Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2017 12:59 - Новата политика на Тръмп-настъпление на реакцията по всички фронтове
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Още по време на предизборната надпревара един от главните козове на днешния Президент на САЩ Доналд Тръмп бе сериозното изменение на вътрешната политика на страната, наричащо се «връщане на производствата в САЩ и създаване благодарение на тях на нови работни места». Сега, заел висшия държавен пост в страната, Тръмп «честно» изпълнява своите обещания.

На 24 февруари на среща в Белия Дом Президента на САЩ заедно с представители на 24 големи американски корпораций, в това число Dow Chemical,  General Electric,  Lockheed Martin Corp., Caterpillar Inc., Campbell Soup Co., Harris Co., Johnson & Johnson, Emerson Electric, Corning Inc., Nucor Corp и др. и членовете на американското правителство са обсъждали  реформи, които е необходимо да се направят в сферата на данъци, търговия, регулиране, инфраструктура и трудови  ресурси, за да се осъществи този преврат във вътрешната политика, за която ратува Тръмп.

Само че да се радва работническата класа на САЩ не следва — него го чакат тежки времена. Зад красивите думи за «връщане на производството в САЩ» и «създаването на хиляди нови работни места» се крие подла, антинародна същност.

Tози обрат във вътрешната политика е необходим на едрите американски корпорации, интересите на които изразява Тръмп. Монополите в САЩ, разбират че търпят поражение в икономическата сфера от бившите колониални и зависими страни, преди всичко от Китай, Мексико и др., които сега влачат след себе си цялата световна капиталистическа икономика и все повече тласкат към задния двор световната търговия на т. н. «развити» страни на капитала, в борбата със своите конкуренти решили да се опрат на вътрешните ресурси на страните, които се използвали от тях и до сега но не в пълна степен. Американските империалисти си спомнили за своята собствена «национална» работническа класа, която преди не го интересувала, защото поради относително високите заработени заплати и социални гаранции в страната, не носили такива високи печалби, както експлоатацията на работниците в третите страни.

Обсъжданите на срещата с Президента на САЩ реформи са призвани да създадат за американските монополи свръхкомфортни условия за водене на бизнес в страната, които да им позволят да изсмучат всички сокове от американските работници и да оберат до последната троха труда на трудещите се маси в САЩ.

Това означава, че   социалните гаранции на  трудещото се население в САЩ ще бъдат съкратени до предел, заработените заплати значително намалени, безработицата и нищетата на масите рязко ще нараснат, правата на наемните работници ще бъдат жестко ограничени, затова път в огромни размери ще бъдат разширени правата на работодателите, налогооблагането в страната ще стане такова, че от една страна, крупните монополи ще бъдат практически избавени от необходимост да плащат каквито и да било данъци, а от друга страна, данъчната преса за малкия бизнес ще стане толкова голяма, че ще разори голяма част от хвалената средна класа в САЩ. Едновремено трябва да се очаква и рязко съкращаване на политическите свободи в САЩ, защото империалистите , имайки немалък опит в борбата с работническата класа, предварително ще се постараят да »си постелят», или с всички способи да усложнят възможностите на протеста на американските работници, които биха им позволили да отстояват своите трудови и човешки права.

Фактически с приемането на тези реформи най-главната страна на капитализма ще бъде превърната в огромен концентрационен лагер с почти безплатен робски труд — само такива мерки смогат да заставят американския капитал действително да върне производството в САЩ, защото само такива мерки ще позволят на американските корпорации да получат баснословни печалби в самата Америка, а не в страните от третия свят.

Реакцията в САЩ в лицето на Президента Доналд Тръмп е обявила за своето настъпление по всички фронтове. Не случайно в САЩ след избирането на Тръмп в цялата страна премина вълна от мощни акций на протест, в които участваха милиони американци. Въпросът е в това, че сега прости акций на протест са недостатъчни — нужни са революционни встъпления на трудещите се маси под ръководството на работническата класа в САЩ и неговата комунистическа партия, нужна е борба за политическа власт в страната — само това може да унищожи фашистската диктатура на финансовия капитал  и да даде действителна свобода на трудовия народ на САЩ.

А.С.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688344
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930