Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2017 12:58 - Началото на февруари 2017г.:ръст на работническото движение и реакция на капитала
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 264 Коментари: 0 Гласове:
0



Вълната от работнически протести в света расте. Ето само мякой от стачките и акции на протеста,  станали в началото на февруари 2017 г.,за които са съобщии СМИ.

В свта:

Франция

От 30 януари против планираното от правителството в 2017 година замразяване на работната заплата стачкуват енергетиците — работниците в атомните и хидроелектростанций.

Израел

От 29 януари до 5 февруари в Израел премина стачка на общинските служители в г. Йерусалим[1], в това число и боклукчиите,като града се оказа пълен с боклук. Причина — задръжка на обещано от правителството финансиране, от което работниците не получили заплати. Интересно е това, че кмета на града поддържал тази стачка.

Англия

— На 8-9 януари стачкували работниците от лондонското метро в знак на протест против съкращаването на над 900 свои другари[2]. Причината за трудовия конфликт — закриване на билетни каси и установяване вместо тях на автомати за самообслужване[3]. Английските работници може ха да постигнат повече-възстановяването на работа на всички свои другари, ако не беше проститутската политика на профсъюзните лидери, с вси способи опитващи се да провалят стачката. Метрото е такава позиция, от която работниците могат да изискват от властта изпълняването на всякакви условия, и те са длъжни да я изпълняват за да не достига класовото противопоставяне в страната до критични ситуации. И тива следва да се използва.

— Продължават да се борят за своите права служителите в British Airways[5]. Те все още искат да се изпълни от ръководството на своите обещания — изплащане на заплатата в този обем, в който е декларирана.

Полша

На 6 февруари 2017 година започна безсрочна стачка на работниците в чугунолеярната завод Odlewnia Żeliwaв (г.Заверче). Причината — искане на работниците да се повиши заплатата с 20%.

Финландия

Сътрудниците във финнандските летища искат повишаване на заплатите на членовете на екипажа и наземния персонал до средните в отраслите (днес те са ниски 2 пъти), заплашвайки да проведат стачка на 17-20 февруари 2017 года, в дните на училишната ваканция, ако исканията им не бъдат изпълнени[6].

Тайланд

Oт 5 до 7 февруари стачкували 300 работници в компанията ASM Security Management, която обслужва рентгеновския преглед на багажа на пътниците в летището Суваннапхум в Бангкок[7]. Ръководството на компанията в края на краищата отишло на отстъпки, удовлетворявайки 8 от 10.

Бразилия

В щата Еспириту Санту (югоизток) стачкуват полицейските, искащи повишение на заплатите, доплащане за работа нощно време и за опасна работа[8]. Роднините на стачкуващите стоят на пост пред полицейските участъци.  Държавните чиновници засега не удовлетворяват исканията на протестиращите, заявявайки, че държавата няма средства за увеличение на заплатите, и че стачката е незаконна.

Германия

— На 8 февруари там се състояла 6-часова стачка на наземния обслужващ персонал в две немски летища, в които работят около 2 хил. човека[9]. Стачкуващите искали повишение на заплатите на труда и формирането на по ясна схема на начисление на заработките.

— На9 февруари в Германия предупредително стачкуват и митингуват в много градове на страната държавни чиновници10]. Сътрудниците в съдебни, финансови и образователни министерства, полицаи, медицински служители, работници по техническо бслужване на пътища и автомагистрали, сътрудници в социални центрове, служби по заетост  и пр. искали повишение на заплатите на всички държавни служители с 6%.  Митинги и демонстрации се състояли практически във всички региони на Германия — в Северен Рейн-Вестфалия, Дюселдорф, Долна Саксония, Бремен, Хамбург.

Гърция

Гръцките полицаи, сътрудници на пожарните служби и бреговата охрана на 8 февруари провели многохиляден митинг на централния площад в Атина с искане да се удължат работните договори на държавата с пожарните, у които са изтекли сроковете. Без работа могат да останат над 4 хил. човека.

Италия

На 23 февруари стюардесите в италианската авиокомпании Alitalia заплащват да обявят стачка, ако ръководството на компанията не отменят своята заповед за увеличение задълженията им без допълнително заплащане, и в частност не отдавна въведеното изискване да се  чистят тоалетните и сменя тоалетната хартия.[12]

Чили

На 9 февруари 2500 работници в медния рудник «Ескондида» в северно Чили, явяваща се по обем на добив най-голямата в света (6% от световния добив на мед през 2015 г.), започнали безсрочна стачка[13]. Ръководи стачката местния профсъюз, който дълго време е водил преговори с  компанията BHP Billiton, контролираща рудника.

