Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2017 13:01 - В "Автоваз" масови съкращения
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0



На 20 февруари ръководството на едно от големите промишленни предприятия в капиталистическа Русия — «Автоваз» обявил за нови съкращения  — този път ще бъдат уволнени 740 работници, «не заети в основната производствена дейност» [1], както твърди в официално заявление администрацията на предприятието. И тук за може още повече да се изгладят негативните впечатления от такова известие, било добавено, че това са само «около 2% от персонала».

Да, днес са само около 2%. Но не така oтдавна на този голям световен автозавод работеха не 37 хил. работници, а 150 хиляди!  Капиталистите, отхапали в резултат на Перестройката това градообразуващо предприятие, без съвест оставили без работа, а значи и без средства за съществуване над 100 хил човека само в един град Толияти! Тази самата политика те продължават да провеждат и днес, «оптимизирайки» завода надлъж и нашир и увеличавайки по този начин експлоатацията на остналите работници.

Усиленото изпеляване от собствениците на «Автоваз» (а това, както е известно, са чужденци-голямата световна автомобилна монополия «Рено-Нисан») руските буржоазните СМИ говорят за това, че всички уволнени ще бъдат трудоустроени в някакъв Индустриален парк — нов проект, започнат от капиталистите в Толиати. Само че такива обещания ние в капиталистическа Русия за последните двадесет и няколко години се наслушахме хиляди пъти, но нито едно от тях никога не се изпълни. Индустриалният парк в Толиати може и да го открият, но работа там ще получат в най-добрия случай стотина работници, а останалите десетки хиляди безработни толиятници — работници с висока квалификация ще преминат на хляб вода. Сега те ще станат на 740 човека повече.

Да решат въпроса с «оптимизацията» на персонала на завода, да прекратят всички тези уволнения и ръста на експлоатация на работниците в предприятията могат само работниците-автовазовдци. Но за съжаление, съзнателността им засега се намира на крайно ниско ниво. Имайки прекрасни условия за оказване на мощен натиск на стопаните на своето предприятие, те даже не са се сетили за този прос и елементарен за работниците в цял свят протест, като стачка, защото тя им позволява да решат много имащи у тях проблеми. А това означава, че съкращенията в завода ще продължават, условията на труда на работниците ще се влошават, нормите на изработка ще растат, както ще расте и работния ден, ще се увеличават размерите и видовете глоби и санкции, налагани на работниците за всяко дребно провинение и пр. — или стопанина на завода ще изсмуква от работника  всички сокове с всички способи до тогава, докато работниците не се съобразят да си го върнат тъпкано.

С.Агапченко

[1] http://tass.ru/ekonomika/4037701



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659149
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031