неговите преживелици, които при социализма се унищожават постепенно и неуклонно). Но учените проститутки под обективни закони на общественно-икономическите формации предполагат тяхното следствие — съществуващите юридически закони, буржоазното право, което по тяхното мнение е свято и неизменно.

Така че какво ще правят немските текстилни работници? В Съглашенията и на преговорите да укажат, че техните искания са закон, задължителен за изпълнение. В случай на неизпълнение цялото производство в текстилния отрасъл на Вестфалия ще спре, фабриките заблокирани, контрола на пътищата и в градовете ще премине в ръцете на работническите дружини. Ако буржоата кажат, че всичко това е незаконно, но ако не признаваш законите на работническата класа, то защо работническата класа трябва да признава твоите вонящи закони? По член № 2 от пролетарския закон всички текстилни фабрики и заводи на Вестфалия принадлежат на нас, работниците-текстилчики. Ето по този член ние можем да ги вземем за себе си. Ако се опиташ да наслничеш с помоща на своята държава ще получипш насислие в отговор — в съответствие с член № 3 от нашия закона, която гласи, че всяка революция става тогава, когато нищо не може да се направи, когато не можеш да се защитиш. Убиваш работника, който има семейство. Не забравяй че и ти имаш семейство. Не се стеснявай постоянно да отиваш в атака на капиталиста, да му извиваш ръцете. Но и не изпускай удобните компромиси, на които отива буржоазията и държавата.

При това всеки компромис не трябва да се подменя и ограничава от политическа борба в икономическа, не трябва да се противоречи на крайната цел на класовата борба на текстилните работници – унищожаване на капитализма и неговата основа – частната собственност. Или тярбва да се изпълни член № 1  от пролетарския закон, който гласи, че всяка пълна политическа власт в Германия всъщност принадлежи на немската работническа класа, и  държавата не е нищо повече от диктатура на немския пролетариат.

Солидарност с протестите и стачките на вестфалци проявили и текстилни работници от други градове и провинции. Във фабриката в град Инголщат работниците от нощната смяна спрели работа и провели предупредителна стачка. Техния пример последвали няколко стотин човека от автомобилния завод «Фолксваген» в Баден-Вюртемберг.

Профсоюзът IGMetall планира в третия рунд от преговори да отвоюва достойни условия в договора с работодателя. А за тяхното материално закрепление в последващите седмици се планира да се разшири протеста на трудовите колективи в цялата страна. Към всичко това 100 хил. работници в текстилната и шивашка промишленост искат срочно да им се вдигне заплатата с минимум 4.5 процента в течение на тази година. Също е необходимо да се реши и въпроса за подобряване на условията на досрочно излизане на работниците в пенсия. Този въпрос ще бъде внесен на преговорите, които ще се състоят на  15 февруари. Да пожелаем успех на текстилните работници. Главно — не се предавайте водете борба до пълна победа над последната експлоататорска класа.

 

Сергей

 

Материал взят с сайта: IGMetall.de




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658902
Постинги: 2346
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031