САЩ

На 7 февруари в САЩ  на базата на американските ВВС Ванденберг (щат Калифорния) трябвало да се състои изпитателно пускане на междуконтинентална балистична ракета (МБР) Minuteman III. амо това не станало поради стачка, обявена от сътрудниците на един от частните подизпълнители на Пентагона. 

В републиките от бившия СССР:

Грузия

Масов протест на работници в химическия завод Руставски азот, започнал на 2 февруари 2017 година поради уволнение на 350 работници и преминал в мирна форма във вид на митинги и опити за среща с местната администрация, поради действията на местната власт, заповядала на полиците да ги разпръснат възмутените работници, организирали многохилядни масови демонстрации на протест и сблъсък с полицията, в които пострадали няколко работници[16].  В демонстрацията в знак на солидарност с работниците от Руставски азот взели участие също така Чиатурските и Ткибулски миньори, Зестафонските металурзи, работниците в Ксанския стъкларски завод, студенти и други трудещи се в Грузия, недоволни от проводимата в страната политика.

Белорусия

Работниците от вагонното депо «Брестско отделение на Белоруските железнопътни линии» на 1 февруари провели предупредителна стачка. Ръководството на предприятието намалило заплатите на работниците с 50 рубли (примерно 10-15% от заплатите), отказвайки се да плащат  премиални, и принуждаващи ги да пишат заявления за социални отпуски без заплащане.

Казахстан

Продължава стаката на работниците от ТОО «Кентек Казахстан Техникал Сервисез» на Тенгизското находище в Атирауска област, започнала на 27 януари. 120 работници в компанията, занимаващи се с електротехническ осигуряване на обектите в Тенгиз, искат повишение на заплатите с 50%. Всичко в ТОО работят на смени (28+28) около 200 човека от Атрауска, Западно-Казахстанска, Актюбинска, Южно-Казахстанска и Жамбилска области.

В Русия:

— На 8 февруари над 300 сътрудници от голямото транспортно предприятие в Чувашия «Чувашавтотранс» се отказали да работят поради дългове по заплати[19]. Шофьорите и кондукторите в автобусите на това предприятие не получавали заплати по 3-4 месеца. Участват в стачката работниците от двата филиала  — в Чебокасари и Новочебоксарск.

— На 8 февруари водачите в МУП «Сисертское автотранспортное предприятие» (Свердловска област) прекратили стачката, която започнала на 20 януари[20]. Повече от две седмици трябвало на ръководството на града, за да се почеше и да започне частично да удовлетворява исканията на работниците. Муниципалитетът, накрая, започнал да се разплаща със своите дългове по заплат, пречислявайки на стачкуващите шофьори (64 човека) около 2 милиона рубли (90% от плащанията за ноември и декември).

* * *

Как реагира на това капитала? С традиционни способи.

В тези страни, където работниците са добре организирани и сами отиват в настъпление, не чакайки от буржоазията сама да отиде на отстъпки, удовлетворявайки значителна част от исканията на работниците.

А там където работната организираност е по-слаба, където още липса солидарност, няма встъпления на работниците в единен фронт, където наемните работници предпочитат да действат в отделни предприятия там победата на работниците е по-рядка, а капиталистите по лесно лъжат работниците.

Едновременно работодателите и буржоазната власт измислят нови и нови методи за да потиснат протестната активност на работниците. За това те:

1) стремят се да разцепят работническото движение;

Например в Полша (г. Вроцлав) в едно от държавните учреждения (Маршалковското управление на вспомогателния орган на главата на воеводството) те неотдавна учредили профсъюз за противодействие на трудовия колектив[21]. Възглавява го самия ръководител на държавното учреждение, обясняващ това със странното съвместяване на длъжността с това, че са го помолили съзнателната част от трудовия колектив, които не искат конфликт с ръководството.

2) усилване на репресиите против трудещите се маси;

Например в Русия Министерството на правосъдието бърза да доработи законопроект, който ще позволи да се вземе единственното жилище от длъжниците сив, даже ако тези дългове у хората са възникнали изключително по вина на техните работодатели, не изплатили навреме заработената заплата. Купената от капитала руска «общественост» гледа на това капиталистическо беззаконие през пръсти. В частност, члена на комисията на Общественната палата на РФ по общественния контрол, обществената експертиза и взаимодействието с общественните съвети Леонид Шафиров нагло заявява: «Наличието на задлъжнялост по заработена заплата не се явява основание за неизпълняване на закона…»[22].

3) опитват се идейно да обезоръжат  работниците, удържайки техния протест изключително в рамките на икономическата борба и буржоазните закони, които съзнателно успех не носят;

В частност, в Рuсия се обявено за старта от 1 март 2017 година на 6 седмичен безплатен онлайн-курс с име «Права на трудещите се в условия на глобална икономикя», разработен от Глобалния университет по труда (GLU) и Бюро по дейност на трудещите се МОТ (ACTRAV). Както любезно ни съобщиха СМИ, това е първия курс, създаден на руски език[23].

Какво ще учат руските работници в този курс? Ето какво: ще им обясняват «какво е това международни права на трудещите се»,  какви са «инструментите и стратегиите за тяхната защита» и какво разбира от това Международната организация на труда (МОТ), отдавна и здраво сраснала се със световния капитал и действаща така, че да изразява техните интереси. И учителите са  подбрани за такова «просвещение» съответно от Висшата школа по икономика на РФ — главния мозъчен център на руските и чуждестранни капиталисти, ръководили до унищожение мощната съветска икономика; от Глобалния университет на труда от МОТ — структури на международния капитал,  специално създаден за изучаване и противодействие на работническото движение, и тем подобни лакеи на капитала.

4) стремят се да подчинят за себе си и своите структури работническто движение, имитирайки политически отстъпки за трудещите се, които на практика не водят до  подобряване на отяхното икономическо и социално положение.

Пример също от Русия. В РФ единорусите-профсъюзници бързат да подготвят закон, позволяващ на профсъюзното ръководство да приемат участие в работата на коллегиалните органи на управление на предприятията, имайки право на съвещателен глас[24].

За какви именно профсъюзи се говори е напълно разбираемо, за «жълти», т.е. на тези, които вярно служат на работодателите-капиталисти и дума против тях няма да кажат. И този съвещателен глас нищо не решава — всичко е както преди, ще се решава от собствениците на предприятията, не слушайки никакви съвети и възражения.

Така че за какво се приема този закон, че и спешно? За да се подаде, като «участие на работниците в управлението на своите предприятия», като «работнически контрол над производството»!

Вице-спикерът на Госдумата А.Исаев  пряко заявява: «Ние считаме, че този закон ще послужи за укрепване на социалното партньорство, осигуряващо участието на работниците в управлението на своите предприятия и ще послужи, като социална справедливост». (выдел. — С.А).

Буржоазната власт в РФ, разбира, че започва да изгаря, че влиянието на работниците и масите на комунистите-болшевики расте, губи почва под краката си и иска за пореден път да заблуди работници с декоративни мерки и едновременно с помоща на продажното ръководствона реформистските профсъюзи подчинявайки за себе си работническото движение в Русия, насочвайки го в русло, удобно за капиталиста и съвършено безполезно за работническата маса, не позволяваща му да подобри своето материално положение.

Ще се отдаде ли на капиталистите да заблудят работниците? По наше мнение, това е малковероятно. Самата реалност ще покаже на наемните работници цялата гнила същност на това «социално партньорство», което буржоазията разбира само като пълно подчинение за себе си и своите класови интереси. Работническите маси от такова «участие» в управлението на предприятията няма да получат нищо, защото с нищо реално те не могат да повлияят.

Работниците трябва да тръгнат по друг път — пътя на формираане на собственни работнически организаций, първо политически, които да ръководят всички техни класови борби с капитала, умело да го насочват към единствено верния път — по пътя на завоюване на политическата власт на работническата класа и унищожаване на частната собственост на средствата за производства, като основа на всяко угнетение и експлоатация.

Самостоятелността на работническите организаций и тяхната независимост от буржоазията е залог  за успеха на работническото движение. И не само в Русия — в целия свят.

Втората насъщна задача на руското работническо движение е да разбере, че атаката е по-добра от отбраната, че настъпателната политика на работническата класа ще донесе много по-големи плодове от отбранителната. В отбраната, даже най-успешната, максимум койото може да успее е да се съхрани съществуващото в дадения момент материално положение  и то крайно рядко, защото в руцете на класовия враг е силата на държавата, която той използва в своя полза, увеличава данъците, плащания, помага на монополистите да вдигат цените необходими на стоките и процентите по кредити, и т.н. С всичко това руския пролетариат може да се справи само по пътя на политическа борба, борба на цялата своя пролетарска класа против класата на експлоататорите-капиталисти, но нито при никаккви условия не борба на отделни трудови колективи — тук борбата с конкретните капиталисти (или група от капиталисти — собственици на предприятия и неговите слуги от администрацията) работниците няма да успеят.

Да подобрят своето материално положение или действително да го съхранят на предишно ниво, т.е. с отчитането на инфляцията и прочие хитрости на буржоазията, работниците могaт само с атака, настъпление на капитала, при условие, че те действат заедно, като единно цяло. Именно така, както ние виждаме с примерите на стачки и акций на протест на наемните работници зад граница, добивайки те тези победи, за които днес даже не мечтаят руските работници. 

Да, такова разбиране у работниците не се появява веднага. Работническата класа в развитите капиталистически страни им трябваха стотина години, за да осъзнае необходимостта от класово обединение и работническа солидарност. 

Но натрупването на опит в класовата борба върви не само по пътя на лична практика, на своя собствен опит в борбата. Добре помага и опита на другарите по класа (и опитът на работниците в другите страни и историческия опит), който може и е нужно да се усвои по-бързо,  за да не попаднем в по-тежко положение, от което много по-трудно сложно и с големи жертви ще излезем.

А това означава, че руските работници им е жизнено необходимо да се учатв класова борба, да се учат с всички способи и разпространяване на получените знания сред своите другари.

Освен това получените знания е необходимо веднага да използват на практика, не отстъпвайки на капиталистите нищо. И на всеки малък опит на буржоата и техните правителства да влошат положението на работниците, незабавно да се даде мощен отпор.  Нужно е самите работници по-често да преминават в атака на капитала, изисквайки подобряване на своето положение — заработени заплати, условия на труд, отмяна на пречещи на работника закони и пр.

Само така руските трудещи се ще могат да подобрят своя живот или поне да съхранят съществуващия, не позволявайки на капиталистите да ги вкарат в безпросветна нищета.

С.Агапченко

[1] http://www.solidarnost.org/news/Mer_Ierusalima_prekratil_zabastovku.html
[2] https://lenta.ru/news/2017/01/09/tube_strike_london/
[3] http://www.solidarnost.org/news/Chetyre_dnya_v_Londone_budut_bastovat__sotrudniki_metropolitena.html
[4] http://www.solidarnost.org/news/Profsoyuzy_londonskogo_metro_oderzhali_pobedu.html
[5] http://www.solidarnost.org/news/Bortprovodniki_British_Airways_vyydut_na_seriyu_zabastovok.html
[6] http://www.solidarnost.org/news/Rabotniki_finskih_aeroportov_grozyat_zabastovkoy_na_shkol_nye_kanikuly.html
[7] http://www.solidarnost.org/news/Rabotniki_spetskontrolya_aeroporta_Bangkoka_prekratili_zabastovku.html
[8] http://www.bbc.com/news/world-latin-america-38879775
[9] http://www.solidarnost.org/news/Bolee_sotni_aviareysov_otmeneno_v_Berline_iz_za_zabastovki_.html
[10] https://germania.one/2017/02/09/v-chetverg-po-vsej-germanii-proshli-zabastovki-rabotnikov-gossluzhb/
[11] http://www.solidarnost.org/news/Profsoyuznye_lidery_zahvatili_kabinet_zamministra_finansov_Gretsii_.html
[12] https://travel.rambler.ru/news/9631/
[13] http://stock-maks.com/commodities/30238-zabastovki-v-chili-podtolknuli-ceny-na-med-k-rostu.html
[14] http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4008025
[15] http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4010891
[16] http://www.solidarnost.org/news/Novost_.html — есть видео
[17] http://www.infobaza.by/transport/9817.html
[18] https://ru.sputniknews.kz/regions/20170129/1474227/rabotniki-nefteservisnogo-too-bastuyut-na-tengize.html
[19] http://pg21.ru/news/39772
[20] https://newdaynews.ru/ekb/593696.html
[21] http://www.solidarnost.org/news/V_Pol_she_uchrezhden_profsoyuz_dlya_protivodeystviya_trudovomu_kollekti
vu.html
[22] http://www.solidarnost.org/news/Zadolzhennost__po_zarplate_ne_osvobozhdaet_ot_iz_yatiya_zhil_ya_za_dolgi.html
[23] http://www.solidarnost.org/news/MOT_provodit_besplatnyy_kurs_po_zaschite_prav_trudyaschihsya.html
[24] http://www.solidarnost.org/news/Zakonoproekt_po_usileniyu_roli_profsoyuzov_gotovitsya_v_Gosdume_.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680694
Постинги: 2369
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930